Στη Βουλή οδεύει η τροπολογία του ΥΠΕΝ η οποία θα «ξεκλειδώσει» το πρόγραμμα για φθηνό «πράσινο» ρεύμα στους αγρότες, αλλά και θα επιτρέψει την υλοποίηση των συμβάσεων αγοραπωλησίας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν συνάψει ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία πρόκειται να κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ για τον συμπληρωματικό φόρο έως 15% σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, μέσω της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523.
Όπως έχει ήδη γράψει το Insider.gr, με τη διάταξη θα δίνεται απόλυτο προβάδισμα στην πρόσβαση στο ηλεκτρικό σύστημα, σε μονάδες ΑΠΕ που προορίζονται για την τροφοδοσία των συγκεκριμένων καταναλωτών. Κάτι που σημαίνει ότι το αντίστοιχο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο θα πάρει με fast track διαδικασία όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Μεταξύ των βιομηχανιών που «αγγίζει» το μέτρο είναι η Viohalco και η ΤΙΤΑΝ, οι οποίες έχουν συνάψει PPAs με τη ΔΕΗ.
Επομένως, οι συγκεκριμένες μονάδες ΑΠΕ θα παρακάμψουν τις σειρές προτεραιότητας, με τις οποίες ο Διαχειριστής εξετάζει τις αιτήσεις σύνδεσης. Σημαντικό είναι επίσης πως οι όροι σύνδεσης θα δοθούν με βάση το υφιστάμενο μέγιστο όριο παραγωγής των έργων (περιορισμό έγχυσης) ο οποίος για τα φωτοβολταϊκά είναι 72%.
Εξειδίκευση με Υπουργική Απόφαση
Αυτό σημαίνει πως τα εν λόγω ανανεώσιμα έργα δεν θα καταληφθούν από τους ενισχυμένους περιορισμούς έγχυσης, που πρόκειται το ΥΠΕΝ να θεσπίσει για όσα «πράσινα» πρότζεκτ λάβουν εφεξής όρους σύνδεσης. Οι ενισχυμένοι περιορισμοί θα επιβληθούν με σκοπό τη διεύρυνση του ηλεκτρικού «χώρου» και τη συνέχιση των επενδύσεων, καθώς οι εν λειτουργία και οι υπό ανάπτυξη ανανεώσιμοι σταθμοί καλύπτουν ήδη την προβλεπόμενη δυναμικότητα για το 2030.
Στην πράξη, η διατήρηση των περιορισμών έγχυσης στα υφιστάμενα επίπεδα σημαίνει πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στα δεδομένα βάσει των οποίων οι βιομηχανίες συμφώνησαν για την τιμή των PPAs. Κάτι που δεν θα ισχύσει για τις ΑΠΕ που προορίζονται για «πράσινα» PPAs των υπόλοιπων βιομηχανιών, για τα οποία όπως έχει γράψει το Insider.gr, το ΥΠΕΝ προωθεί την προσθήκη μπαταριών, επιδοτώντας με 50% το σχετικό κόστος.
Στην τροπολογία δεν θα προσδιορίζεται το μέγεθος του portfolio που θα προηγηθεί στη χορήγηση όρων σύνδεσης, παραπέμποντας για αυτό τον σκοπό σε Υπουργική Απόφαση. Το χαρτοφυλάκιο αυτό ανέρχεται σε 1.320 MW, από τα οποία τα 500 MW αφορούν έργα για την τροφοδοσία των αγροτών και τα 820 MW «πράσινα» PPAs της βιομηχανίας.
Το πρόγραμμα για τους αγρότες
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για τους αγρότες θα εξασφαλίσει χαμηλές χρεώσεις ρεύματος για 2+8 χρόνια. Η πρώτη διετία θα αποτελέσει μεταβατικό διάστημα, έως ότου οι προμηθευτές αναπτύξουν τα έργα ΑΠΕ (χωρίς μπαταρίες) που θα καλύψουν στη συνέχεια με «πράσινες» κιλοβατώρες τις ανάγκες των αγροτών με ρεύμα.
Σε αυτή την πρώτη διετή φάση, που θα ξεκινήσει μόλις από την 1η Απριλίου, οι πάροχοι θα εξασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση των αγροτών με βάση το υφιστάμενο «καλάθι» προμήθειάς τους με ρεύμα. Ακόμη κι έτσι πάντως, θα προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος, οι οποίες ενδεικτικά θα κινούνται από τα 9,3 έως τα 11 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Καθώς στη δεύτερη 8ετή φάση το ρεύμα θα προέρχεται αποκλειστικά από τις ΑΠΕ που θα προτεραιοποιηθούν σε συνδέσεις, οι τιμές θα είναι μικρότερες. Έτσι, από τον 3ο έως και τον 10ο χρόνο της σύμβασης, όλοι οι αγρότες του προγράμματος θα χρεώνονται σταθερά με 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το 1/3 της κατανάλωσής τους.