«Φρένο» στην αύξηση της δαπάνης που προκαλείται κυρίως από τις εισαγωγές φαρμάκων μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι η χώρα ξόδεψε περί τα 15 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή πανάκριβης θεραπείας αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, η οποία τελικά κρίθηκε αναποτελεσματική, το υπουργείο Υγείας προχωρά άμεσα σε μία παρέμβαση, την οποία είχε προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα.
Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης (12/3) και θα εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπεται η σύσταση μη αμειβόμενης Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). Η Επιτροπή θα ελέγχει τα αιτήματα χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει πλήρως και μόνο το 2023 προκάλεσαν δαπάνη ύψους 168,7 εκατ. ευρώ.
Η σύνθεση της Επιτροπής και το έργο της
Η Επιτροπή Ελέγχου Σ.Η.Π. θα αποτελείται από 15 τακτικά μέλη: 11 ειδικευμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 2 φαρμακοποιούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και 2 οικονομολόγους υγείας. Θα ελέγχει τα αιτήματα εισαγωγής φαρμάκων και είτε θα θέτει προϋποθέσεις και περιορισμούς για την έγκρισή τους, είτε θα εισηγείται τη μη αποζημίωσή τους μέχρι την ένταξή τους στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω τροπολογία, έργο της Επιτροπής θα είναι ο έλεγχος των ατομικών αιτημάτων που εμπίπτουν στις περ. β) και γ) παρ. 1 του άρθρου 265 και αφορούν σε φάρμακο με νέα δραστική ουσία ή σε συνδυασμό ουσιών που εισάγονται για πρώτη φορά χώρα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ή σε φάρμακο με δραστική ουσία που πρόκειται να χορηγηθεί σε μη εγκεκριμένη ένδειξη για την οποία εμφανίζεται αίτημα στο Σ.Η.Π. για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά μέσω Σ.Η.Π. ατομικά αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, δύνανται να ελέγχονται από την Επιτροπή κατόπιν νέου αιτήματος που υποβάλλεται μετά τη δημοσίευση.
Η Επιτροπή θα ελέγχει τα ατομικά αιτήματα ως προς τη στοιχειοθέτηση υψηλής ακάλυπτης ιατρικής ανάγκης, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:
- πάθηση απειλητική για ζωή,
- πάθηση που προκαλεί σοβαρή αναπηρία και
- πάθηση για την οποία υπάρχουν αποζημιούμενες θεραπείες στη χώρα.
Εφόσον, κατά κρίση της Επιτροπής, στοιχειοθετείται υψηλή ακάλυπτη ιατρική ανάγκη για τη συγκεκριμένη πάθηση την οποία αφορά το αίτημα, η Επιτροπή θα ελέγχει περαιτέρω τα κριτήρια:
- στοιχειοθέτηση μεγάλου θεραπευτικού αποτελέσματος σχετικά συγκεκριμένη ένδειξη,
- την άμεση θεραπευτική διασύνδεση με την πλειονότητα του πληθυσμού με τη συγκεκριμένη πάθηση και
- τα κλινικά δεδομένα υψηλής βεβαιότητας.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων που διακινούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού, από 94 εκατ. ευρώ το 2022, ανήλθε στα 168,7 εκατ. ευρώ το 2023. Όπως αναφέρεται, «η αύξηση αυτή καθιστά απαραίτητο τον ενδελεχή έλεγχο των αιτημάτων προκειμένου να εντοπισθούν οι περιπτώσεις στις οποίες το εισαγόμενο σκεύασμα αφορά μια υψηλά ακάλυπτη ιατρική ανάγκη».