ΑΔΜΗΕ: Προχωρά η διασύνδεση Κρήτη-Αττική – Σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2025

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Προχωρά η διασύνδεση Κρήτη-Αττική – Σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2025
Ολοκλήρωση της κατασκευής στο τέλος του έτους, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Διαχειριστή η οποία βρίσκεται στο νησί για επιθεώρηση των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το καλοκαίρι του 2025 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. Οι δηλώσεις έγιναν σε τοπικά μέσα, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο νησί, για την επιθεώρηση των εργασιών για το έργο. Μάλιστα, τα στελέχη του Διαχειριστή θα βρεθούν σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, στη Δαμάστα, όπου κατασκευάζεται ο Σταθμός Μετατροπής της διασύνδεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, η κατασκευή του έργου πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Συμπλήρωσε πως είναι σημαντική η συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να υλοποιηθούν έγκαιρα τα ενδιάμεσα ορόσημα.

Μετά την αποπεράτωση της κατασκευής, θα ακολουθήσει η δοκιμαστική λειτουργία της διασύνδεσης, η οποία θα διαρκέσει περίπου ένα 6μηνο, όπως γίνεται σε τόσο περίπλοκα έργα. Όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής του Διαχειριστή, ήδη με τη μερική ένταξη του νησιού στο ηπειρωτικό δίκτυο, μέσω της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος, έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο ποιότητας ηλεκτροδότησης. Όπως είναι φυσικό, τα οφέλη θα μεγιστοποιηθούν με την έναρξη λειτουργίας και του δεύτερου έργου.

Ορόσημο στις νησιωτικές διασυνδέσεις

Το έργο ορόσημο για τις νησιωτικές διασυνδέσεις ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2020 -εν μέσω της πανδημίας- με φορέα υλοποίησης την «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μεταφορικής ικανότητας 1.000 MW με καλώδιο συνεχούς ρεύματος, αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Την άνοιξη του 2023 η «Αριάδνη Interconnection» ολοκλήρωσε με επιτυχία το υψηλών τεχνικών απαιτήσεων υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης, με την εγκατάσταση συνολικά 1.350 χλμ. καλωδίων υπερυψηλής τάσης και οπτικών ινών σε βάθη έως και 1.200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Την ίδια στιγμή, με εντατικό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες εγκατάστασης των υπόγειων καλωδίων στα δύο άκρα της διασύνδεσης.

Ειδικότερα, αναφορικά με την κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων προς το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, έχει ολοκληρωθεί το 90% της υποδομής. Επίσης, παράλληλα με το έργο στη Δαμάστα, με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η κατασκευή και του Σταθμού Μετατροπής στην Αττική (στον Κουμουνδούρο).

Ελάφρυνση 400 εκατ. ευρώ των λογαριασμών ρεύματος

Με την εκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας της διασύνδεσης, η Κρήτη θα ενταχθεί πλήρως πλέον στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζοντας για 10ετίες την απρόσκοπτη και αξιόπιστη τροφοδοσία του με ηλεκτρική ενέργεια. Το νησί ήδη καλύπτει το 34% των αναγκών του σε ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο, μέσω της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος.

Η πλήρης ένταξη στο ηπειρωτικό σύστημα έχει κομβική θέση στο πρόγραμμα των νησιωτικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, με δεδομένη το μέγεθος του νησιού και, κατά συνέπεια, το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα αναληφθεί από το ηπειρωτικό δίκτυο.

Είναι ενδεικτικό ότι η πλήρης άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» του νησιού θα ελαφρύνει σε ετήσια βάση τους λογαριασμούς ρεύματος όλων των καταναλωτών κατά 400 εκατ. ευρώ – μέσω αντίστοιχης μείωσης του ποσού που θα πρέπει να συγκεντρώνεται από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), για να αντισταθμιστεί το υψηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά.

Παράλληλα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, οι αρμόδιοι φορείς επεξεργάζονται σχέδιο δύο φάσεων για την ενεργειακή «θωράκιση» της Κρήτης, πριν και μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Στόχος του σχεδίου είναι να καλυφθούν σε πρώτο στάδιο οι ανάγκες του νησιού σε ρεύμα μέχρι την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του Κρήτη-Αττική. Για τη δεύτερη φάση (δηλαδή όταν το έργο «μπει στην πρίζα»), σκοπός είναι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για τις μονάδες που θα πρέπει να παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία.

Όσον αφορά την πρώτη φάση, εκτός από την υλοποίηση των απαιτούμενων μέτρων από τη ΔΕΗ, υπάρχει πιθανότητα να «ενεργοποιηθούν» οι άδειες παραγωγής για θερμικές μονάδες στην Κρήτη, που διαθέτουν η Motor Oil (για δημιουργία μονάδας 120 MW με καύσιμο υγραέριο) και η ΗΡΩΝ (για μεταφορά της μονάδας αερίου ΗΡΩΝ Ι ισχύος 147 ΜW που βρίσκεται στη Βοιωτία).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Το σχέδιο δράσης για μονάδες αποβλήτων – καύσης, οι ΣΔΙΤ, τα λύματα και τα νερά

Ελλάκτωρ: Ο «κύκλος» μετασχηματισμού και η ρευστότητα «βουνό»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider