Η αγροτική παραγωγή πέρα από τις επιδοτήσεις και η αλλαγή του μοντέλου παραγωγής, τέθηκε επί τάπητος στο 1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το insider.gr και την Tourism Media Events.
Ο Dean -Chair of the International Business Department Perrotis College/ Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Δρ. Κωνσταντίνος Ρότσιος αφού αναφέρθηκε στην συνεισφορά της σχολής στον αγροδιατροφικό τομέα και τη σημασία της εκπαίδευσης σε αυτόν, αναφέρθηκε σε ένα πρόβλημα που τον απασχόλησε. Στην παρουσίαση ενός μεγάλου αγροτικού σχολείου στην Αμερική όπου παραβρέθηκε, έμαθε ότι, για κάθε 1 ευρώ που πληρώνει ο καταναλωτής για τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ, ο γεωργός/παραγωγός λαμβάνει κατά μέσο όρο το «μεγαλειώδες ποσό» των 6 σεντς, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στην μεταποίηση, στο marketing και σε logistics.
Τόνισε ξεχωριστά την ανάγκη υιοθέτησης της τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα, κάτι που ήδη εφαρμόζει στα προγράμματά της η σχολή, στην προσπάθεια της να αλλάξει την στρατηγική απέναντι στις λανθασμένες νοοτροπίες και τακτικές, όπως αυτή που θέλει τον Γερμανό παραγωγό να χρησιμοποιεί το 1/6 των φυτοφαρμάκων σε σύγκριση με τον Έλληνα.
Την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου γεωργίας τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, με την υποστήριξη πολιτικής, αφού το προηγούμενο μοντέλο είχε σχεδιαστεί προ Covid και προ Ουκρανίας. Σχολιάζοντας την αναφορά για τα φυτοφάρμακα του Κωνσταντίνου Ρότσιου, τόνισε «ναι, ρίχνουμε πολλά φυτοφάρμακα, αλλά είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία που είναι η περιουσία μας, που έχει τους περισσότερους εχθρούς». Επίσης, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πλέον ένα σοβαρό πρόγραμμα αναδιάρθωσης καλλιεργειών και να εφαρμοστεί άμεσα στους Έλληνες αγρότες που επιμένουν να καλλιεργούν λάθος προϊόντα.
Ο Ομότιμος Καθηγητής, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δρ. Θεοφάνης Γέμτος, είπε πως πρέπει να πάμε σε καλλιέργειες υψηλής αξίας για να επιβιώσει ο μικρός παραγωγός, ενώ επισήμανε πως το λάθος που έχουμε κάνει από το 1981 που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πως αντικαταστήσαμε την εθνική αγροτική παραγωγή με την κοινή αγροτική παραγωγή, αφού αυτή τη διαμόρφωσε ο βορράς ο οποίος ακολουθεί δική του πολιτική. «Το κακό είναι πως από το 1980 και μετά οι αγρότες κυνηγάνε επιδοτήσεις και όχι το εισόδημα». Οι τιμές καθορίζονται από τις διεθνείς αγορές, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Πρέπει να παρέμβουμε στην ποιότητα και στην παραγωγικότητα. «Διαχειριζόμαστε τα χωράφια εμπειρικά. Ποτίζουμε όσο τύχει, βγαίνει ο γείτονας για να ραντίσει, βγαίνουμε κι εμείς» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «μετά από 35 χρόνια έρευνας τίποτα, από ότι έκανα δεν μεταφέρθηκε στην παραγωγή. Δεν υπάρχει πλέον σύστημα αγροτικών εφαρμογών και καμία σύνδεση παραγωγής με την έρευνα. Οι αγρότες κάνουν μόνοι τους ότι τους συμβουλεύουν τα καταστηματα ή συζητάνε το βράδυ στο καφενείο».
Από 10 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι υπόλοιπες αποζημιώσεις για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ενώ από 20 Φεβρουαρίου οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στην υπόλοιπη χώρα, αποκάλυψε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέτζος. Σημείωσε ότι ο Οργανισμός έχει καταβάλει αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ στους αγρότεες την τελευταία τετραετία, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν σε νόμιμη ενίσχυση από την πλευρά της κυβέρνησης μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, έχει ετήσιο έλλειμμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και καθώς τα έσοδα δεν μπορούν να προέλθουν μόνο από την αγροτική ασφαλιστική εισφορά «πρέπει να βρούμε εναλλακτικές».
Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Χάρης Ντιγριντάκης, Παρουσιαστής Talk Radio 98.9, Δημοσιογράφος στον Ελεύθερο Τύπο, Διευθυντής TME
Σημειώνεται ότι το συνέδριο παρακολουθούν: η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στελέχη του Υπουργείου, ομόλογοι Υπουργοί χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών, αγρότες, κτηνοτρόφοι, γεωπόνοι, επιχειρηματίες του κλάδου, εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και φορέων, opinion makers και leaders του πρωτογενούς τομέα, εκπρόσωποι μεταποιητικών επιχειρήσεων στο κλάδο της αγροδιατροφής, στελεχιακό δυναμικό αγροτικών επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, αγροτικοί σύμβουλοι και φοιτητές.