Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε να επιβληθούν νέοι εμπορικοί περιορισμοί σε περίπου δύο δωδεκάδες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων τρεις έχουν έδρα στην Κίνα, που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι κυρώσεις, θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα επιβάλλει περιορισμούς σε εταιρείες στην ηπειρωτική Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ, τη Σερβία, την Ινδία και την Τουρκία, ορισμένες από τις οποίες επίσης μπαίνουν στο στόχαστρο για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι εταιρείες δεν κατονομάζονται για νομικούς λόγους.
Οι περιορισμοί θα απαγορεύουν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Στόχος είναι η ΕΕ να εμποδίσει τη Ρωσία να προμηθεύεται προϊόντα μέσω εταιρειών που βρίσκονται σε τρίτες χώρες. Προιόντα που κανονικά δεν θα μπορούσε να προμηθευτεί γιατί υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η ΕΕ είχε προτείνει προηγουμένως να συμπεριληφθούν στον κατάλογο αρκετές κινεζικές εταιρείες, αλλά οι προτάσεις αυτές εγκαταλείφθηκαν μετά την αντίσταση ορισμένων κρατών μελών και αφού το Πεκίνο παρείχε διαβεβαιώσεις.
Το ζήτημα είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ, η οποία θεωρεί το Πεκίνο ως έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της, και ιδίως για τη Γερμανία, για την οποία η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen AG.
Οι κυρώσεις της ΕΕ χρειάζονται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών για να εγκριθούν.