Το πλήρες σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως περιέχεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2024, δόθηκε στην δημοσιότητα, με άξονα την διατήρηση της δημοσιονομικής «υγείας», την αξιοποίηση των επενδυτικών πόρων, και την βιώσιμη ανάπτυξη. Κεντρικής σημασίας για το οικονομικό επιτελείο είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, μέσα από αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη απλοποίηση των διαδικασιών, για περισσότερη και βαθύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.
Παράγοντες που απαιτούν βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε πιο εξωστρεφή, δυναμική και ανταγωνιστική.
Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα έχουν ως γνώμονα τον δομικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας, με την στενότερη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις, οργανώνοντας παράλληλα την ολοένα αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που έχει η κυβέρνηση στην διάθεση της.
Στο επίκεντρο του ΥΠΕΘΟ τίθεται η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση της απασχόλησης, η κατάρτιση και η εξειδίκευση σε τομείς υψηλής ζήτησης, η ανάσχεση του δημογραφικού, η χρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής συνοχής.
Ενίσχυση του εισοδήματος και μείωση της φορολογίας
Παρά το διεθνές περιβάλλον προκλήσεων, με τις γεωπολιτικές αναταραχές, την πληθωριστική κρίση και την περιοριστική νομισματική πολιτική, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να συνεχίσει και το 2024 να κινείται στο πεδίο της ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών και της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, σχεδιάζοντας σειρά παρεμβάσεων, οι βασικότερες των οποίων συνδέονται με την αναπροσαρμογή των συντάξεων ειδικών κατηγοριών και τον αναδρομικό υπολογισμό τους από 1/1/2027 αλλά και την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των επιδομάτων θέσης ευθύνης από 1/1/2024.
Επιπλέον, στόχος για το ΥΠΕΘΟ όσον αφορά το 2024, αποτελεί η πολύπλευρη και με μόνιμα χαρακτηριστικά στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, με σταθερή αύξηση των μισθών και περιορίζοντας τις ανισότητες. Ως εκ τούτου θα αυξήσει εκ νέου τον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός του 2024 ενισχύει τα εισοδήματα με πρόσθετα 1,6 δισ. ευρώ, καταργώντας κι άλλους φόρους και κατανέμοντάς τους δικαιότερα.
Όσον αφορά το πεδίο της φορολογικής δικαιοσύνης, το ΥΠΕΘΟ στοχεύει στην υλοποίηση των ήδη θεσμοθετημένων φορολογικών μέτρων, όπως, είναι ενδεικτικά, η εξελικτική μείωση του τέλους επιτηδεύματος έως την πλήρη κατάργησή του για επιτηδευματίες και ΜμΕ, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ επί ασφαλισμένων οικοδομών και η πληρωμή του ανάλογα με τον πραγματικό χρόνο κυριότητας σε περίπτωση μεταβίβασης.
Οι παρεμβάσεις έρχονται ως συνέχεια των πρωτοβουλιών που έλαβε η κυβέρνηση καθ’ όλο το 2023, όπως η οικονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους, η αναμόρφωση του μισθολογίου και επιδομάτων συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ.
Τα εμβληματικά έργα
Στόχος του ΥΠΕΘΟ, μαζί με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής είναι να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και πλατύτερο επιμερισμό των «βαρών» που επωμίζονται οι φορολογούμενοι.
Έτσι, μαζί με τα μέτρα εντοπισμού και πάταξης των φοροφυγάδων προωθείται η ψηφιοποίηση της φορολογικής διαδικασίας και ελέγχου μέσω της εξέλιξης και συμβασιοποίησης πολλών έργων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΑΑΔΕ.
Παράλληλα, στα πλαίσια των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωράει η υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος αξιοποίησης δεδομένων που παραλαμβάνονται από τα συστήματα εισροών-εκροών της ΑΑΔΕ, το οποίο θα επεξεργάζεται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και αλγορίθμων, στοιχεία και δεδομένα που θα λαμβάνει από επιμέρους πληροφοριακά συστήματα, με στόχο την αξιοποίηση αυτών στην αποτελεσματικότερη στόχευση των ελεγχόμενων και τη δημιουργία ψηφιακού περιβάλλοντος έρευνας για τους ελεγκτές.
Διαβάστε επίσης:
Άλλες επενδύσεις του Ελλάδα 2.0 είναι:
- Για την δημοσιονομική πολιτική σχεδιάζεται η ολοκλήρωση των επιχειρησιακών και τεχνικών προδιαγραφών του πληροφοριακού συστήματος govERP, και η επιτάχυνση της εφαρμογής του ενιαίου λογιστικού πλαισίου σε όλους τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
- Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ολοκληρώνεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
- Για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευρωστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προωθείται η Ίδρυση και λειτουργία Δημόσιου Φορέα Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, καθώς και η ανάπτυξη του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους και κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων.
- Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με στόχο τη βελτίωση της εποπτείας και την ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
- Προχωρά η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, η οποία περιλαμβάνει συνολικά τριάντα τρία (33) έργα σε τρεις άξονες παρέμβασης.
- Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ακολουθεί η προετοιμασία και υποβολή αιτημάτων εκταμίευσης δόσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης και δανειακής στήριξης και η εκταμίευση των δόσεων. Επιπλέον, ακολουθεί η υποβολή έκθεσης επιδόσεων ταμείων Q – Equity of Funds και Innovate Now Fund of Funds και η επίτευξη της υπογραφής πιστώσεων ύψους 3,518.4 δισ. ευρώ από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε τελικούς δικαιούχους.
Άλλα εμβληματικά πλην Ταμείου Ανάκαμψης είναι:
- Συστήνεται ξεχωριστή Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και ανασυγκροτείται η ΕΤΑΔ.
- Συστήνεται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΕΤ) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) με αρχικό κεφάλαιο ίσο με το 50% της εύλογης αξίας του 50% + 1 μετοχή των εταιριών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
- Προωθείται η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, μακροπρόθεσμη λειτουργία, διαχείριση εγκαταστάσεων και η βαριά συντήρηση από τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων- γραφείων (Κυβερνητικό Πάρκο «Αντρέας Λεντάκης»).
- Στο πεδίο αξιοποίησης των Εθνικών και Ενωσιακών Πόρων και τις Δημόσιες Επενδύσεις, έμφαση δίνεται στην επίτευξη του Ετήσιου Στόχου Απορρόφησης για το ΕΣΠΑ 2014-2020 και του ΕΣΠΑ 2021-2027.
- Δρομολογείται η θέσπιση νέου πλαισίου για τη διαχείρισή του Προγράμματος Δημοσίου Επενδύσεων.
- Συνεχίζεται η ενδυνάμωση των φορέων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτό.
- Ξεκινάει η ενεργοποίηση Τομεακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης με βάση τη νέα δομή της Κυβέρνησης. Παράλληλα, δίνεται βάση στο συντονισμό και την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων του ΕΠΑ για ένταξη αιτημάτων φορέων στο Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών και τη διασφάλιση της υλοποίησής τους.
- Ενεργοποιείται περαιτέρω η διαδικασία των χρηματοδοτήσεων του Προγράμματος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των περιοχών που απολιγνιτοποιούνται, μέσω της έκδοσης νέων προσκλήσεων.
Photo: GettyImages/Ideal image