Απτά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις εγχώριων βιομηχανιών με προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και παραγωγούς ΑΠΕ, έχει ήδη προκαλέσει το κίνητρο του απόλυτου προβαδίσματος στην πρόσβαση στον ηλεκτρικό «χώρο» που δίνει πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΝ, σε μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας οι οποίες προορίζονται για την τροφοδοσία ενεργοβόρων καταναλωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, τα απτά αυτά αποτελέσματα «μεταφράζονται» στη σύναψη νέων «πράσινων» PPAs βιομηχανικών καταναλωτών. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση του υπουργείου ψηφίστηκε στις 15 Μαρτίου, στο διάστημα που μεσολάβησε όχι μόνο συμφωνήθηκαν καινούριες ανάλογες συμβάσεις, αλλά έχουν επίσης υποβληθεί ήδη στους αρμόδιους φορείς που προβλέπει η διάταξη – δηλαδή στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ, καθώς και στον ΑΔΜΗΕ.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στους δύο φορείς έχουν κατατεθεί «πράσινα» PPAs συνολικής ισχύος 800 – 1.000 MW – περιλαμβάνοντας τόσο καινούριες συμβάσεις, όσο και συμβόλαια τα οποία είχαν συναφθεί πριν από τη νομοθετική παρέμβαση. Τα ήδη συμφωνημένα συμβόλαια υπάγονταν στην Ομάδα Β των σειρών προτεραιοτήτων για τη χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Οι νέες συμβάσεις αφορούν έργα ΑΠΕ των υπο-ομάδων της Ομάδας Α που δεν είχαν ακόμη λάβει όρους σύνδεσης.
Πλεονέκτημα των βιομηχανιών
Η ρύθμιση έγινε από το υπουργείο με γνώμονα τη διασφάλιση φθηνού «πράσινου» ρεύματος στις εγχώριες βιομηχανίες και πιο συγκεκριμένα για τη διασφάλιση φθηνότερου ενεργειακού κόστους για τους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (TCTF). Καθώς η συμφωνία με έναν ενεργοβόρο καταναλωτή αποτελεί «διαβατήριο» για τους παραγωγούς ΑΠΕ -ώστε για τα υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιά τους να δεσμεύσουν με διαδικασία fast-track ηλεκτρικό «χώρο»- οι βιομηχανίες «έχουν το πάνω χέρι» στα deal.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών, το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών στις οποίες διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Έτσι, στην περίπτωση σταθμών ΑΠΕ που δεν έχουν όρους σύνδεσης, τα «πράσινα» PPAs με ενεργοβόρες βιομηχανίες αυτή τη στιγμή προσφέρονται σε τιμές 50-52 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Όταν αφορούν την τροφοδοσία μικρότερων επιχειρήσεων, οι τιμές στις οποίες γίνονται οι διαπραγματεύσεις κινούνται στα 55-60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Επαναδιαπραγμάτευση deal
Συγκριτικά, οι συζητήσεις με επιχειρήσεις -από παραγωγούς για έργα ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και επομένως δεν χρειάζονται μία τέτοια συμφωνία σαν «διαβατήριο» για ηλεκτρικό «χώρο»- κυμαίνονται γύρω στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η νομοθετική ρύθμιση, βιομηχανίες θέτουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης «πράσινων» PPAs που είχαν συνάψει νωρίτερα. Ένα ακόμη επιχείρημα των ενεργοβόρων καταναλωτών είναι πως τα έργα ΑΠΕ που θα υπαχθούν στη ρύθμιση έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα πως δεν θα υπόκειται σε πλαφόν στην παραγωγή τους και, κατά συνέπεια, θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση.
Αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρόβλεψη στη διάταξη του ΥΠΕΝ, τα φωτοβολταϊκά που θα υπάγονταν σε αυτήν θα είχαν πλαφόν 78% στη μέγιστη παραγωγή τους.
Δύο «ταχύτητες» στο προβάδισμα
Από τη «δεξαμενή» των «πράσινων» PPAs που θα υποβληθούν στο ΥΠΕΝ και τον ΑΔΜΗΕ μέσα στο χρονικό παράθυρο των 35 ημερών, με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στη συνέχεια, θα καθοριστεί το μέγεθος του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που θα αποκτήσει απόλυτο προβάδισμα στους όρους σύνδεσης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη «δεξαμενή» θα υπάρχουν δύο «ταχύτητες» συμβάσεων, καθώς θα προηγηθούν εκείνες που είχαν συμφωνηθεί (και εκτελούνταν) πριν από τη ρύθμιση.
Στη δεύτερη «ταχύτητα», θα ενταχθούν οι ανανεώσιμοι σταθμοί που αφορούν «πράσινα» PPAs τα οποία είτε δεν έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται, είτε υπογράφηκαν μέσα στη διορία των 35 ημερών. Σε αυτή τη δεύτερη ομάδα, προβλέπεται η ιεράρχηση των έργων με βάση τη χρονική προτεραιότητα.
Για το χρονικό κριτήριο προβλέπονται δύο εναλλακτικές φόρμουλες. Η Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί σε 60 ημέρες από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης του ΥΠΕΝ. Υπενθυμίζεται ότι απόλυτο προβάδισμα στον ηλεκτρικό «χώρο» θα αποκτήσει και μία δεύτερη ομάδα έργων ΑΠΕ, τα οποία αυτή τη φορά προορίζονται για φθηνό «πράσινο» ρεύμα σε αγρότες, μέσω του τιμολογίου «ΓΑΙΑ».