Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης την ελληνική αγορά με τις τιμές να αποκλιμακώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε περιοχές και νησιά όπου είχαν σκαρφαλώσει πάνω από τα 2 ευρώ. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου κινείται κοντά στα 83 δολάρια έχοντας καταγράψει επίσης πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες αν και τα δεδομένα για την παγκόσμια ζήτηση δείχνουν να του κάνουν μικρές τονωτικές ενέσεις τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, οι τιμές χονδρικής αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω (μικρή) πτώση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή την στιγμή οι τιμές στην αντλία δεν εξακολουθούν να είναι υψηλές ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα.
Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,939 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,649 ευρώ από 1,959 και 1,666 την προηγούμενη εβδομάδα. Πάνω από 2 ευρώ εξακολουθεί να είναι η τιμή σε επτά νομούς (Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Λευκάδος) ενώ πριν από 10 ημέρες ο αριθμός των νομών όπου η τιμή της βενζίνης είχε εκτοξευθεί άνω των 2 ευρώ ήταν τριπλάσιος.
Παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα κινηθούν στα τρέχοντα επίπεδα ενώ στη διεθνή αγορά, παρά την αισιοδοξία για την πορεία της ζήτησης λόγω των καλύτερων οικονομικών στοιχείων από ΗΠΑ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε (για δεύτερη φορά) τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης το 2024.
Τα τρέχοντα στοιχεία για την ζήτηση τονώνουν το Brent
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο κατά ώρες διαπραγμάτευσης στην Ασία την Παρασκευή, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent να σημειώνει την πρώτη του εβδομαδιαία άνοδο σε τρεις εβδομάδες εν όψει ενδείξεων βελτίωσης της παγκόσμιας ζήτησης και επιβράδυνσης του πληθωρισμού στον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πρόσφατες μειώσεις στα αποθέματα πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων σε μεγάλους παγκόσμιους κόμβους εμπορικών συναλλαγών έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία για την αύξηση της ζήτησης, αντιστρέφοντας μια τάση αύξησης των αποθεμάτων που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του αργού το τελευταίο διάστημα.
Οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τροφοδοτήσει την αισιοδοξία για την παγκόσμια ζήτηση. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στη χώρα.
Αυτές οι προσδοκίες ενισχύθηκαν περαιτέρω από τα στοιχεία της Πέμπτης που έδειξαν σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.
Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πτώση του αμερικανικού δολαρίου, γεγονός που θα καθιστούσε το πετρέλαιο φθηνότερο για τους επενδυτές που διατηρούν άλλα νομίσματα και να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης.
Ο IEA μειώνει τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης το 2024
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024 για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, υποδεικνύοντας ασθενέστερη από την αναμενόμενη δραστηριότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ δύο εβδομάδες προτού τα μέλη του ΟΠΕΚ αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν τους περιορισμούς της παραγωγής τους φέτος.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, 140.000 λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη, ανέφερε ο IEA στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου. Η αναθεώρηση προς τα κάτω αποδόθηκε σε πιο ήπιες από τις αναμενόμενες παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και σε άλλες οικονομίες του ΟΟΣΑ, όπου η ζήτηση συρρικνώθηκε κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση. Η ζήτηση επηρεάστηκε επίσης από έναν ήπιο χειμώνα που κατέστειλε τη χρήση καυσίμων θέρμανσης στις χώρες του ΟΟΣΑ και τις συνεχείς βελτιώσεις στην απόδοση των οχημάτων.