Αλλάζει το προφίλ ρίσκου – Οι φυσικές καταστροφές Νο1 κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλάζει το προφίλ ρίσκου – Οι φυσικές καταστροφές Νο1 κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι που εντοπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2024. Οι διαφορές με την Ευρώπη.

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αλλά και οι πυρκαγιές που χτύπησαν για άλλο ένα καλοκαίρι τη χώρα μας φαίνεται ότι μεταβάλουν σε σημαντικό βαθμό τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με την φετινή έκθεση Allianz Risk Barometer.

Σε αντίθεση με τα ευρήματα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο που αναδεικνύουν ως βασικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τις κυβερνοεπιθέσεις, στη χώρα μας ως Νο1 κίνδυνος εμφανίζονται φέτος οι φυσικές καταστροφές, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο του Risk Barometer οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έρευνα καλούνται να επιλέξουν μέχρι τρεις παράγοντες κινδύνου που εντοπίζουν τη φετινή χρονιά. Οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή ήταν στην τρίτη και στην πέμπτη θέση της κατάταξης πέρσι.

Το 2023 εξάλλου ήταν μια χρονιά που κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση και τις μακροοικονομικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η άνοδος των επιτοκίων. Με την ενεργειακή κρίση να έχει υποχωρήσει και με τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης να έχει φτάσει κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς στο τέλος του οι σχετικοί κίνδυνοι βρέθηκαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση της φετινής κατάταξης.

Ειδικότερα η κατάταξη των κινδύνων, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2024, έχει ως εξής:

1. Φυσικές καταστροφές (καταιγίδες, πλημμύρες, σεισμοί, φωτιές κλπ)
2. Κλιματική αλλαγή (επιπλοκές από την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη)
3. Κυβερνοεπιθέσεις
4. Ενεργειακή Κρίση
5. Μακροοικονομικές εξελίξεις
6. Φωτιές, εκρήξεις
7. Πολιτικό ρίσκο και βίαια επεισόδια
8. Διαταραχές στη λειτουργία των επιχειρήσεων (π.χ. στην εφοδιαστική αλυσίδα)
9. Αλλαγές στη νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο
10. Νέες τεχνολογίες (Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτόνομα οχήματα, ρομπότ κλπ)

Οι ασφαλίσεις φυσικών καταστροφών

Με τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών να αυξάνεται σταθερά στην Ελλάδα ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της ασφάλισης έναντι των σχετικών κινδύνων, ενόψει και της νομοθέτησης περί υποχρεωτικής ασφάλισης των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Οι ειδικοί της Allianz επισημαίνουν πως ο ασφαλιστικός κλάδος θα πρέπει να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς, ώστε να μπορέσει να προλάβει τις εξελίξεις προχωρώντας μεταξύ άλλων στη δημιουργία πολύ εστιασμένων ασφαλιστικών προγραμμάτων. Έτσι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε νέα ασφαλιστικά προγράμματα εστιασμένα όχι μόνο στις επιχειρήσεις που θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν αλλά και σε αυτές που έχουν τζίρο κάτω των 2 εκατ. ευρώ και παραμένουν -για τώρα τουλάχιστον- εκτός υποχρεωτικής ασφάλισης.

Η παγκόσμια κατάταξη

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι φυσικές καταστροφές σημείωσαν μεγάλη άνοδο τριών θέσεων, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση. Το 2023 ήταν ένα έτος ρεκόρ για πολλούς τομείς. Ήταν το πιο θερμό έτος από την έναρξη των μετρήσεων, ενώ οι αποζημιώσεις ζημιών υπερέβησαν τα 100 δισ. δολάρια για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αγγίζοντας κυριολεκτικά το υψηλότερο ποσό ζημιών, ύψους 60 δισ. δολαρίων, από σοβαρές καταιγίδες.

Οι φυσικές καταστροφές είναι ο Νο1 κίνδυνος σε χώρες όπως η Κροατία, η Ελλάδα, το Χονγκ Κονγκ, η Ουγγαρία, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Σλοβενία και η Ταϊλάνδη, πολλές από τις οποίες είχαν επηρεαστεί από ορισμένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2023. Στην Ελλάδα ειδικότερα, η πυρκαγιά κοντά στην Αλεξανδρούπολη τον Αύγουστο ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ στην Ε.Ε..

Η κλιματική αλλαγή (18%) παρέμεινε στην ίδια θέση (#7) από έτος σε έτος, ωστόσο αποτελεί έναν από τους τρεις κύριους επιχειρηματικούς κινδύνους σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία και το Μεξικό. Οι ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών από τα ολοένα και πιο συχνά και έντονα καιρικά φαινόμενα αποτελεί κύρια απειλή. Οι τομείς των δημόσιων υπηρεσιών, της ενέργειας και της βιομηχανίας δέχονται τις περισσότερες απειλές.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές ρύπων και οι κίνδυνοι ευθύνης αναμένεται αυξηθούν στο μέλλον, καθώς οι εταιρείες επενδύουν σε νέες, κυρίως μη δοκιμασμένες τεχνολογίες χαμηλής εκπομπής άνθρακα για τον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ναυτιλία: Μπαράζ παραγγελιών 18 δισ. δολαρίων από τους Greeks – Στην κορυφή Γ. Προκοπίου και Γ. Οικονόμου

Ακρίβεια: Αντίστροφη μέτρηση για αποκωδικοποίηση των νέων μέτρων – Το… δια ταύτα περιμένει η αγορά

Καύσιμα: Τι προτείνει ο ΣΕΕΠΕ για την καταπολέμηση της παραβατικότητας – Το σύστημα εισροών και το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider