Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του Λιμένα Σκιάθου κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, αναζητώντας ειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο που θα συνδράμει το Ταμείο στο εγχείρημα αυτό, και με την εκπόνηση προγράμματος έργων ανάπτυξης λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.), στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συνοδών μελετών.
Σημειώνεται ότι προ ολίγων μόλις μηνών, το ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε Αρχή Σχεδιασμού και για τους λιμένες Ζακύνθου και Σκιάθου, ώστε ΤΑΙΠΕΔ μέσω της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει, να συνδράμει τους φορείς διαχείρισης των παραπάνω λιμένων, με σκοπό τη βελτίωση και ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών καθώς και την προώθηση έργων προς όφελος κάθε τοπικής κοινωνίας. Χτες, λοιπόν, δημοσιοποίησε σχετική πρόσκληση για την Σκιάθο, έναν λιμένα με προφανές ακτοπλοϊκό, τουριστικό (π.χ. και κρουαζιέρα, γιοτ), εμπορικό ενδιαφέρον. Η διάρκεια της σύμβασης θα ανέλθει σε 36 μήνες ή μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προωθήσει, ή προωθεί, με επιτυχία πλήθος διαγωνισμών αξιοποίησης λιμένων (Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος, Λαύριο κ.α.), ενώ έχει βάλει υπό την «ομπρέλα» τους, ως Αρχή Σχεδιασμού, νέους λιμένες (Σκιάθο, Ζάκυνθο, Κύμη, Μυτιλήνη, Στυλίδα, Σούδα κ.α.), έχοντας επίσης στην ατζέντα του την αξιοποίηση και άλλων λιμένων αλλά και μαρίνων (Μύκονος, Αργοστόλι, Καλαμαριά, Ρόδος, Κέρκυρα, Πύλος κ.α.).
Στο πλαίσιο του έργου, ο Σύμβουλος θα κληθεί να παράσχει στο ΤΑΙΠΕΔ υπηρεσίες όπως: Σύνταξη Προγράμματος Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.) συμπεριλαμβανομένης της Μελέτης Κυματικών Συνθηκών, Εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης Έκθεσης Χωροταξικής Τεκμηρίωσης (και εφαρμογή των απαιτήσεων της παρ. 9 του άρθρου 19ου του ν. 2932/2001 επί της περιγραφής και των σχεδίων του Masterplan), Εκπόνηση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), Υποστήριξη της αδειοδοτικής διαδικασίας, Εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης.
Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του έργου τα παραδοτέα του Συμβούλου θα δίδονται και στο Ελληνικό Δημόσιο και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκιάθου και θα λαμβάνονται υπόψη και από αυτό για την τελική έγκρισή τους. Ο Σύμβουλος θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των διαδικασιών έγκρισης των μελετών στις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (κατά τον χρόνο εκπόνησης των μελετών) και θα έχει την υποχρέωση για τη σύνταξη και την υποβολή τροποποιήσεων/συμπληρώσεων που τυχόν θα ζητηθούν, για χρονικό διάστημα έως ενάμιση έτους από τις ημερομηνίες υποβολής τους για έγκριση.
Η μαρίνα
Υπενθυμίζεται ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan – Ιούνιος 2023) του ΤΑΙΠΕΔ υπήρχε αναφορά για την αξιοποίηση της Μαρίνας Σκιάθου, με΄σω μακροχρόνιας παραχώρησης δικαιώματος κατασκευής και εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων / υπηρεσιών. Η μαρίνα έχει χερσαία έκταση 49,5 στρεμμάτων πε΄ριπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 350 σκαφών. Σύμφωνα με το (τότε) ADP είχαν ξεκινήσει οι απαραίτητες τεχνικές και περιβαλλοντικές ενέργειες για την αξιοποίηση της μαρίνας, δίχως να υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα και «οδικός χάρτης».