Εκπτώσεις, ρυθμίσεις οφειλών & φωτοβολταϊκά για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκπτώσεις, ρυθμίσεις οφειλών & φωτοβολταϊκά για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες
Μέτρα άμεσου χαρακτήρα και μακρόπνοες πρωτοβουλίες (οι οποίες στηρίζονται κυρίως στο φθηνό «πράσινο» ρεύμα των ΑΠΕ) για τη διασφάλιση ρεύματος στους αγρότες σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Ρυθμίσεις άμεσης αποκλιμάκωσης του κόστους ηλεκτρισμού, αλλά και μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα -τα οποία βασίζονται στο φθηνό «πράσινο» ρεύμα από ΑΠΕ- περιλαμβάνει το σχέδιο που εξήγγειλε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη διασφάλιση ρεύματος σε ανταγωνιστικά επίπεδα στους αγρότες.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, άμεση αποκλιμάκωση των λογαριασμών πρόκειται να προσφέρει η πρόσθετη έκπτωση 10% στις χρεώσεις, που αποφάσισε να προσφέρει η ΔΕΗ. Είναι ενδεικτικό ότι η έκπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο, ενώ θα ισχύσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Ένα ακόμη πλεονέκτημα επιλογής του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος είναι ότι πρόκειται για περίοδο υψηλών καταναλώσεων, κάτι που σημαίνει πως το μέτρο θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση στους προϋπολογισμούς των αγροτών.

Την ίδια στιγμή, λύση δρομολογείται και για τα χρέη των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), τα οποία αγγίζουν τα 87 εκατ. ευρώ. Εκτός από τη Θεσσαλία, αυτό θα γίνει με τον ευνοϊκό 10ετή διακανονισμό τους, με μηδενικό επιτόκιο χάρις στην επιδότηση του Κράτους. Το συνολικό ποσό που θα διακανονιστεί αγγίζει τα 76 εκατ.

Στην περίπτωση ειδικά της Θεσσαλίας, όπου οι οφειλές αγγίζουν τα 11 εκατ., οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Στήριξη των συνεργατικών σχημάτων

Όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, χάρις στο φθηνό «πράσινο» ρεύμα, όλοι οι αγρότες που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών) καθώς και όσοι ασκούν συμβολαιακή γεωργία, σε μία 2ετία περίπου από σήμερα και για 10 χρόνια θα δουν μείωση τουλάχιστον 30% στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τον σκοπό αυτό, θα επιδοτηθεί η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, η παραγωγή των οποίων θα διατίθενται, αποκλειστικά, στους συγκεκριμένους δικαιούχους, με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινων» PPAs»).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση παρέχει ήδη φορολογικά κίνητρα στα συνεργατικά σχήματα των αγροτών με σκοπό την προώθησή τους, καθώς θα έχουν μία ευρεία γκάμα πλεονεκτημάτων για τον αγροτικό κόσμο. Πλέον, στα κίνητρα έρχεται να προστεθεί και η στήριξη του ενεργειακού κόστους.

«Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»

Νέα δράση σχεδιάζεται όμως και για τους μεμονωμένους αγρότες, με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι». Η δράση αυτή θα έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με ή χωρίς μπαταρία. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3MW σε 6MW) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

Την ίδια στιγμή, η μείωση του αγροτικού ρεύματος βρίσκεται «στο κάδρο» του προγράμματος «Απόλλων» που ήδη σχεδιάζει το ΥΠΕΝ, για την κάλυψη μέρους των αναγκών συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού, με την παραγωγή φωτοβολταϊκών με μπαταρία. «Θέση» στο πρόγραμμα «Απόλλων» έχουν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ με σκοπό να καλυφθεί το 50% της κατανάλωσής τους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί ανά Περιφέρεια, αφού πρώτα διαστασιολογηθούν τα προφίλ κατανάλωσης των τοπικών δικαιούχων. Στόχος είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός να ξεκινήσει σε μία διετία, από φωτοβολταϊκά τα οποία θα προκριθούν μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς, διεκδικώντας τις μικρότερες αποζημιώσεις για την παραγωγή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider