Ως «επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία» χαρακτηρίζει ο ΥΠΕΘΟ, Κωστής Χατζηδάκης την έξοδο της χώρας μας στις αγορές με 10ετές ομόλογο, που πέτυχε ιστορικό ρεκόρ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 4 δισ. ευρώ με επιτόκιο δανεισμού κοντά στο 3,5%.
«Σήμερα βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ.! Πετύχαμε, λοιπόν, ορισμένα σημαντικά ρεκόρ: Μετά το 2010 ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Το spread αναμένεται να είναι το χαμηλότερο. Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κλείσει γύρω στο 3,5%» υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΘΟ.
«Όλα αυτά πιστοποιούν τη σταθερά ανοδική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευθεί, εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και αντίστοιχα οφέλη για τους Έλληνες φορολογούμενους. Αυτό είναι μια επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία» επεσήμανε ο Κ. Χατζηδάκης.
Σήμερα βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ.!
Πετύχαμε, λοιπόν, ορισμένα σημαντικά ρεκόρ: Μετά το 2010 ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Το spread αναμένεται να είναι το…
— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) January 30, 2024
Τη διαδικασία είχαν αναλάβει να τρέξουν οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2024, μέσω νέας έκδοσης. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου, το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει 250 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση 5ετούς ομολόγου.
Παράλληλα, αποτελεί το πρώτο «τεστ» της Ελλάδας στις αγορές μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την έκδοση νέου τίτλου. Τελευταία, η BofA εκτίμησε ότι το spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του Bund θα μπορούσε να υποχωρήσει προς τα επίπεδα μεταξύ των Bonos (ισπανικό ομόλογο) και των PGBs (πορτογαλικό ομόλογο), αναμένοντας μια ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από αυτό το σημείο και πιο συγκεκριμένα κατά 30 μονάδες βάσης.
Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ φέτος αφορά σε άντληση 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ένα συνδυασμό έκδοσης βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν κάτω από το όριο 10% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, ακόμα και κάτω από τα πιο συντηρητικά σενάρια. Σε αυτή τη βάση, καθώς η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και πλέον εξαρτάται από τις αγορές για τον δανεισμό της, αποκτούν εξαιρετική σημασία οι δυνάμει νέες αναβαθμίσεις που θα αποσπάσει.