Ετοιμάζουν εκτεταμένες κινητοποιήσεις και οι Έλληνες αγρότες

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ετοιμάζουν εκτεταμένες κινητοποιήσεις και οι Έλληνες αγρότες
Στην Ελλάδα, οι αγρότες προετοιμάζονται για εκτεταμένες κινητοποιήσεις, προγραμματίζοντας την ευρεία διαμαρτυρία τους από τις 24 Ιανουαρίου και μετά.

Το τελευταίο κύμα αγροτικών διαμαρτυριών στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία, έχει οδηγήσει σε μια σειρά από μπλόκα στους δρόμους με χιλιάδες τρακτέρ, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα των αγροτών να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους. Οι αγρότες αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις, ειδικά στην κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων για το αγροτικό ντίζελ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών, Γιοάχιμ Ρούκβιντ, επισήμανε την αποφασιστικότητα των αγροτών να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, παρά την αντίδραση της κυβέρνησης που δεν φαίνεται διατεθειμένη για περαιτέρω υποχωρήσεις. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για την παρείσφρηση ακροδεξιών ομάδων, που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις διαμαρτυρίες για τη δική τους ατζέντα, αλλάζοντας το πνεύμα των κινητοποιήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί γερμανικοί πολιτικοί και αξιωματούχοι έχουν καταδικάσει τα βίαια επεισόδια και έχουν καλέσει τους αγρότες σε ειρηνικές διαδηλώσεις και τήρηση των νόμων.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν την ένταση μεταξύ των αναγκών των αγροτών και των πολιτικών προτεραιοτήτων στην Ευρώπη, όπου οι αγροτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις. Ταυτόχρονα, η κρίση αναδεικνύει και τις ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές εντάσεις που υπάρχουν στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι διαφορετικές ανάγκες των μελών της προκαλούν συζητήσεις για την κατανομή πόρων και τις επιδοτήσεις.

Η εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μελλοντική πολιτική και οικονομική τάξη στην Ευρώπη.

Αγροτικές Κινητοποιήσεις στην Ελλάδα: Μετάβαση προς Συντονισμένες Δράσεις

Στην Ελλάδα, οι αγρότες προετοιμάζονται για εκτεταμένες κινητοποιήσεις, προγραμματίζοντας την ευρεία διαμαρτυρία τους από τις 24 Ιανουαρίου και μετά. Η κινητοποίηση έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη Θεσσαλία ειδικότερα, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε αγροτικά μηχανήματα και υποδομές.

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι αγρότες έχουν σχεδιάσει κινητοποιήσεις με τρακτέρ από τα τέλη Ιανουαρίου, με στόχο τη συμμετοχή και την κορύφωση αυτών στη μεγάλη αγροτική έκθεση Agrotica που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και ξεκινάει την 1η Φεβρουαρίου, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες τους για την επιβίωση της αγροτικής παραγωγής και τη διασφάλιση προσιτών τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών σε όλη την Ελλάδα περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές που ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ιδιαίτερα από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζεται από 1/1/2023 και μετά.
Αυτές οι κινητοποιήσεις αντικατοπτρίζουν τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και λύσεις από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές.

Η επόμενη περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για όλες αυτές τις κινητοποιήσεις που είναι προγραμματισμένες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυγενάκης: Η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί τον ρόλο της αγροτικής διπλωματίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider