ΤΑΙΠΕΔ - PPF: «Μηχανή παραγωγής» 448 διαγωνισμών ύψους 3,5 δισ. – Τα Δάση, το «ΑΙΓΙΣ», η Υγεία, το ΟΑΚΑ, η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ - PPF: «Μηχανή παραγωγής» 448 διαγωνισμών ύψους 3,5 δισ. – Τα Δάση, το «ΑΙΓΙΣ», η Υγεία, το ΟΑΚΑ, η Αθηναϊκή Ριβιέρα
Από την ίδρυσή του PPF έχουν υπογραφεί 218 συμβάσεις αξίας 668,4 εκατ. ευρώ, ενώ είναι σε φάση αξιολόγησης 80 διαγωνισμοί ύψους 1,7 δισ.. Σε εξέλιξη 19 διαγωνισμοί 417 εκατ. ευρώ, σε στάδιο ωρίμανσης 66 διαγωνιστικές διαδικασίες με προϋπολογισμό 484,3 εκατ.. Τα κτηριακά, τα logistics, το project «ΑΙΓΙΣ», το περιβάλλον, το πρόγραμμα Antinero III. Τι έρχεται για το ΟΑΚΑ και την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Πάνω από 5 «ντουζίνες» έργων, σχεδόν 450 διαγωνισμούς, με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 δις, με 66 διαγωνιστικές διαδικασίες με προϋπολογισμό 484,3 εκατ. ευρώ να είναι σε στάδιο ωρίμανσης έχει να παρουσιάσει ήδη, μεταξύ άλλων, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Το γνωστό μας «PPF» του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Π. Σταμπουλίδη, αποδεικνύεται ιδιαίτερα παραγωγικό δικαιώνοντας απόλυτα την επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας το 2021 να συστήσει τη διακριτή μονάδα που ωριμάζει και υλοποιεί σήμερα 448 διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ.

Ως γνωστόν, η μονάδα αυτή, για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργείων και φορέων, έχει αναλάβει να ωριμάσει και υλοποιήσει πλήθος διαγωνισμών και παρεμβάσεων σε όλο το «πλέγμα» των υποδομών (και όχι μόνο). Που περιλαμβάνει από τις δομές υγείας και τα ακίνητα ή τις αναπλάσεις (π.χ. logistics, κτήρια, δικαστικά με το Πρωτοδικείο Αθηνών, μετεγκατάσταση φυλακών στον Ασπρόπυργο, Αθηναϊκή Ριβιέρα κ.α.), έως δράσεις για το Περιβάλλον (π.χ. καθαρισμός δασών, με το Antinero ΙΙΙ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα προστασίας δασών, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025 κ.α.), την ενίσχυση Πολιτικής Προστασίας με το «ΑΙΓΙΣ» (ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί έργα αξίας 117 εκατ. ευρώ, ενώ σε φάση αξιολόγησης είναι διαγωνισμοί 460 εκατ. ευρώ) ή το ΟΑΚΑ, στα οποία πολλές φορές έχει αναφερθεί το insider.gr.

Για το ΟΑΚΑ, μάλιστα, το PPF, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το ΤΕΕ, έχει αναλάβει την αποκατάσταση της στατικής και λειτουργικής επάρκειας των στεγάστρων του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου. Ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Η αποτελεσματικότητα της μονάδας PPF – Τι έχει ολοκληρώσει, πόσα έργα ωριμάζει

Εχει αποδειχτεί ότι διαθέτοντας στελέχη υψηλού επιπέδου με τεχνογνωσία και αξιοποιώντας το ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο του Ταμείου, το PPF οικοδομεί ένα νέο μοντέλο στις δημόσιες συμβάσεις, μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αξιοποιεί με ταχύτητα πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα και συμβάλλει στην υλοποίηση κρίσιμων έργων για την κοινωνία, την οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Το PPF, με καταλυτικό ρόλο σε όλα τα σύνθετα και απαιτητικά έργα που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα, αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων, την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την ίδρυσή της έως και σήμερα, η Μονάδα έχει ολοκληρώσει εκατοντάδες διαγωνισμούς. Ειδικότερα, έχουν ολοκληρωθεί 65 διαγωνισμοί και έχουν παραδοθεί έργα αξίας 99 εκατ. ευρώ, έχουν υπογραφεί 218 συμβάσεις αξίας 668,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε φάση αξιολόγησης 80 διαγωνισμοί με προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ. Επίσης, 19 διαγωνισμοί προϋπολογισμού 417 εκατ. ευρώ είναι σε εξέλιξη, ενώ σε στάδιο ωρίμανσης είναι 66 διαγωνιστικές διαδικασίες με προϋπολογισμό 484,3 εκατ. ευρώ.

Το περιβάλλον, το πρόγραμμα Antinero III και τα δάση

Ως γνωστόν, το PPF συμμετέχει στον ολιστικό σχεδιασμό της Πολιτείας για την θωράκιση του φυσικού πλούτου της χώρας, τόσο με το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, που αποτελεί τη σημαντικότερη οργανωμένη δράση για την αποκατάσταση κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων, όσο και με το Antinero ΙΙΙ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα προστασίας δασών, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025.

Σε χρόνο ρεκόρ δημοπρατήθηκαν και ξεκίνησαν οι εργασίες του Antinero III, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου που διανύουμε. Το ΤΑΙΠΕΔ διενήργησε συνολικά 42 διαγωνισμούς και διαδικασίες ανάθεσης για την υπογραφή 54 συμβάσεων ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν σε παρεμβάσεις καθαρισμού, διάνοιξης και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε πάνω από 270.000 στρέμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επιπλέον, ολοκληρώνονται άμεσα κρίσιμα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην Περιφέρεια Ροδόπης και Έβρου, με συμβάσεις που ξεπερνούν τα 7,6 εκατ. ευρώ, μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν αυτές τις δύο περιοχές.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος Μαΐου ξεκίνησε το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης με την υπογραφή πέντε συμβάσεων, που ωρίμασε και διενήργησε το PPF, ύψους 52 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν σε αναδασώσεις σε Αττική, Μακεδονία και Βόρεια Εύβοια, συνολικής επιφάνειας άνω των 58.000 στρεμμάτων.

Το mega project «ΑΙΓΙΣ» προϋπολογισμού 978 εκατ. για την Πολιτική Προστασία

Στο PPF εμπιστεύτηκε η Πολιτεία και την υλοποίηση του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», που αποτελεί τη σημαντικότερη πρωτοβουλία ενίσχυσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος προμηθεύεται μαζικά βαρύ εξοπλισμό για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Η Μονάδα έχει αναλάβει να ωριμάσει και να διενεργήσει συνολικά 21 διαγωνισμούς προϋπολογισμού 978 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί έργα αξίας 117 εκατ. ευρώ, 13 διαγωνισμοί έχουν δημοσιευτεί ή/και είναι σε διαδικασία αξιολόγησης ή κατακύρωσης, δύο έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους αναδόχους και ένα έργο είναι σε φάση ωρίμανσης.

Ειδικότερα, είναι συμβασιοποιημένα έργα συνολικού ύψους 117 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις δράσεις ξεχωρίζουν η προμήθεια 3 ελικοπτέρων μεσαίου μεγέθους αλλά και 3 αεροσκαφών ως εναέρια κέντρα επιχειρήσεων, παρακολούθησης και καταγραφή δεδομένων (Air-Surveillance), η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός 2 ελικοπτέρων Super Puma, η προμήθεια 13 Κινητών Κέντρων Ελέγχου για όλες τις Περιφέρειες της χώρας, όπως και 28 πυροσβεστικών και 7 βυτιοφόρων.

Σε φάση συμβασιοποίησης βρίσκονται δύο έργα 15 εκατ. ευρώ, που αφοράν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό 2 ελικοπτέρων Super Puma, όπως και στην προμήθεια πτυσσόμενων γεφυρών (τύπου Bailey) για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Σε ωρίμανση είναι η δράση «Νοσοκομεία πεδίου για τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμύρες, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές», ύψους 16,4 εκατ. ευρώ (προϋπολογισμός υπό διαμόρφωση):

Σε φάση αξιολόγησης είναι διαγωνισμοί συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για:

· Προμήθεια 25 αμφίβιων μονοκινητήριων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα.

· Αγορά μηχανών πυρόσβεσης για το Πυροσβεστικό Σώμα.

· Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών CANADAIR CL 415.

· Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και ατομικού εξοπλισμού προσωπικού.

· Συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για 22 αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

· Προμήθεια 97 Drones.

· Αγορά μηχανών πυρόσβεσης και οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα και την ΓΓΠΠ.

· Κάψουλες απομόνωσης για τη μεταφορά ασθενών.

Επίσης, είναι δημοσιευμένοι διαγωνισμοί συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, πρόκειται για:

· Προμήθεια 10 ελικοπτέρων βαρέως τύπου.

· Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

· Ειδικά οχήματα περιπολίας για την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα.

· Εξοπλισμός για την προσωρινή διαμονή πληθυσμού, μετά την εκδήλωση φυσικών καταστροφών.

Πώς προχωρά ο εκσυγχρονισμός των υποδομών Δημόσιας Υγείας

Επιπλέον, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, το PPF έχει αναλάβει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συνολικά η Μονάδα ωριμάζει και διενεργεί 157 διαγωνισμούς, συνολικού προϋπολογισμού 530 εκατ. ευρώ, σε 80 νοσοκομεία και πάνω από 150 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έχουν ολοκληρωθεί 80 διαγωνισμοί και έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 260,8 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με την ανακαίνιση νοσοκομείων, 23 διαγωνισμοί βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης, 8 είναι σε εξέλιξη και 18 σε φάση ωρίμανσης, ενώ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας) 6 διαγωνισμοί βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης, 3 σε εξέλιξη και 12 σε φάση ωρίμανσης.

Η αναβάθμιση του ΟΑΚΑ

Αναφορικά με την επαρκή συντήρηση και αποκατάσταση των προβλημάτων στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, το κεντρικό στάδιο τέθηκε ξανά σε λειτουργία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αφαίρεσης των πολυκαρβονικών φύλλων από το στέγαστρο Καλατράβα. Το PPF, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το ΤΕΕ, έχει αναλάβει την αποκατάσταση της στατικής και λειτουργικής επάρκειας των στεγάστρων του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου. Ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Σε ώριμη φάση βρίσκεται και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου το σταδίου, η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και η κατάρτιση στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίησή του. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία που θα περιλαμβάνει τη μελέτη και την υλοποίηση των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του στεγάστρου στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο.

Το μεγάλο Logistics Park στη Φυλή

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, τον περασμένο μήνα ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πράσινου Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής, με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να εκπνέει στις 17 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, στο οποίο το PPF ολοκλήρωσε με ταχύτητα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 35 χρόνια την κατασκευή και τη λειτουργία του Πάρκου, συνολικής έκτασης 412 στρεμμάτων, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Νέος Αστικός Περίπατος Αθηναϊκής Ριβιέρας

Ένα ακόμη έργο, το οποίο θα «μεταμορφώσει» όλο το παράκτιο μέτωπο της Αθήνας, και έχει αναλάβει η μονάδα PPF είναι ο «Νέος Αστικός Περίπατος της Αθηναϊκής Ριβιέρας», ο μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος της πρωτεύουσας που θα συνδέει 6 Δήμους, συνολικού μήκους 12 χλμ. και προϋπολογισμού 19,1 εκατ. ευρώ, Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ, μετά από διαγωνισμό που ωρίμασε και διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, μετά τη Σύμφωνη Γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), αναμένεται η υποβολή δικαιολογητικών υπογραφής σύμβασης και εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης από τον Ανάδοχο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αναβάθμιση των στόχων – Στη Μαδρίτη οι τράπεζες - Χρηματιστηριακή πρεμούρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider