ΕΕΕΠ: Οι κινήσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της μάστιγας του παράνομου τζόγου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΕΕΠ: Οι κινήσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της μάστιγας του παράνομου τζόγου
Σημαντικές αλλαγές στην αγορά για την πρόληψη και την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου σχεδιάζει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, έχοντας εντοπίσει τα κακώς κείμενα και προετοιμάζοντας ολοκληρωμένη πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικων. 

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά για την πρόληψη και την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου σχεδιάζει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, έχοντας εντοπίσει τα κακώς κείμενα και προετοιμάζοντας ολοκληρωμένη πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικων.

«Η νόμιμη αγορά των τυχερών παιγνίων, στη χώρα μας και διεθνώς, αντιμετωπίζει μία διογκούμενη απειλή, που μάλλον δεν αντιμετωπίζει καμία άλλη νόμιμη αγορά. Παράλληλα με τα νόμιμα δίκτυα, αναπτύσσονται και λειτουργούν τα παράνομα δίκτυα επίγειων και διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε άρθρο της η διοίκηση της Επιτροπής όπου σημειώνει επίσης ότι οι νόμιμοι πάροχοι πληρώνουν υψηλούς φόρους, κάτι που το χαρακτηρίζουν ορθό κατά τη γνώμη τους.

Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι τα παράνομα δίκτυα, όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους, αλλά κινούνται σε ένα ολόκληρο φάσμα παραοικονομίας. «Έχουν κάθε δίκιο οι νόμιμοι πάροχοι, να απευθύνονται στο κράτος και να ζητούν προστασία, γιατί πράγματι από τα παράνομα δίκτυα κινδυνεύει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους» αναφέρεται στο άρθρο.

Για το κράτος και τους φορείς του, η φοροδιαφυγή που γίνεται μέσα από τα παράνομα δίκτυα είναι σοβαρή επίπτωση, αλλά, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, όχι η πιο σοβαρή. Υπενθυμίζουν ότι από έρευνα που διενήργησε η Kappa Research για λογαριασμό της ΕΕΕΠ, προκύπτει ότι αρκετοί Έλληνες, από την ηλικία των 17 ετών, παίζουν τυχερά παιχνίδια στα παράνομα δίκτυα. «Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο παρανομούν αλλά και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το δηλώσουν σε μία έρευνα γνώμης. Σημαίνει ότι θεωρούν πολύ φυσιολογικό να παρανομούν. Σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά ως κράτος» επισημαίνεται στο άρθρο της ΕΕΕΠ.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι το νόμιμο δίκτυο έχει σχεδιαστεί με τρόπο που κυρίως να προστατεύει τους παίκτες και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι. Στο επίγειο δίκτυο δεν μπορεί να παίξει κάποιος μικρότερος των 18 ετών και στο διαδικτυακό οι παίκτες πρέπει να είναι από 21 ετών και ταυτοποιούνται κατά την εγγραφή τους στις σχετικές πλατφόρμες.
«Συχνά μας έρχονται καταγγελίες στην ΕΕΕΠ, που παίκτες του παράνομου δικτύου στο διαδίκτυο, διαμαρτύρονται γιατί δεν τους πλήρωσαν τα χρήματα που κέρδισαν. Ένας ανήλικος μπορεί ίσως να «δανειστεί» τους κωδικούς ενός ενήλικου φίλου του για να παίξει στο νόμιμο δίκτυο. Πρακτικά όμως δεν έχει λόγο να το κάνει, γιατί μπορεί να παίξει μόνος του, χωρίς να «υποχρεωθεί», άλλη βοήθεια στο παράνομο δίκτυο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ΕΕΕΠ, σε συνεργασία με τους νόμιμους παρόχους και άλλες δημόσιες αρχές, κάνουν ενέργειες, ιδίως για την αντιμετώπιση των παράνομων διαδικτυακών παιχνιδιών. «Έχουμε όμως μία πραγματικότητα, που με βάση τα δεδομένα και την εμπειρία, δεν αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται. Οι μέχρι σήμερα προσεγγίσεις αντιμετώπισης είναι «αποσπασματικές». Θα πρέπει να δουλέψουμε στη βάση Στρατηγικού Σχεδιασμού, γιατί έχουμε στην ουσία πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα» επισημαίνουν τα στελέχη της Επιτροπής.

Επίσης αναφέρουν ότι οι μέχρι σήμερα συνεργασίες όσων αντιπαλεύουν το φαινόμενο είναι «εθελοντικές» ή «υπηρεσιακές». «Θα πρέπει θεσμικά να κατοχυρωθεί η μόνιμη συνεργασία όσων έχουν συμφέρον ή καθήκον να πολεμήσουν τον παράνομο τζόγο» σημειώνουν.

Παράλληλα εντοπίζουν:

- Σήμερα δεν υπάρχει θεσμικά κατοχυρωμένος ένας οργανωμένος φορέας που να έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Θα πρέπει να διαμορφωθεί θεσμικά μία Δομή που θα είναι επικεντρωμένη αποκλειστικά σε αυτό το σκοπό. Το παράδειγμα της ΕΠΑΘΛΑ και η επιτυχία του είναι χαρακτηριστικά.

- Το φαινόμενο του παράνομου τζόγου έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις και διάχυση σε σχέση με τα στημένα παιχνίδια.

Σήμερα υπάρχει συνεργασία με τους νόμιμους παρόχους, αλλά είναι «ευκαιριακή» με την έννοια πως μόνο αν το ζητήσουν οι φορείς του δημοσίου θα βοηθήσουν και μόνο αν πιέσουν μπορεί να τους ακούσουν. Η μόνιμη συνεργασία με τους παρόχους, πρέπει να λάβει θεσμικό χαρακτήρα. Είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως λειτουργούν τα παράνομα δίκτυα. Είναι αυτοί που έχουν διαρκές και έντονο συμφέρον να καταπολεμηθεί το φαινόμενο, ενώ οι δημόσιες αρχές έχουν απλά καθήκον.

- Συχνά θεσμοθετούνται δομές μη λειτουργικές, για λόγους εντυπώσεων ή με ανεπαρκείς πόρους. Η Δομή που θα διαμορφωθεί θα πρέπει να είναι λειτουργική, μακροχρόνια βιώσιμη και επαρκώς ευέλικτη. Ο προϋπολογισμός της ΕΠΑΘΛΑ για παράδειγμα, είναι όσο οι ετήσιοι μισθοί τριών υπαλλήλων.

- Η βιωσιμότητα για να εξασφαλιστεί πρέπει όσοι συμμετέχουν να έχουν συμφέρον να εκτελούν το έργο ανεξάρτητα από τον πολιτικό κύκλο ή άλλες συγκυρίες και να ξέρουν ότι ελέγχονται για τα αποτελέσματα.

- Τα μέχρι σήμερα μέτρα αντιμετώπισης έχουν κυρίως «αποτρεπτικό διοικητικά» ή «διωκτικό» χαρακτήρα. «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε, μεταξύ άλλων και στο πεδίο της επικοινωνίας, γιατί σκοπός είναι να αποτρέπουμε τους παίκτες από το να μετακινούνται στα παράνομα δίκτυα με συνεχείς εκστρατείες εκπαίδευσης κοινού. Δυστυχώς δεν μπορούμε να επιβάλλουμε να κλείσουν τα Sites που είναι εγκατεστημένα στο Curacao ή να επιβάλλουμε ως χώρα στη Google και τη Visa να μην προβάλλουν ή υποστηρίζουν τα παράνομα δίκτυα» διευκρινίζουν.

«Η ΕΕΕΠ θα υποβάλλει ολοκληρωμένες προτάσεις και θα ζητήσει τη βοήθεια και τη συνεργασία άλλων φορέων του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας. Θεωρεί ότι αποτελεί καθήκον της, να κάνει ότι μπορεί για να περιοριστεί αυτή η «βόμβα» που εξελίσσεται ραγδαία κυρίως στο διαδικτυακό χώρο» καταλήγει το άρθρο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider