Νέα λίστα με τους προμηθευτές ρεύματος οι οποίοι έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα στους Διαχειριστές το σύνολο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ή τηρούν τους διακανονισμούς εξόφλησης των οφειλών, δημοσιοποίησε η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων).
Ο κατάλογος περιλαμβάνει στοιχεία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023, ενώ ανακοινώνεται από τη ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Θετική Αναφορά», η οποία αποσκοπεί στην παροχή θετικού κινήτρου προς τους προμηθευτές ώστε να βελτιώσουν την ανταπόκρισή τους ως προς την καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, αφετέρου στη διασφάλιση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Η λίστα, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου του 2022, ανανεώνεται κάθε μήνα.
Έτσι, με βάση την ανακοίνωση, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, είχαν αποδώσει το σύνολο των σχετικών ποσών οι εταιρείες ΔΕΗ, Protergia (Mytilineos), ΗΡΩΝ, Elpedison, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, ΖeniΘ, NRG, ΕΛΙΝΟΙΛ, Volton, Watt & Volt (η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Mytilineos), ΟΤΕ Ακίνητα, BI.ΕΝΕΡ, ΒΙΟΛΑΡ, Θ. Σούμπασης και Κωνστ. Β. Μάρκου ΑΒΕΕ. Επίσης, κανένας προμηθευτής δεν έχει προχωρήσει σε διακανονισμό των οφειλών του.
Ποιες είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις περιλαμβάνονται οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ), οι Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ) και τα Ανταποδοτικά Τέλη υπέρ ΡΑΕ.
Οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και οι Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ) αποτελούν το βασικό έσοδο του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αντίστοιχα. Με τα ποσά αυτά, οι δύο Διαχειριστές αναπτύσσουν λειτουργούν και συντηρούν τις ηλεκτρικές υποδομές που βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους, ώστε να εγγυώνται την ασφάλεια εφοδιασμού.
Από την άλλη πλευρά, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) υποστηρίζει τη διείσδυση της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της κατάλληλης αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.
Την ίδια στιγμή, χάρη στις ΥΚΩ υποστηρίζεται η ασφάλεια εφοδιασμού των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και γίνεται εφικτή η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές τους, με τιμολογήσεις ίδιες με αυτές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος. Παράλληλα, χρηματοδοτούνται τα ειδικά τιμολόγια ρεύματος (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης), ώστε να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια ευάλωτοι καταναλωτές.