ΔΝΤ για Ρωσία: Ανάπτυξη 3,2% το 2024 - Υψηλότερη από όλες τις προηγμένες οικονομίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ για Ρωσία: Ανάπτυξη 3,2% το 2024 - Υψηλότερη από όλες τις προηγμένες οικονομίες
Η Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ειδικότερα, η ρωσική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 3,2% το 2024, όπως αναφέρεται στο World Economic Outlook του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, υπερβαίνοντας τις ΗΠΑ (2,7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,5%), τη Γερμανία (0,2%) και τη Γαλλία (0,7%).

Η πρόβλεψη θα είναι τρομακτική για τα δυτικά έθνη που προσπάθησαν να απομονώσουν οικονομικά και να τιμωρήσουν τη χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Από την πλευρά της, η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις στις κρίσιμες βιομηχανίες της, την έχουν κάνει πιο αυτάρκη ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές.

Παράλληλα, οι εξαγωγές πετρελαίου και αγαθών σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα σε υψηλές τιμές, της επέτρεψαν να επιτύχει ισχυρά έσοδα, τροφοδοτώντας την «μηχανή» της ρωσικής οικονομίας. Επίσης, το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα; της Ρωσίας έχει επεκταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς οι αμυντικές δαπάνες και η παραγωγή έχουν εκτοξευθεί. Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει προσαρμοστεί σε μια «νέα κανονικότητα», καθώς η οικονομία της έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του πολέμου.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας θα μετριαστεί το 2025, ωστόσο, υποχωρώντας στο 1,8% καθώς «οι επιπτώσεις των υψηλών επενδύσεων και της ισχυρής ιδιωτικής κατανάλωσης, που υποστηρίζονται από την αύξηση των μισθών σε μια "κλειστή" αγορά εργασίας, εξασθενούν» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα - Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά

ΤτΕ: Στα 2,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α' τρίμηνο

RE/MAX Ελλάς: 12% η μέση αύξηση στις τιμές πώλησης ακινήτων το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider