ΕΕ: Στήριξη της Ελλάδας με 25 εκατ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Στήριξη της Ελλάδας με 25 εκατ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε απόφαση να στηρίξει την Ελλάδα με 25 εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε απόφαση να στηρίξει την Ελλάδα με 25 εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίσα Φερέιρα σημείωσε ότι «οι πλημμύρες του περασμένου έτους που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «Ντάνιελ» ήταν ένα τραγικό γεγονός για την Ελλάδα. 'Ανθρωποι έχασαν τη ζωή και τα σπίτια τους και σημαντικές υποδομές καταστράφηκαν. Με την προκαταβολή του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, βοηθάμε την Ελλάδα να ανακάμψει από την καταστροφή και αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε με την Ελλάδα με πλήρη αλληλεγγύη».

Η προκαταβολή αποτελεί συνέχεια της αίτησης για στήριξη από το ΤΑΕΕ, την οποία υπέβαλε η Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου 2023. Η Ελλάδα υπολόγισε ότι οι συνολικές άμεσες ζημίες ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ. Η προκαταβολή του 25 % της προβλεπόμενης συνεισφοράς ανέρχεται σε 25,3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο χορηγείται σήμερα. Η τελική πληρωμή, η οποία θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση, από την Επιτροπή, της αίτησης της Ελλάδας για στήριξη από το ΤΑΕΕ και από τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων, θα ακολουθήσει το 2024.

Με βάση την προκαταρκτική αξιολόγηση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πληρωμή προκαταβολής από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Συνεπώς, η προκαταβολή θα πρέπει να ανέρχεται στο 25% της προβλεπόμενης εισφοράς, η οποία ανέρχεται σε 25,3 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, η κακοκαιρία «Ντάνιελ», ήταν η πιο θανατηφόρα -τύπου τροπικού κυκλώνα- στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η καταστροφή προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες (κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας) με τα θύματα να αγγίζουν τους 17 θανάτους.

Το ΤΑΕΕ βοηθά τα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες να αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβάρυνση που προκαλείται από μείζονες φυσικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Από τη σύστασή του το 2002, το Ταμείο έχει κινητοποιήσει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους άνω των 8,2 δισ. ευρώ για 129 καταστροφές (109 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας) σε 24 κράτη μέλη (και στο Ηνωμένο Βασίλειο) και σε 3 υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Τον Ιούνιο η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την αύξηση του ανώτατου ορίου του αποθεματικού αλληλεγγύης και επείγουσας βοήθειας (SEAR) κατά 2,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ). Το προτεινόμενο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ θα κατανεμηθεί μεταξύ των δύο μέσων στο πλαίσιο του SEAR —του ΤΑΕΕ και του αποθεματικού έκτακτης βοήθειας (ΑΕΒ)— κατά τα υπόλοιπα τέσσερα έτη της περιόδου προγραμματισμού 2021-2027 του ΠΔΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Πώς στηρίζει τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή – Νέες εκταμιεύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ φέτος

Ετοιμάζουν εκτεταμένες κινητοποιήσεις και οι Έλληνες αγρότες

Αυγενάκης: Η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί τον ρόλο της αγροτικής διπλωματίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider