Σε λιγότερο από 20 ημέρες θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως «η οικονομία πάει πολύ καλύτερα από ότι πήγαινε μέχρι το 2019. Η Ελλάδα έχει περιθώρια να πάει καλύτερα. Έχουμε όμως δρόμο μπροστά μας».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση οι πιο αδύναμοι να λάβουν βοήθημα το Πάσχα, ο υπουργός περιορίστηκε να πει ότι δεν επιθυμεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε οπισθοδρόμηση, ικανοποιώντας κάποια απαίτηση.
Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων παροχών, λέγοντας ότι η συζήτηση θα γίνει επί του πλαισίου της συζήτησης που έχει γίνει ήδη μεταξύ των αγροτών και του πρωθυπουργού. «Έχουμε συγκεκριμένες αντοχές. Δεν μπορούμε σε κάθε συνάντηση να βγάζουμε άσσους από το μανίκι. Θα χάσουμε και τις παροχές και την όποια πρόοδο μπορεί να φέρει νέες παροχές», τόνισε.
Σχετικά με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρξει καμία νέα παράταση.
«Αν συνεχίσουμε με τις παρατάσεις θα υπάρξουν penalties και για τη χώρα και για αυτούς που δεν θα συνδεθούν. Εάν δεν κλείσει το έργο, θα διακοπεί μέρος της χρηματοδότησης της χώρας από τις Βρυξέλλες. Να το πάρουν τοις μετρητοίς. Μην έρθουν στο τέλος και ζητούν νέα παράταση γιατί δεν θα μπορούμε να τους δώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε να κάνουμε με μία μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Τελικός στόχος είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τους φορολογικούς συντελεστές», πρόσθεσε.
Κατώτατος μισθός: Πού «βλέπει» η κυβέρνηση την αύξησή του
Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το insider.gr, αύξηση άνω του 3,5% -που έκλεισε ο πληθωρισμός το 2023- θα λάβει ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, ενώ η τελική πρόταση για την αύξηση θα υποβληθεί στην υπουργό από το ΚΕΠΕ στα μέσα Μαρτίου.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου έτσι ώστε να ισχύσει από την 1η Απριλίου και ο κατώτατος μισθός θα είναι άνω των 800 ευρώ» δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι «το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ, αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ».
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο νέος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ. Πιθανή αύξηση 5% θα «φέρει» τον κατώτατο στα 817,5 ευρώ, με αύξηση 37,5 ευρώ (από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα), ενώ αύξηση 6,5% θα οδηγήσει σε αποδοχές 830,7 ευρώ και επιπλέον 50,7 ευρώ/μήνα για τους εργαζόμενους.
Στο μεταξύ πληθαίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες που καλούν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί το επίπεδο του μέσου μισθού στη χώρα μας. Μάλιστα και η ίδια η κα Μιχαηλίδου κάλεσε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων.
Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους η κατάρτιση και υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως πρότειναν και επίσημα στο ραντεβού τους με την υπουργό τρεις από τους κοινωνικούς εταίρους (η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ).