Πόσο σημαντική μπορεί να είναι η αλλαγή μιας φράσης σε ένα σχέδιο αποφάσεων; Αν μιλάμε για τον άκρως γραφειοκρατικό κόσμο των Βρυξελλών, μια απειροελάχιστη αλλαγή σε μια σχεδόν τυποποιημένη τα τελευταία έκφραση, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Ειδικά αν αυτή η έκφραση αφορά ένα βασικό σημείο σύγκρουσης μεταξύ των διαφορετικών μπλοκ μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι Ταμείο Ανάκαμψης.
Εν προκειμένω, η αλλαγή έγινε στο προσχέδιο των συστάσεων για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, που θα υιοθετηθούν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και της Ευρωζώνης αποφάσισαν να αλλάξουν το κείμενο που είχε ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαγράφοντας την παρότρυνση προς τα κράτη-μέλη για «επιτάχυνση» στην υλοποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αντικαθιστώντας την με την φράση για την ανάγκη να διασφαλιστεί η «συνεχής, ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση» των σχεδίων.
Μπροστά σε όλα αυτά η Ελλάδα δίνει τη δική της μάχη στις Βρυξέλλες, αν και βασικός στόχος παραμένει το να πιαστούν όλοι οι στόχοι, να εκπληρωθούν τα προβλεπόμενα ορόσημα ούτως ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Αθήνα σχεδιάζει να υποβάλλει το αίτημα για την τέταρτη δόση τον Απρίλιο και για την πέμπτη δόση τον Σεπτέμβριο σχεδιάζοντας να αντλήσει 6,9 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια φέτος.
Το ζήτημα είναι ότι όσο προχωρούν οι δόσεις τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα ορόσημα. Για την τέταρτη δόση υπάρχουν 20 ορόσημα, τα οκτώ εκ των οποίων εκκρεμούν. Για την πέμπτη δόση τα ορόσημα είναι 29 με ακόμη πιο αυξημένες απαιτήσεις, από παρεμβάσεις και έργα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ως νέα έργα πράσινης μετάβασης και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Εκτός από τα ορόσημα των επιδοτήσεων κρίσιμο είναι να προχωρήσουν και οι συμβάσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να πιαστούν τα όρια που θα ξεκλειδώσουν τις δόσεις του δανειακού σκέλους. Για την τέταρτη δόση θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια 4,5 δισ. ευρώ, στόχος που θεωρείται εύκολος καθώς ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια 4,38 δισ. ευρώ. Τα πράγματα δυσκολεύουν στο αίτημα της πέμπτη δόσης για το οποίο απαιτούνται συμβάσεις δανείων ύψους 8,36 δισ. ευρώ. Το οποίο πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει μέσα σε κάτι περισσότερο από οχτώ μήνες να έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους περίπου 3,9 δισ. ευρώ.
Στο επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων. Ένας προβληματισμός υπάρχει για τους διαγωνισμούς των έργων που οδεύουν σε προσφυγές και στη δικαιοσύνη, κάτι το οποίο σημαίνει αυτόματα και καθυστερήσεις. Ακόμη, θα πρέπει να επιταχυνθεί και ο ρυθμός συμβασιοποίησης των δανείων, το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχουν τράπεζες πρόθυμες να δανείσουν αλλά και επιχειρήσεις με επενδυτικά σχέδια και οικονομική θέση που να μπορούν να δανειστούν.