ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία φέτος – Οι βασικές προκλήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία φέτος – Οι βασικές προκλήσεις
Ανάπτυξη 2% το 2024 και 2,5% το 2025 προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ, σημειώνοντας πως οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσουν τις επενδύσεις. Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, φθάνοντας κοντά στο 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Ανάπτυξη 2% το 2024 και 2,5% το 2025 προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ, σημειώνοντας πως οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσουν τις επενδύσεις. Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, φθάνοντας κοντά στο 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, υπό το πρίσμα του υψηλού δημόσιου χρέους, η προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι η αναμενόμενη. Ωστόσο, οι επενδυτικές ανάγκες είναι μεγάλες, λόγω των χαμηλών επενδύσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της οικονομικής κρίσης, της γήρανσης του πληθυσμού και του κόστους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η τόνωση της χαμηλής παραγωγικότητας της Ελλάδας θα βοηθούσε στη δημιουργία περισσότερου δημοσιονομικού χώρου και ταυτόχρονα στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Αυτό συνεπάγεται περαιτέρω πρόοδο στην άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, ιδίως με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών.

Σημειώνεται πως οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ έρχονται δύο ημέρες μετά την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας από την ελληνική κυβέρνηση, στο οποίο γίνεται πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2,6% το 2025, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές τις προβλέψεις εκτιμούσε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,3% και το 2024 και το 2025

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι αναιμική και το 2024 καθώς θα διαμορφωθεί στο 0,7% έναντι 0,5% το 2023 και θα ενισχυθεί στο 1,5% το 2025. Για τις ΗΠΑ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,6% φέτος και 1,8% το 2025, ενώ για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται ανάπτυξη 3,1% το 2024 και 3,2% το 2025.

«Κλειδί» το Ταμείο Ανάκαμψης

«Κλειδί» για την πορεία της οικονομίας είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η συνεχής βελτίωση της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα, που θα στηρίξει τις επενδύσεις, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν 9% το 2025.

Για τον πληθωρισμό ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται, με βραδύτερο όμως ρυθμό τους επόμενους μήνες φθάνοντας στο 2,1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 1,8% του ΑΕΠ εφέτος και στο 2,1% το 2025, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας και η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα. Όπως χαρακτηρίζει ο ΟΟΣΑ τα επίπεδα αυτά είναι ενδεδειγμένα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 151% του ΑΕΠ το 2025 από το 161% το 2023.

Έκθεση αναφέρει ότι το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου με 10ετή ομόλογα μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο πριν και η διαφορά στην απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων με των αντίστοιχων γερμανικών (spread) μειώθηκε στο μισό καθώς η χώρα μας ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα.

Οι βασικές προκλήσεις

Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω του υψηλού χρέους. Σημειώνει ότι για να συνεχιστεί η μείωση του χρέους, παράλληλα με τις υψηλές δαπάνες που είναι αναγκαίες, λόγω των χαμηλών επενδύσεων τη δεκαετία της κρίσης, της γήρανσης του πληθυσμού και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστεί διαρκής και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είναι χαμηλότερη κατά ένα τρίτο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ θα συνέβαλε ταυτόχρονα στη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου και στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας είναι να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις, κυρίως με την ενίσχυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, τη μείωση των εμποδίων που έχουν μείνει σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο του λιανικού εμπορίου και των ελεύθερων επαγγελμάτων και την παροχή περισσότερης και υψηλότερης ποιότητας εκπαίδευσης των ενηλίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τη στήριξη της ανάπτυξης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τον τερματισμό των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας το 2026, κυρίως με τη συγκράτηση της δαπάνης για μισθούς, τη μείωση του κατακερματισμού των δημόσιων προμηθειών, την περαιτέρω προώθηση της ψηφιοποίησης και την απλούστευση των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και τη διεύρυνση του αριθμού των φορολογούμενων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάσχα στο χωριό με τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών 

IOBE: Η οικονομία κινείται σε σταθερή τροχιά - Περισσότερο θετικά από την ΕΕ 

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για ανάπτυξη, πληθωρισμό – Πού εφιστά την προσοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider