Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Προς καλοκαίρι οι μειώσεις επιτοκίων - «Καμπανάκι» για μισθούς και πληθωρισμό

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Προς καλοκαίρι οι μειώσεις επιτοκίων - «Καμπανάκι» για μισθούς και πληθωρισμό
Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων σύμφωνα με την Λαγκάρντ, που «δείχνει» προς καλοκαίρι. Ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι για πληθωρισμό - Η προειδοποίηση για μισθούς. Higher for longer? - Άμεση η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων.

Πιστή στην θέση που εξέφρασε προσφάτως πως οι συζητήσεις για μειώσεις των επιτοκίων είναι πρόωρες, παρέμεινε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης μετά το τρίτο διαδοχικό pause, αφήνοντας ωστόσο ξανά ανοιχτό το «παράθυρο» για περικοπές το καλοκαίρι.

Όπως από καιρό έχει γράψει το insider.gr, αναλυτές εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει ανατροπή στο μέτωπο του πληθωρισμού, μια πιθανή πρώτη μείωση μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο παράλληλα με τις Ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, κάνουν λόγο για συντηρητικές κινήσεις της τάξης του 0,25%, ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν πέντε κινήσεις μέσα στο έτος έως ότου τα επιτόκια «κατηφορίσουν» στο 2,75%. Οι αναλυτές, μάλιστα, επικαλούνται και τον Κροάτη κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπόρις Βούιτσιτς ο οποίος σε δηλώσεις του πρόκρινε σταθερές κινήσεις στα επιτόκια της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Bloomberg για το σκεπτικό της απόφασης του ΔΣ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, απάντησε πως «υπήρχε σύγκλιση ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ ότι ήταν πρόωρο να συζητήσουμε για μειώσεις επιτοκίων». «Έχω την συνήθεια να υποστηρίζω τις θέσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις μου» διεμήνυσε, προσθέτοντας πως στέκεται πίσω από όσα λέει, όχι από τις ερμηνείες που δίνουν άλλοι στα σχόλιά της. Παράλληλα, επανέλαβε πως το ΔΣ της ΕΚΤ εξακολουθεί να προσαρμόζει τις αποφάσεις του με βάση τα οικονομικά δεδομένα, και όχι ημερολογιακά.

Ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι για πληθωρισμό - Η προειδοποίηση για μισθούς

Η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ εστίασε στους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, κάνοντας ειδική μνεία στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς επηρεάζουν το κόστος αγαθών και υπηρεσιών με αποτέλεσμα την διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων, με τον κίνδυνο να ωθήσουν υψηλότερα τις ενεργειακές τιμές και τα κόστη, προκαλώντας τριγμούς στο διεθνές εμπόριο και την ναυτιλία. Ταυτόχρονα, η πληθωριστική λαίλαπα δεν αποκλείεται να αναζωπυρωθεί εάν οι μισθοί αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο ή τα περιθώρια κέρδους αποδειχθούν ανθεκτικότερα. Ειδικότερα, όπως αποσαφήνισε, παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην αύξηση των μισθών, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά όχι χαμηλότερο ρυθμό και εξέφρασε την ελπίδα της ΕΚΤ ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα απορροφηθούν από τα εταιρικά κέρδη και δεν θα υπάρξουν δευτερογενείς επιδράσεις.

«Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε επίπεδα μεγαλύτερα του αναμενόμενου εάν οι μισθοί (σ.σ στην Ευρωζώνη) αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο ή τα περιθώρια εταιρικών κερδών είναι μεγαλύτερα από όσο δείχνουν τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή» τόνισε. Αντιθέτως, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα. Επιπροσθέτως, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί ταχύτερα βραχυπρόθεσμα, εάν οι τιμές της ενέργειας εξελιχθούν σύμφωνα με την πρόσφατη καθοδική μετατόπιση των προσδοκιών της αγοράς για τη μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Άμεση η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων

Τα στοιχεία δείχνουν πως η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, υποστήριξε η Γαλλίδα αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη και ισχυρή. «Η διαμόρφωση των επιτοκίων συμβάλλουν στον στόχο μας για τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% και θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό κυμαίνονται γύρω στο 2%» σημείωσε.

Ακόμη, απηύθυνε κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EcoFin) για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσουν τα μέτρα, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των δημόσιων χρεών. Επίσης, ζήτησε από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ να αποσύρουν τα γενικευμένα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση, εστιάζοντας σε στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ διευκρίνισε πως οι πόροι από το ΝextGenerationEU θα συμβάλλουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ενώ ανέφερε πως είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Higher for longer?

«Οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική» επεσήμανε. Εξέπεμψε για πολλοστή φορά το μήνυμα πως οι μελλοντικές αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα καθορίζονται σε «επαρκώς περιοριστικά επίπεδα» για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. «Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, στο πλαίσιο της εντολής μας, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Τρίτο διαδοχικό pause

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα οικονομικά δεδομένα επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις προηγούμενες αξιολογήσεις του για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. «Πέρα από μια ανοδική επίδραση της βάσης σύγκρισης στον γενικό πληθωρισμό, η οποία σχετίζεται με τις τιμές της ενέργειας, η πτωτική τάση του υποκείμενου πληθωρισμού συνεχίστηκε και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης. Οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης περιορίζουν τη ζήτηση και αυτό βοηθά στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω» υπογραμμίζεται.

Το ΔΣ είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο. «Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο» προστίθεται.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική» συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, ενώ στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός πάτησε «γκάζι» στο 2,9% από 2,4% προηγουμένως τον Δεκέμβριο, μεγαλώνοντας την απόσταση από την τιμή-στόχο της ΕΚΤ στο 2% και περιπλέκοντας έτσι τις προσδοκίες αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια.

Μειώνεται το χαρτοφυλάκιο APP

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

«Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών» αναφέρεται καταληκτικά στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Κέρδη προ φόρων στα 4,1 – 4,2 δισ. ευρώ για το 2023 – Πρωταγωνιστούν στο συνέδριο της JP Morgan στη Ν. Υόρκη

Mytilineos: Ξεπέρασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ τα EBITDA - Μέρισμα 1,5 ευρώ ανά μετοχή

Κομισιόν: Καταβλήθηκε στην Ελλάδα προχρηματοδότηση ύψους 158,7 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του REPowerEU

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider