Σκέρτσος: Περίπου το 25% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει διατεθεί σε δράσεις ψηφιοποίησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκέρτσος: Περίπου το 25% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει διατεθεί σε δράσεις ψηφιοποίησης
Ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλες ψηφιακές αλλαγές στη χώρα.

«Έχουμε διαθέσει περίπου το 25% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δράσεις ψηφιοποίησης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη «Quo vadis AI Act», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλες ψηφιακές αλλαγές στη χώρα. «Πλέον έχουμε ένα υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή τη δομή για τη διακυβέρνηση της ψηφιακής πολιτικής αλλά και για τη ρύθμιση της . Έχουμε επίσης την Εθνική Ψηφιακή Βίβλο, δηλαδή το σχέδιο για όλες τις δράσεις που αφορούν στην ψηφιοποίηση του κράτους. Άρα υπάρχει πρόοδος σ' αυτό το πεδίο και νομίζω ότι όλοι βιώνουν στην καθημερινότητα τους τα ψηφιακά άλματα τα οποία πραγματοποιεί η χώρα μας», τόνισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια ο υπουργός, εξηγώντας πώς μπορεί να αξιοποιήσει το κράτος την τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε ότι «σήμερα η Google θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση μια εφαρμογή την οποία θα διαθέσει στην ελληνική Δημοκρατία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που προκύπτουν από την κλιματική κρίση».

Όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος «η εφαρμογή μέσω σύνθετων προβλεπτικών μετεωρολογικών τεχνολογικών εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα να γίνονται καλύτερες μετεωρολογικές προβλέψεις, αλλά και καλύτερες εκτιμήσεις για την επέκταση μιας πυρκαγιάς έτσι ώστε να αποτρέπεται η πιθανότητα να εξελιχθεί σε «μεγάλη πυρκαγιά», που είναι το μείζον πρόβλημα της κλιματικής κρίσης ως προς την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας» κατέληξε.

Ωστόσο ο υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη το κράτος να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, καθώς η λανθασμένη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης εγκυμονεί κινδύνους. «Πρέπει να είμαστε αναστοχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις και συνέπειες που μπορεί να έχει η τεχνολογική εξέλιξη στον τρόπο τον οποίο ρυθμίζουμε τη συλλογική μας συνύπαρξη κι αυτό κάνουν οι κοινωνίες, βάζουν κανόνες» τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο της επιβολής ασφυκτικών κανόνων. «Χρειάζεται η εθνική κινητοποίηση, όμως η Ευρώπη δεν πρέπει να ρέπει στην υπερρύθμιση γιατί αυτό την κάνει ουραγό στο διεθνές σκηνικό όπως αυτό διαμορφώνεται, εκεί χρειάζεται πάρα πολύ προσεκτική παρέμβαση» διευκρίνισε ο ίδιος. «Αν πρέπει να συνοψίσουμε σε μια λέξη αυτή είναι το μέτρο» κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Carrefour: Αντιμέτωπη με πρόστιμο 200 εκατ. στη Γαλλία - Βουτιά 9,6% της μετοχής

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 22,4% στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία σε ετήσια βάση

Εταιρείες Διαχείρισης: Άδειες λειτουργίας και στις 18 από την ΤτΕ – Παράταση για τη συμπλήρωση των φακέλων

gazzetta
gazzetta reader insider insider