Ακριβά αναμένεται να πληρώσουν οι Έλληνες την πασχαλινή έξοδο με τους πρώτους εξοδούχους να πρέπει να γεμίσουν στα 2 ευρώ το λίτρο, μία τάση που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες και διατηρείται σταθερή με ελαφρώς ανοδική πορεία.
Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,984 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,702 ευρώ ενώ η ΠΟΠΕΚ αναμένει αύξηση στις τιμές χονδρικής και για τα δύο καύσιμα. Η βενζίνη στην Αττική πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,955 ευρώ το λίτρο αλλά υπάρχουν πρατήρια που έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ.
Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές και σε άλλα αστικά κέντρα όπως είναι η Θεσσαλονίκη (1,951 ευρώ το λίτρο) ή το Ηράκλειο Κρήτης (2,024). Αυτή την στιγμή οι μέσες τιμές της απλής αμόλυβδης έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ σε 21 νομούς της χώρας και όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, οι τιμές καυσίμων δεν πρόκειται να καταγράψουν πτώση όσο οδεύουμε προς το Πάσχα.
Η διεθνής αγορά θεωρεί αρκετά πιθανό πλέον ένα σενάριο όπου το Brent θα σκαρφαλώσει στα 100 δολάρια. Μία τέτοια εξέλιξη, ειδικά καθώς εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο, αναμένεται να οδηγήσει σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών όπως είναι οι τιμές των εισιτηρίων (αεροπορικών, οδικών, ακτοπλοϊκό) ενώ θα αυξηθεί και το κόστος μεταφοράς βασικών αγαθών, μία αύξηση που μπορεί να μετακυληθεί στους καταναλωτές.
Brent: Φόβοι για εκτόξευση πάνω από τα 100 δολάρια
Η διεθνής αγορά δεν φαίνεται να εφησυχάζει παρά το γεγονός ότι ίσως για την ώρα, σε γεωπολιτικό επίπεδο, έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα. Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι όσο ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας γενικευμένης διένεξης στην Μέση Ανατολή, οι τιμές δεν μπορούν να υποχωρήσουν.
Μια σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και να αντιστρέψει την πρόσφατη πτωτική τάση του παγκόσμιου πληθωρισμού, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αγορές εμπορευμάτων ανέφερε: «Μια μέτρια διακοπή του εφοδιασμού λόγω συγκρούσεων θα μπορούσε να αυξήσει τη μέση τιμή του Brent φέτος στα 92 δολάρια το βαρέλι. Μια πιο σοβαρή διαταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, αυξάνοντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό το 2024 κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα».
Οι φόβοι για μια γενικευμένη διένεξη στην Μέση Ανατολή έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και σε ακριβότερο κόστος καυσίμων για τους οδηγούς σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, των λιπασμάτων και των τροφίμων. Το ένα πέμπτο των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ και, εάν διακοπεί ο εφοδιασμός, οι τιμές των λιπασμάτων που εξαρτώνται από το LNG στην παραγωγή τους θα αυξάνονταν σημαντικά, με πιθανό αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων.
Πάντως, οι διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος δεν έχει παρέλθει με τις μάχες να συνεχίζονται και σε διπλωματικό επίπεδο, κάτι το οποίο εξακολουθεί να παρέχει υποστήριξη και να συμβάλλει στην αντιστάθμιση της αρνητικής πίεσης από τα πληθωριστικά δεδομένα. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, είπε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο ερευνά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και τη στρατιωτική επίθεση, δεν θα επηρεάσει τις επόμενες ενέργειες του Ισραήλ, αλλά θα «δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο».
Ομοίως, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η αεροπορία του χτύπησε στη Δυτική περιοχή Μπεκάα του Λιβάνου και σκότωσε έναν μαχητή που προώθησε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Το Ισραήλ ενίσχυσε τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, αφού είπε ότι θα απομακρύνει αμάχους από την πόλη στη νότια Γάζα και θα εξαπολύσει μια ολοκληρωτική επίθεση παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες.