Αν και στο απόγειο της ενεργειακής κρίσης δημιουργήθηκε η η ανησυχία πως το φυσικό αέριο θα πάψει να είναι ανταγωνιστικό έναντι του ρεύματος και του πετρελαίου, με την επιστροφή στην κανονικότητα επέστρεψε και το σημαντικό οικονομικό όφελος που έχουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, έναντι όσων χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα καύσιμα.
Αυτό επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», Γιάννης Μητρόπουλος, σε χθεσινή δημοσιογραφική συνάντηση για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2023. Όπως τόνισε, τη φετινή χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2023 – Απρίλιος 2024), ένα νοικοκυριό σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση φυσικού αέριου είχε 45,5% μικρότερο κόστος θέρμανσης, έναντι του πετρελαίου.
«Στην περίπτωση μίας κατοικίας ή διαμερίσματος με αυτόνομη εγκατάσταση, η οικονομία ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη, στο 49%. Κι αυτό γιατί τα νοικοκυριά με αυτονομία εξοικονομούν χρήματα και από το ζεστό νερό χρήσης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, το αέριο αποδείχθηκε τη φετινή χρονιά «πρωταθλητής οικονομίας» και για τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, η οικονομία για ένα εστιατόριο έφτασε το 64%, συγκριτικά με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Το αντίστοιχο ποσοστό για έναν φούρνο διαμορφώθηκε στο 42%, συγκριτικά με τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης.
Γεωπολιτικό «φρένο» στην περαιτέρω μείωση
Καθώς το αέριο είναι σε μόνιμη βάση πιο ανταγωνιστικό από τα υπόλοιπα καύσιμα -με εξαίρεση την περίοδο της ενεργειακής κρίσης- όσοι το έχουν εδώ και χρόνια απολαμβάνουν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Έτσι, σε μία 10ετία (2014-2024), μία μέση πολυκατοικία έχει εξοικονομήσει 18.000 ευρώ από το κόστος θέρμανσης, δηλαδή κάθε διαμέρισμα 3.500 ευρώ. Η εξοικονόμηση αγγίζει το 35,7%.
«Οι διεθνείς τιμές του καυσίμου ακολούθησαν πτωτική πορεία το 2023, η οποία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο το 2024. Εξαιτίας της μικρής αναταραχής που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά, παρατηρείται μία ελαφριά αύξηση στις τιμές, στα επίπεδα των 29 με 33 ευρώ ανά Μεγαβατώρα», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας. Συμπλήρωσε πως, αν δεν υπήρχε γεωπολιτική αστάθεια, οι τιμές θα είχαν υποχωρήσει σημαντικά κάτω από τα 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Σχολιάζοντας την εικόνα που επικρατεί στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε πως πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική αγορά. Η γενική τάση είναι πως η ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ μειώνεται το κόστος.
Πιο ανταγωνιστικά τα «κίτρινα» τιμολόγια
Σημείωσε πως η εγχώρια αγορά αναμένεται να κλείσει τον Απρίλιο κοντά στα 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς). Μάλιστα, αν δεν είχαν αυξηθεί οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, λόγω υποχώρησης των θερμοκρασιών, ο Απρίλιος θα «έκλεινε» χαμηλότερα.
Ο ίδιος προέβλεψε πως τον Μάιο η εγχώρια αγορά θα κινηθεί ελαφρώς ψηλότερα. «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως για το επόμενο χρονικό διάστημα τα πλέον ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος θα είναι τα "κίτρινα"», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής ρεύματος, σημείωσε πως το «στοίχημα» για τους εναλλακτικούς προμηθευτές είναι να προσελκύσουν πελάτες από τη ΔΕΗ, κάτι που όπως είπε είναι πολύ δύσκολο. «Θεωρώ ότι θα αυξηθούν στην πορεία οι μετακινήσεις των καταναλωτών, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για αυτό. Είναι απαραίτητο ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, ώστε να επανακατακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών», ανέφερε.
Επισήμανε πως πλέον εμφανίζονται τάσεις σταθεροποίησης στο «μέτωπο» των στρατηγικών κακοπληρωτών. Επομένως, παρά το γεγονός ότι τα χρέη κινούνται σε υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχει η έξαρση που επικρατούσε δύο χρόνια νωρίτερα.
Ο κ. Μητρόπουλος άσκησε κριτική στις εταιρείες διαχείρισης, για το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. «Όταν οι συνθήκες της αγοράς καλούν όλους τους φορείς να υποστηρίξουν τους καταναλωτές, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται και οι διαχειριστές. Αυτό δεν το έχουμε δει μέχρι τώρα», τόνισε.
Τριπλασιασμός πελατών σε 8 χρόνια
Η «Φυσικό Αέριο» ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία, με την καταναλωτική της βάση να τριπλασιάζεται μέσα σε 8 χρόνια. Έτσι, το 2023 αριθμούσε 334.000 πελάτες σε ρεύμα και φυσικό αέριο, από 105.600 το 2017. Μάλιστα, η εταιρεία έκλεισε το προηγούμενο έτος με 34.700 συνδέσεις συνολικά σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, περισσότερες από κάθε άλλη εταιρεία.
«Κλειδί της επιτυχίας αποτελεί το γεγονός ότι ο καταναλωτής βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των επιλογών μας», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας. Όπως συμπλήρωσε, η συνεχής ανοδική πορεία αποτυπώνεται και στα οικονομικά μεγέθη της «Φυσικό Αέριο», με την κερδοφορία να διαμορφώνεται πέρυσι στα 32 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως στα αποτελέσματα δεν συνυπολογίζεται η έκτακτη εισφορά που θα καταβληθεί από τους προμηθευτές για την περίοδο Αύγουστος 2022 – Δεκέμβριος 2023. Εκτίμησε πως για τη «Φυσικό Αέριο», το σχετικό ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ.