Κεράσια: Μειωμένη για τρίτη χρονιά η παραγωγή – Στα ύψη οι τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεράσια: Μειωμένη για τρίτη χρονιά η παραγωγή – Στα ύψη οι τιμές
Προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες των κερασιών δημιούργησαν οι βροχές του Απριλίου και οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαΐου.

Προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες των κερασιών δημιούργησαν οι βροχές του Απριλίου και οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαΐου, με τους παραγωγούς να εξηγούν ότι οι εναλλαγές βροχοπτώσεων με ηλιοφάνεια τον Μάιο δημιούργησαν σκίσιμο στα κεράσια, με αποτέλεσμα αυτά να είναι μη εμπορεύσιμα, ενώ και η απόδοση των δέντρων ήταν μειωμένη φέτος.

«Τα προβλήματα είναι πολλά, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είχαμε κακή καρπόδεση και δεν φτάνουν οι βροχές του 10ημερου και τα αποτελέσματα ήταν αυτά. Τα κεράσια σκίστηκαν, ήταν που ήταν λίγα, τα διαλέγουμε, δεν συμφέρει να τα μαζέψουμε. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές τουλάχιστον στα πρώιμα κεράσια. Πήγαν κατά μέσο όρο στο 1,5 ευρώ, τα πρώιμα, τώρα ξεκινούν τα μεσοπρώιμα. Στη Λάρισα τα κεράσια έχουν 6,5 ευρώ», ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ανάβρας & κερασοπαραγωγός, Γιάννης Ζαχαράκης.

Παράλληλα, ο κερασοπαραγωγός, Απόστολος Καραογλανίδης υπογράμμισε πως «είναι ανάλογα με την ποικιλία που έχει ο καθένας. Η τιμή των πρώιμων καταποντίστηκε, τρομερές ζημιές υπέστησαν. Η τιμή των πρώιμων ήταν 1,5 ευρώ όταν το κόστος συγκομιδής ήταν πάνω από 1,2 ευρώ. Τα όψιμα πάνε από 1,6 -2,5 ευρώ. Στα μανάβικα φτάνει να πουλιέται στα 7,5 ευρώ».

«Στη λαϊκή πουλάμε από 2,5 ευρώ – 4 ευρώ τα καλά κεράσια. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Έκανε βροχές και μετά 28-29 βαθμούς και έσκασαν τα κεράσια», πρόσθεσε ο παράγωγος κερασιών και ροδάκινων, Νίκος Παυλίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider