Γιατί οι αξιωματούχοι σε Fed και ΕΚΤ «γειώνουν» τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων - Πάμε για Ιούνιο και... βλέπουμε

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί οι αξιωματούχοι σε Fed και ΕΚΤ «γειώνουν» τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων - Πάμε για Ιούνιο και... βλέπουμε
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν θέλουν δεύτερη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, επικαλούμενοι μία σειρά από κινδύνους. Επιφυλακτική στάση και από αξιωματούχους της Fed, παρά τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου στις ΗΠΑ.

Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου θεωρείται περισσότερο από δεδομένη, έχοντας «κλειδώσει», εκτός απροόπτου. Το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι μετά από τον Ιούνιο, με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να είναι σαφώς διηρημένο στο θέμα αυτό και με τα «γεράκια» να προειδοποιούν για τους κινδύνους πρόωρων κινήσεων, σε περίπτωση δεύτερης διαδοχικής μείωσης τον Ιούλιο.

Επιφυλακτική στάση κρατούν οι αξιωματούχοι της Fed και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα στοιχεία του Απριλίου για τον πληθωρισμό δεν αρκούν και εφιστώντας την προσοχή για αυτή την υπερβάλλουσα ευφορία στις αγορές, που μέσα σε δύο συνεδριάσεις έκανε τους δύο δείκτες S&P 500 και Dow Jones να «σπάσουν» το φράγμα των 5.300 και 40.000 μονάδων αντίστοιχα.

Μία μερίδα αξιωματούχων της ΕΚΤ θέλουν και δεύτερη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, θεωρώντας τις συνθήκες ώριμες, όμως κάποιοι άλλοι, από το μέτωπο των «γερακιών», ζητούν πιο συγκρατημένη προσέγγιση που σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος έως το Σεπτέμβριο.

Η Κομισιόν, στις εαρινές προβλέψεις της, αναμένει μία πιο μετριοπαθή πολιτική νομισματικής χαλάρωσης σε σχέση με τον χειμώνα, υπογραμμίζοντας ότι οι προσδοκίες για άμεσες και αποφασιστικές μειώσεις επιτοκίων τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες έχουν περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις - ειδικά στις ΗΠΑ - έχουν αποδειχθεί πιο επίμονες απ΄ό,τι αναμενόταν.

Επιφυλάξεις για δεύτερη μείωση τον Ιούλιο

Στο πλαίσιο αυτό, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ, προειδοποίησε να μην γίνουν διαδοχικές επιτοκιακές μειώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και εξήγησε ότι, με βάση τα σημερινά στοιχεία, δεν δικαιολογείται και δεύτερη μείωση τον Ιούλιο. Σε συνέντευξή της στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, επέστησε την προσοχή επειδή υπάρχει κίνδυνος να γίνουν πρόωρες κινήσεις. Οι δηλώσεις Σνάμπελ αποτελούν το πιο ξεκάθαρο μέχρι σήμερα σημάδι ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αυξήσεις των μισθών και τις γεωπολιτικές απειλές.

Παρότι η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι η προγραμματισμένη για τον Ιούνιο κίνηση φαίνεται να είναι η ενδεδειγμένη, ζήτησε μία πιο συγκρατημένη προσέγγιση που σημαίνει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει και πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Επικαλέστηκε το σημερινό περιβάλλον της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας και τους κινδύνους για τον πληθωρισμό που εξακολουθούν να είναι ανοδικοί, για αυτό και όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχει εκ των προτέρων δέσμευση σε μία συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Οι δηλώσεις της απηχούν και τα σχόλια του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκιντός, ο οποίος είπε ότι τα πράγματα για τον Ιούνιο είναι πολύ ξεκάθαρα και διαφανή, όμως έχουμε εξίσου κάνει απόλυτα σαφές ότι θα πορευθούμε με βάση τα στοιχεία. Εξάλλου, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δηλωμένο «γεράκι» - στο ίδιο στρατόπεδο με την Σνάμπελ - προειδοποίησε σε ξεχωριστή συνέντευξη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα χαλαρώσει υπερβολικά γρήγορα τη νομισματική πολιτική της. Γιατί, όπως εξήγησε, εάν συμβεί αυτό, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χρειαστεί να κάνει ξανά αυξήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας στήριξε τη σημερινή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και ανέφερε ότι μέσα στον περίπλοκο σημερινό κόσμο, που μεταβάλλεται συνεχώς, θα πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από τα στοιχεία κάθε μήνα, κάθε τρίμηνο και να ακολουθούμε στάση αναμονής.

Τι δήλωσαν αξιωματούχοι της Fed

Επιφυλακτικοί παραμένουν και αξιωματούχοι της Fed, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επέστρεψε τον Απρίλιο σε καθοδική τροχιά, ανοίγοντας ξανά τις συζητήσεις για τις επιτοκιακές μειώσεις. Οι δηλώσεις τους δείχνουν σαφώς ότι η Fed δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια και ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Ο Αντιπρόεδρος της Fed, Tζον Γουίλιαμς, αναγνώρισε τη θετική τροπή για την πορεία του πληθωρισμού, όμως προειδοποίησε ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ο απαιτούμενος βαθμός εμπιστοσύνης ειδικά μετά από τους τρεις πρώτους μήνες του έτους που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν απογοητευτικά.

Για αυτό, και δεν βλέπει λόγο προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής τώρα.

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, επικαλούμενος τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής, είπε ότι οι δαπάνες εξακολουθούν να αυξάνονται με «θετικό» ρυθμό, αν και όχι «εντυπωσιακό», δείχνοντας ότι οι επιχειρήσεις ειδικά στον κλάδο υπηρεσιών θα συνεχίσουν να σχεδιάζουν αυξήσεις στις τιμές. Η συνάδελφός του Λορέτα Μέστερ, επικεφαλής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ, εξακολουθεί να θεωρεί «απογοητευτική» την πρόοδο του πληθωρισμού φέτος. Η ίδια αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή θα επιβραδύνεται με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με πέρυσι γι΄αυτό και η σημερινή περιοριστική στάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι η συνετή απάντηση.

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, υπογράμμισε ότι θέλει πρώτα να δει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαϊου και Ιουνίου για να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα πάρει ξανά ανοδική τροπή. Εάν τα στοιχεία συνεχίσουν ως έχει, τότε θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα επιτόκια προς το τέλος του έτους, σημείωσε.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν από τώρα έως τις επόμενες συνεδριάσεις της Fed δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής για να δημιουργήσουν προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση στις 17/18 Σεπτεμβρίου, παρότι οι αγορές προστρέχουν ως προς αυτό.

Άνοδος ομολογιακών αποδόσεων

Οι παραπάνω συγκρατημένες δηλώσεις των αξιωματούχων των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών ώθησαν ξανά σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μετά τις δηλώσεις Σνάμπελ, αναλυτές αναφέρουν ότι η επικοινωνιακή πολιτική της ΕΚΤ θα γίνει πιο συγκρατημένη μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, ενώ και οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων της Fed υποδηλώνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία προτού ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, στο 2,50%, αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης, ενώ και στις ΗΠΑ το κόστος δανεισμού στη 10ετία ανέβηκε ξανά στο 4,40%. Αντίστοιχη άνοδος σημειώθηκε τόσο στην απόδοση της ιταλικής 10ετίας, που διαμορφώθηκε κοντά στο 3,8%, όσο και στην ελληνική πενταετία όπου η απόδοση επέστρεψε οριακά πάνω από το 3%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα (μεταποίηση και υπηρεσίες) στην Ευρωζώνη την επόμενη εβδομάδα, θα διαμορφώσουν εν μέρει το επενδυτικό κλίμα επηρεάζοντας το spread μεταξύ των αμερικανικών και γερμανικών αποδόσεων. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του αμερικανικού και γερμανικού 10ετούς - δείκτης της αναμενόμενης απόκλισης των νομισματικών πολιτικών ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού - παραμένει αμετάβλητη στις 192 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πιθανή μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά όχι και τον Ιούλιο 

Scope: Σε τρία χρόνια η Ιταλία θα ξεπεράσει την Ελλάδα σε λόγο χρέους προς ΑΕΠ

Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων από την συνεδρίαση του Ιουνίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider