Ποιοι πυλώνες καθορίζουν τα βήματα της ΕΚΤ - Προς τριμηνιαίες μειώσεις επιτοκίων

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιοι πυλώνες καθορίζουν τα βήματα της ΕΚΤ - Προς τριμηνιαίες μειώσεις επιτοκίων
Μειώσεις επιτοκίων σε τριμηνιαία βάση αναμένει η UBS που θα συνδυάζονται με τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις.

«Done deal» θεωρείται η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, με τους αναλυτές της UBS να αναζητούν τις επόμενες κινήσεις της Φρανκφούρτης.

Όπως επισημαίνουν, ο ρυθμός των επακόλουθων μειώσεων φαίνεται αρκετά ασαφής και περισσότερο εξαρτώμενος από τα δεδομένα. Άλλωστε υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού (σε συνάρτηση με την αύξηση των μισθών, τα περιθώρια κέρδους, την παραγωγικότητα και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, καθώς και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές των εμπορευμάτων) - καθώς και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πρόσφατα πως η ΕΚΤ, ξεκινώντας την αντίστροφη πορεία χαλάρωσης της πολιτικής της, θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τα δεδομένα και «δε θα δεσμευτεί εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία».

Σύμφωνα με την Γαλλίδα αξιωματούχο, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί την πολιτική της αντίδραση με βάση:

  1. Τις προοπτικές για τον πληθωρισμό
  2. Τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού
  3. Τη δυναμική μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, η σχετική βαρύτητα των τριών πυλώνων ενδέχεται να αλλάξει. Καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στις δικές της εκτιμήσεις, η σημασία του πρώτου πυλώνα - δηλαδή των προοπτικών για τον πληθωρισμό - θα αυξηθεί, τη στιγμή που οι άλλοι δύο πυλώνες ενδέχεται να καταστούν λιγότερο σημαντικοί, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ελβετικού οίκου.

Κατά συνέπεια, οι τριμηνιαίες μακροοικονομικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη βάση για τις επόμενες κινήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της UBS, μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου θα ακολουθήσει μια αρκετά βραδεία και σταδιακή σειρά μειώσεων των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο (Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος - Μάρτιος - Ιούνιος) δηλαδή στους μήνες που θα παρουσιαστούν οι νέες μακροοικονομικές εκτιμήσεις).

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε μια σωρευτική μείωση κατά 75 μονάδες βάσης το 2024 και κατά 100 μονάδες βάσης το 2025, οδηγώντας το επιτόκιο DFR στο 3,25% έως τα τέλη του 2024 και στο 2,25% έως τα τέλη του 2025.

Το σετ από εκτιμήσεις των αναλυτών βασίζεται στην υπόθεση ότι το ουδέτερο επίπεδο επιτοκίου είναι περίπου στο 2%, αλλά η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει ότι θα ενημερώσει τις εκτιμήσεις της στην αναθεώρηση στρατηγικής του επόμενου έτους.

Επιπλέον, αναμένονται οριακές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ήτοι κατά 0,1% υψηλότερα για το 2024 (λόγω της υπόθεσης για υψηλότερες τιμές ενέργειας), στο 2,4% με σταθερή εκτίμηση για το 2025 - 2026 στο 2% και το 1,9% αντίστοιχα. Η πρόβλεψη για το δομικό πληθωρισμό θα παραμείνει αμετάβλητη στο 2,6%, ενώ η πρόβλεψη για το 2025 θα αναθεωρηθεί ελαφρώς χαμηλότερα κατά 0,1% στο 2% και θα διατηρηθεί αμετάβλητη στο 2% για το 2026.

Σχετικά με την ανάπτυξη, η UBS εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανεβάσει ελαφρώς την εκτίμησή της για το 2024 κατά 0,1% στο 0,7%, αποκλειστικά λόγω της θετικής δυναμικής στο πρώτο τρίμηνο. Αντίθετα, με τις αναθεωρήσεις των τιμών της ενέργειας και του επιτοκίου πολιτικής, που αμφότερες επιβραδύνουν την ανάπτυξη, οι αναλυτές αναμένουν μια οριακή αναθεώρηση προς τα κάτω στο 1,4% (-0,1%) για το 2025, με σταθερή εκτίμηση για το 2026 στο 1,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider