Την πρώτη έρευνα στο πλαίσιο του μέσου για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις (IPI), ως απάντηση σε μέτρα και πρακτικές στις κινεζικές διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων, οι οποίες εισάγουν αθέμιτες διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών και προϊόντων, ξεκίνησε σήμερα η Κομισιόν.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κινεζικές διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων έχουν σταδιακά καταστεί πιο κλειστές στις ευρωπαϊκές και τις ξένες εταιρείες, καθώς και στα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ. Αυτό οφείλεται σε μέτρα που θέσπισε η Κίνα, τα οποία εισάγουν διακρίσεις μεταξύ των τοπικών και των ξένων εταιρειών, καθώς και μεταξύ των εγχώριας παραγωγής και των εισαγόμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Έχοντας προηγουμένως εκφράσει κατ’ επανάληψη τις ανησυχίες της απευθείας στις κινεζικές αρχές και ελλείψει ικανοποιητικών απαντήσεων ή μέτρων, η Επιτροπή αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό μέσω του κανονισμού IPI.
«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στις διεθνείς διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώτος στόχος της έρευνας IPI είναι η προαγωγή του διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων αρχών για την εξάλειψη των διακρίσεων στις δημόσιες συμβάσεις, προς όφελος όλων. Μόνο εάν ο διάλογος δεν καταλήξει σε δίκαιη συμφωνία, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων IPI» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Το μέσο για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις είναι ένας ισχυρός νέος μηχανισμός για τη στήριξη των ευρωπαϊκών εταιρειών σε αγορές που είναι λιγότερο ανοικτές από τη δική μας. Αποσκοπεί επίσης στην προαγωγή ανοικτών αγορών δημόσιων συμβάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανοικτότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των επιχειρήσεων, για τους καταναλωτές και για την προώθηση της καινοτομίας σε όλο τον κόσμο. Ξεκινάμε την έρευνα με την Κίνα, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού στις αγορές δημόσιων συμβάσεων για τους παραγωγούς ιατροτεχνολογικών προϊόντων, και από τις δύο πλευρές. Δυστυχώς, οι επανειλημμένες συζητήσεις μας με την Κίνα σχετικά με αυτό το εμπορικό πρόβλημα έχουν αποβεί άκαρπες. Πιστεύουμε ότι αυτή η έρευνα IPI θα ενισχύσει τον διάλογό μας και θα μας βοηθήσει να βρούμε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».