«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πάνω από 1.700 ιδιοκτήτες υπέβαλαν αίτηση - Τι αλλάζει στην Κοινωνική Αντιπαροχή

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πάνω από 1.700 ιδιοκτήτες υπέβαλαν αίτηση - Τι αλλάζει στην Κοινωνική Αντιπαροχή
Τα νέα προγράμματα «Ανακαινίζω – νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή» έχουν στόχο την αύξηση του οικιστικού αποθέματος. Εξετάζεται η περίπτωση εξαγοράς από τους πολίτες (buy out) του διαμερίσματος που θα νοικιάσουν.

Πάνω από 1.700 αιτήσεις σε μόλις τρεις εβδομάδες έχουν υποβληθεί από ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να ανακαινίσουν το σπίτι τους και στη συνέχεια να το νοικιάσουν, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

Το πρόγραμμα αφορά ανακαινίσεις και επισκευές, σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις. Το ανώτερο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής 2.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά οι επιδοτούμενες δαπάνες, αφορούν λειτουργικές επισκευές, υλικά και εργασίες ανακαίνισης.

Αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του gov.gr και μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη.

Στα χιλιάδες διαμερίσματα που θα βγουν στην αγορά με το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – νοικιάζω», του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Γενική, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Μαρίνα Στέφου.

Ανοίγοντας το χθεσινό Real Estate Forum, εστίασε στα νέα προγράμματα «Ανακαινίζω – νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή», που έχουν στόχο την αύξηση του οικιστικού αποθέματος.

Η «Κοινωνική Αντιπαροχή» βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας πλαισίου, καταγραφής ακίνητης περιουσίας από το υπουργείο και συναντήσεων με παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η περίπτωση εξαγοράς από τους πολίτες (buy out) του διαμερίσματος που θα νοικιάσουν αρχικά.

Παράλληλα το υπουργείο δρομολογεί παρέμβαση για στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε οικόπεδα των Δήμων κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας, ενώ μελετάται το πρόβλημα στέγασης εποχικών εργαζομένων στις ίδιες περιοχές.

Τι είναι η Κοινωνική Αντιπαροχή

Η ανάπτυξη οικονομικά προσιτών κατοικιών που διατίθενται προς ενοικίαση έναντι χαμηλού κόστους, μέσω ενός προγράμματος επιδοτούμενης στέγασης, ονομάζεται Κοινωνική Αντιπαροχή και θα ξεκινήσει να τρέχει το β' εξάμηνο του έτους.

Αρχικά θα ανακατασκευαστούν αδρανή κτίρια του Δημοσίου, ώστε να διατεθούν σε νέους ή νέα ζευγάρια. Σε δεύτερο χρόνο, θα επιλεγούν ανάδοχοι που θα αξιοποιήσουν αδόμητα οικόπεδα της ΔΥΠΑ, ώστε να χτιστούν πολυκατοικίες και να δοθούν κάποια από τα διαμερίσματα από τη ΔΥΠΑ σε δικαιούχους, βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται πως η ΔΥΠΑ πήρε ως «προίκα» από τον πρώην ΟΕΚ συνολικά 11 οικόπεδα εντός σχεδίου σε περιοχές όπως Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη. Όλα αυτά τα οικόπεδα δεν θα μείνουν αναξιοποίητα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των πολιτών.

Πρώτες στη σειρά για εκμετάλλευση έρχονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, η παράδοση των οικισμών στα Γρεβενά και τα Γιαννιτσά, αλλά και τα 120 κενά διαμερίσματα της ΔΥΠΑ σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Με επιδότηση 40% η ανακαίνιση 12.500 ακινήτων - Ανοίγουν οι αιτήσεις - Αναλυτικός οδηγός

Σπ. Πρωτοψάλτης: 11 οικόπεδα της ΔΥΠΑ θα αξιοποιηθούν για κοινωνική αντιπαροχή - Πρόσληψη 20.000 νέων με 100% επιδότηση μισθού

gazzetta
gazzetta reader insider insider