Με βραδύτερο ρυθμό 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον πρώτο μήνα του 2024, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Πέμπτη για τα κράτη μέλη.
Αντίστοιχη τάση ακολούθησε συνολικά η Ευρωζώνη, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ήπια από ρυθμό 2,9% σε 2,8%.
Εξετάζοντας τα κράτη-μέλη ένα προς ένα, παρατηρείται πως τους υψηλότερους ρυθμούς κατέγραψε η Εσθονία με 5%, η Κροατία με 4,8%, Σλοβακία και Αυστρία με 4,3%. Τους βραδύτερους ρυθμούς δε, κατέγραψαν οι Φινλανία με 0,7%, η Ιταλία με 0,9% και οι Λετονία, Λιθουανία με 1%. Οι δύο μεγάλες οικονομίες κινήθηκαν με ρυθμό 3,2% και 3,4% για Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα.
Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η επιμονή στις υψηλές ανατιμήσεις που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για τα τρόφιμα, καθώς παρά την πτώση του ρυθμού αύξησης από 7,6% σε 7,1%, εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και να αυξάνονται μήνα το μήνα.
Πάντως, η επιβράδυνση του γενικού δείκτη επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά αποκλιμάκωσης μετά από μία σύντομη ανάπαυλα τον Δεκέμβριο όπου είχε παρατηρηθεί επιτάχυνση σε ρυθμό 3,7% από 2,9% προηγουμένως, τάση η οποία ήταν πανευρωπαϊκή και εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς, κατά την ευρωπαϊκή σύσταση, αποσύρθηκαν σταδιακά τα ενεργειακά μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων που συγκρατούσαν εν μέρει τις τιμές, ενώ το base effect σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 που ήταν σε ισχύ οι ενισχύσεις, «έστειλαν» τις τιμές υψηλότερα.
Η εκτίμηση της Eurostat για τον Ιανουάριο, έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την τάση που ακολουθήθηκε τον Δεκέμβριο, «βλέποντας» επιτάχυνση στο 3,5% από 3% προηγουμένως.
Ήπια επιβράδυνση καταγράφηκε και σε επίπεδο δομικού πληθωρισμού στην Ελλάδα, καθώς από τον ρυθμό 3,3% τον Δεκέμβριο «έπεσε» στο 3,1%.
Υψηλά τα τρόφιμα, πιο ταχεία η μείωση των τιμών ενέργειας
Ωστόσο, για άλλον έναν μήνα τα τρόφιμα είναι αυτά που οδηγούν τις ανατιμήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και στην Ευρωζώνη ήταν αυτά με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης (5,7% από 6,1%).
Στην Ελλάδα, η επιβράδυνση μισής ποσοστιαίας μονάδας δεν επαρκεί για να «διορθώσει» το «άλμα» τιμών της τελευταίας διετίας και προστίθεται σε μία σειρά μεγάλων ανατιμήσεων χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική αποκλιμάκωσης. Τον Ιανουάριο, αξίζει να σημειωθεί, πως από όλα τα κράτη τα οποία έχουν παραδώσει στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, μόνο η Μάλτα έχει ρυθμό αύξησης στα τρόφιμα μεγαλύτερο από την Ελλάδα, στο 8,7%.
Σε άλλους κλάδους, η μείωση των τιμών της ενέργειας «πάτησε γκάζι» και πάλι, μετά από τα γεωπολιτικά σοκ που είχαν οδηγήσει σε μικρότερους ρυθμούς μείωσης.
Επιβράδυνση καταγράφηκε και στον τομέα των υπηρεσιών σε 3,3% από 3,6% τον Δεκέμβριο. Σταθερές παρέμειναν οι τιμές στα βιομηχανικά αγαθά με ρυθμό 2,6%.