Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια ορόσημα «έσωσαν» την τέταρτη δόση του 1 δισ. ευρώ – Το στοίχημα για την πέμπτη δόση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια ορόσημα «έσωσαν» την τέταρτη δόση του 1 δισ. ευρώ – Το στοίχημα για την πέμπτη δόση
Σε αντικατάσταση οροσήμων προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να υποβληθεί στις Βρυξέλλες το αίτημα για τις επιχορηγήσεις. Οι νέες αλλαγές που θα ζητηθούν και η δύσκολη συνέχεια για την πέμπτη δόση.

Με ένα ορόσημο της πέμπτης δόσης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και ένα ακόμη της έκτης δόσης που έχουν ήδη εκπληρωθεί αντικαταστάθηκαν τα δύο ορόσημα που ακόμη εκκρεμούν από τα συνολικά 20 της τέταρτης δόσης, ώστε να υποβληθεί σήμερα η σχετική αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, το αίτημα για την τέταρτη δόση που υποβλήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες συνοδεύτηκε με ένα αίτημα στοχευμένων τεχνικών τροποποιήσεων του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» με το οποίο η χώρα μας ζητά τις παραπάνω αντικαταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ορόσημα που εκκρεμούσαν ήταν η συμπλήρωση συγκεκριμένου αριθμού αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, καθώς και στην υπογραφή των συμβάσεων για τη Διπλή Ανάπλαση. Τα εκπληρωμένα ορόσημα που αντικατέστησαν τα παραπάνω ήταν η ψηφιοποίηση της ΔΥΠΑ (ορόσημο της πέμπτης αίτησης) και η αναδιάρθρωση και ενίσχυση των εσόδων του λογαριασμού ΑΠΕ - ΣΗΘΥΑ (ορόσημο της έκτης αίτησης).

Με αυτό τον τρόπο ο αριθμός των οροσήμων για την τέταρτη δόση δεν αλλάζει και έτσι η χώρα μας δεν αναγκάζεται να υποβάλλει αίτημα για λιγότερα χρήματα, ούτε να ζητήσει περίοδο χάριτος για κάποιες από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το τέταρτο αίτημα για τις επιχορηγήσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στο τέταρτο αίτημα για τα δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ που υπέβαλλε η χώρα μας τον Απρίλιο. Έτσι, οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου, που αναμένονται τους επόμενους μήνες, ανέρχονται πλέον σε 3,3 δισ. ευρώ. Με τους πόρους αυτούς, η συνολική ρευστότητα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το μισό του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού

Το στοίχημα της πέμπτης δόσης

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η υποβολή των αιτημάτων για την πέμπτη δόση των επιχορηγήσεων και την πέμπτη δόση των δανείων το ερχόμενο φθινόπωρο. Για τις επιχορηγήσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν Από κει και πέρα το 2025 και το 2026 η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθεί απαρέγκλιτα τον προγραμματισμό και να υποβάλει δύο αιτήματα για επιχορηγήσεις και δύο αιτήματα για δάνεια κάθε χρόνο, καθώς δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για κάθε αίτημα τα ορόσημα πληθαίνουν αλλά γίνονται και πιο δύσκολα καθώς πλησιάζοντας προς το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ολοκληρώνονται και τα έργα.

Ειδικότερα, για την πέμπτη δόση των επιχορηγήσεων θα πρέπει να συμπληρωθούν 29 ορόσημα και στόχοι, ενώ για τα δάνεια θα πρέπει να έχουν υπογραφεί πιστώσεις συνολικού ύψους 8,364 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν να διπλασιαστούν τα δάνεια που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα σε διάστημα λίγων μηνών.

Πάντως στο θέμα των δανείων σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες διαπραγματεύσεις για νέες αλλαγές προκειμένου κονδύλια του δανειακού σκέλους να αξιοποιηθούν για την παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων στο πλαίσιο της διεύρυνσης του προγράμματος «Σπίτι μου» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Αλλαγή σελίδας και δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών - Payout στο 50% έως το 2026

Έρχεται εξπρές φορολογική ενημερότητα για χρέη στους Δήμους – Τι αλλάζει

Alpha Bank: «Πράσινο φως» στη διανομή μερίσματος 122 εκατ. ευρώ - Αντιστοιχεί στο 20% των κερδών του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider