ΕΣΠΑ: Πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα για το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ – Πώς θα δοθούν δάνεια 2,4 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα για το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ – Πώς θα δοθούν δάνεια 2,4 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ξεκινά αυτή την εβδομάδα το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, μέσω του οποίου αναμένονται να δοθούν δάνεια ύψους 2,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ξεκινά αυτή την εβδομάδα η διάθεση των επιχειρηματικών δανείων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, το οποίο με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να μοχλεύσει δάνεια ύψους 2,4 δισ. ευρώ προς ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Πρόκειται για το πιο δυνατό Ταμείο Επιχειρηματικότητας που έχει βγει ποτέ. Πιο δυνατό και από το ΤΕΠΙΧ Ι και από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ», όπως έχει δηλώσει στο insider.gr ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Μάλιστα, για πρώτη φορά το Ταμείο θα δίνει και εγγυήσεις αλλά και επιδοτήσεις δανείων. Ειδικότερα, ο εγγυοδοτικός πυλώνας του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα παρέχει εγγυήσεις για έως το 80% των επιχειρηματικών δανείων και επιδότηση του επιτοκίου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πυλώνας των επιδοτήσεων θα παρέχει δάνεια κατά τα οποία θα υπολογίζεται μηδενικό επιτόκιο για το 40% του ποσού και για το υπόλοιπο 60% του ποσού το επιτόκιο θα μειώνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες για δύο χρόνια.

Τα δύο Ταμεία

Ειδικότερα, το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ χωρίζεται στο Ταμείο Δανείων το οποίο μέσω των εμπορικών τραπεζών θα δίνει: Πρώτον, επενδυτικά δάνεια (από 5 έως 12 έτη) ύψους από 20.000 έως 8 εκατ. ευρώ και δεύτερον, χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης (διάρκειας 2 έως 5 ετών) από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Τα 40% του ποσού θα είναι άτοκο, ενώ για το υπόλοιπο ποσό θα επιδοτείται μειώνεται το επιτόκιο κατά τρεις μονάδες για δύο έτη. Προβλέπεται και περίοδος χάριτος από 12 έως 24 μήνες.

Το Ταμείο Εγγυήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα προσφέρει εγγύηση 70%-80% σε επενδυτικά δάνεια (ύψους 10.000 έως 10 εκατ. ευρώ) και δάνεια κεφαλαίου κίνησης (από 10.000 έως 500.000 ευρώ), καθώς και σε δάνεια ανακυκλούμενης πίστωσης. Ακόμη θα προσφέρει επιδότηση επιτοκίου 2% με 3% για δύο έτη. Για δάνεια έως 50.000 ευρώ δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων, ενώ για ποσά άνω των 50.000 ευρώ θα ζητείται έως το 30% σε εμπράγματες. Και εδώ η διάρκεια των δανείων για τα επενδυτικά είναι 2 έως 12 έτη και για το κεφάλαιο κίνησης από 2 έως 5 έτη, και στις δύο περιπτώσεις προβλέπεται περίοδος χάριτος έως 24 μήνες.

Στόχος η αύξηση των χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις

Όπως έχει γράψει το insider.gr, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) έρχεται να προστεθεί στην εργαλειοθήκη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) η οποία μέσω ταμείων επιδότησης δανείων και εγγυοδοσίας σηκώνει το «βάρος» του αναπτυξιακού στόχου της κυβέρνησης να ξεπεράσουν τις 100.000 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Και όλα αυτά όταν οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραμένουν εκτός τραπεζικού συστήματος. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εξακολουθεί να μην υποστηρίζεται από το τραπεζικό σύστημα και να στηρίζεται σε αυτοχρηματοδότηση για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στήριξαν τα έσοδα το τετράμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider