Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι σε θέση να χαλαρώσει κάπως την επιρροή της στην οικονομία το καλοκαίρι καθώς ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γκεντίμικους Σίμκους.
Ωστόσο, η πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική δεδομένου ότι οι μισθολογικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρές για χαλάρωση, δήλωσε ο επικεφαλής της λιθουανικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του.
Μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο είναι εκτός συζήτησης και ακόμη και ο Απρίλιος είναι μια απίθανη επιλογή, πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι θα δούμε τις θετικές εξελίξεις στους μισθούς και στον πληθωρισμό που θα μας επιτρέψουν να μεταβούμε στη λιγότερο περιοριστική περιοχή το καλοκαίρι του 2024», δήλωσε ο Σίμκους.
«Πρόκειται να κάνουμε το περιβάλλον λιγότερο περιοριστικό».
Διαβάστε επίσης:
Σεντένο: Ακόμα και ο Μάρτιος θα μπορούσε να εξεταστεί
Από την πλευρά του, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο, δήλωσε πως η ΕΚΤ πρέπει να είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα, εάν τα στοιχεία το απαιτούν, ακόμη και αν αυτό είναι απλώς ένα γεγονός χαμηλής πιθανότητας.
«Ο Μάρτιος είναι η ημερομηνία που έχουμε μπροστά μας τον μεγαλύτερο όγκο νέων δεδομένων – ορισμένα δεδομένα μπορεί να μας πουν να συζητήσουμε τις μειώσεις των επιτοκίων μόλις τον Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του. «Δεν λέω ότι είναι πιθανό, αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί».
Ο Σεντένο είπε ότι «αν είμαστε πραγματικά εξαρτημένοι από τα στοιχεία και εάν αποφασίζουμε συνάντηση με συνάντηση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πρέπει να δούμε τα δεδομένα».
Αν και οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ φαίνεται να είναι υπέρ της μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, δεν αποκλείουν να κινηθούν νωρίτερα - βοηθώντας να διατηρηθούν ζωντανά τα στοιχήματα των επενδυτών για νωρίτερη χαλάρωση.
«Ο πληθωρισμός ήταν σταθερά χαμηλότερος από τις προβλέψεις μας τους τελευταίους μήνες - και η ανάπτυξη επίσης», δήλωσε ο Σεντένο. «Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι που εντοπίσαμε στις δύο τελευταίες προβλέψεις έχουν υλοποιηθεί», είπε. «Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι ακόμη και κάτω από το 2% -έστω και προσωρινά- κάποια στιγμή φέτος και μετά θα κυμανθεί γύρω στο 2% - αυτό που θέλουμε».