Γραφείο Προϋπολογισμού: Τα επιχειρηματικά κέρδη «πυροδότησαν» τον πληθωρισμό – Ισχυρή ανάπτυξη 2,5% το 2024

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γραφείο Προϋπολογισμού: Τα επιχειρηματικά κέρδη «πυροδότησαν» τον πληθωρισμό – Ισχυρή ανάπτυξη 2,5% το 2024
Υπερδιπλάσια του κόστους εργασίας ήταν η συνεισφορά των επιχειρηματικών κερδών στον πληθωρισμό το διάστημα 2020-2024, σύμφωνα με ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Περιορισμένα τα οφέλη από μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη στην οποία βασική συνιστώσα αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια ήταν η αύξηση του κόστους εργασίας, στην Ελλάδα βασικός οδηγός του αυξημένου πληθωρισμού ήταν τα κέρδη των επιχειρήσεων, αν και η εικόνα αυτή φαίνεται να αντιστρέφεται τον τελευταίο χρόνο. Αυτό καταγράφει ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το οποίο πάντως τάσσεται κατά της μείωσης του ΦΠΑ ως εργαλείου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης Ιουνίου για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε σήμερα, το Γραφείο προχώρησε σε ανάλυση του πληθωρισμού του ΑΕΠ στις βασικές συνιστώσες του, για την εξαγωγή συμπεράσματος σχετικά με τη συνεισφορά του κόστους εργασίας και των κερδών των επιχειρήσεων στην εξέλιξή του ιδιαίτερα από την περίοδο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που επέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις. Η ανάλυση δείχνει ότι στη χώρα μας τα κέρδη είχαν υπερδιπλάσια συνεισφορά στην σωρευτική αύξηση του αποπληθωριστή ΑΕΠ μέχρι το 2024 σε σχέση με το μισθολογικό κόστος. Εικόνα τελείως αντίθετη από αυτή της Ευρωζώνης.

Το Γραφείο αποδίδει αυτό το φαινόμενο αφενός στον μειωμένο ανταγωνισμό και αφετέρου στην καταναλωτική ζήτηση που παρέμεινε αυξημένη παρά τις ανατιμήσεις. «Η ανάλυση αυτή παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις είτε για λόγους μειωμένου ανταγωνισμού, είτε λόγω αυξημένης ζήτησης που προήλθε από το αυξημένο απόθεμα αποταμίευσης των νοικοκυριών και τον τουρισμό κατάφεραν να περάσουν τις αυξήσεις του εισαγόμενου κόστους στις τιμές και να ενισχύσουν σημαντικά τα κέρδη τους κυρίως κατά την έντονη φάση των πληθωριστικών πιέσεων».

Σημειώνεται πάντως πως η δυναμική των κερδών έχει υποχωρήσει σημαντικά από το πρώτο τρίμηνο του 2023 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, και κατά αυτό το διάστημα το μερίδιο του μισθολογικού κόστους στον πληθωρισμό ΑΕΠ υπερέχει κατά το διπλάσιο περίπου του μεριδίου των κερδών.

Γιατί δεν θα δουλέψει η μείωση ΦΠΑ

Η έλλειψη ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά είναι εξάλλου και ένας βασικός λόγος που δεν μπορεί να δουλέψει μια μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη όπως τα τρόφιμα σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού. Με το συγκεκριμένο ζήτημα να βρίσκεται εδώ και καιρό στο δημόσιο διάλογο το Γραφείο εξέτασε τη διάχυση (pass through) του ΦΠΑ στις τελικές τιμές καταναλωτή

Έπειτα από ενδελεχή ανάλυση πλήθους προϊόντων σε 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις επιπτώσεις που αποφέρουν μεταβολές (αυξομειώσεις) του ΦΠΑ στις τελικές τιμές καταναλωτή, προκύπτουν τρία ενδιαφέροντα ευρήματα.

Πρώτον, ένα μικρό μόνο μέρος των μειώσεων του ΦΠΑ, περίπου 6%, διαχέεται στις τελικές τιμές και μόνο βραχυχρόνια. Αντιθέτως οι αυξήσεις ΦΠΑ διαχέονται στις τελικές τιμές κατά 34% περίπου. Επιπλέον, η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε δυσανάλογες αυξήσεις τιμών γεγονός που αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή.

Δεύτερον, μετά από ένα χρονικό διάστημα 10 μηνών που ακολουθεί την μείωση του ΦΠΑ, οι τιμές καταναλωτή επανέρχονται στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την μείωση του. Τρίτον, οι μειώσεις του ΦΠΑ φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών.

Τρίτον, τα πρώτα ευρήματα μελέτης που εστιάζει στο παράδειγμα της Ισπανίας, δείχνουν ότι η σχεδόν πλήρης διάχυση της μείωσης ΦΠΑ κατά τους πρώτους μήνες υποχωρεί σημαντικά εντός τριμήνου. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αλλά και τις συνθήκες ανταγωνισμού στην Ελληνική αγορά, σε σχέση με την Ισπανική, το Γραφείο εκτιμά ότι η όποια επίπτωση στις τελικές τιμές καταναλωτή από μείωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, εάν υπάρχει, αναμένεται να είναι μικρότερη ή πολύ μικρότερη καθώς και πιο βραχύβια από αυτή στην Ισπανία.

«Συνυπολογίζοντας το δημοσιονομικό κόστος, το Γραφείο εκτιμά ότι οι όποιες προτεινόμενες μειώσεις του ΦΠΑ δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για την λύση του δομικού προβλήματος της ακρίβειας», σημειώνεται σχετικά.

Αντίθετα, το Γραφείο, θεωρεί ως απαραίτητα μέτρα την ενίσχυση του ανταγωνισμού με την άρση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων για είσοδο νέων επιχειρήσεων, όπως και την ενδυνάμωση και εκπαίδευση των καταναλωτών με πληροφορίες μέσω ψηφιακών εργαλείων για τη σύγκριση τιμών και χαρακτηριστικών προϊόντων ώστε να διαθέτουν ικανή πληροφόρηση για να λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις στις αγορές τους.

Ισχυρή ανάπτυξη το 2024

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όπως ανέφερε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Ιωάννης Τσουκαλάς κατά την παρουσίαση της έκθεσης αυτές παραμένουν θετικές και για το 2024. Το Γραφείο διατηρεί σταθερές τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος στο 2,5% και για τον πληθωρισμό στο 2,8%.

«Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η σταδιακή απόσυρση της νομισματικής σύσφιξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η συνέχιση της επιτυχούς απο-επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον τραπεζικό κλάδο και η διαφαινόμενη μετάβαση προς την πιστωτική επέκταση, η ενίσχυση του πλαισίου επενδύσεων, και η πολύ ισχυρή αύξηση της τουριστικής κίνησης αναμένεται να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς.

Ωστόσο, το ευμετάβλητο εξωτερικό περιβάλλον, και ιδιαίτερα οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, αυξάνουν τις αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν. Η Ελληνική οικονομία έχει να καλύψει ένα μεγάλο επενδυτικό κενό ενώ καλείται να διαχειρισθεί και τις μελλοντικές συνέπειες στο περιβάλλον και τον παραγωγικό ιστό από την κλιματική αλλαγή. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την επιτάχυνση των επενδύσεων και την τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης τόσο βραχυχρόνια όσο και, κυριότερο, μακροχρόνια.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό πεδίο, παρόλο που η θετική επίδραση του υψηλού πληθωρισμού στα δημόσια έσοδα αναμένεται να εκλείψει, το Γραφείο θεωρεί ότι ο στόχος για πρωτογενές αποτέλεσμα 2024 ύψους 2,1% του ΑΕΠ είναι εφικτός υπό την προϋπόθεση της αποφυγής έκτακτων δημοσιονομικών παρεμβάσεων και της απαρέγκλιτης τήρησης των στόχων του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καμπανάκι ΤτΕ για ακρίβεια στα φρέσκα τρόφιμα – Δεν τελείωσαν οι ανατιμήσεις, πλήγμα στο διαθέσιμο εισόδημα

Τράπεζες: Πώς χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις - Άνω του 75% των επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο

Ακίνητα: Στα 520 εκατ. οι ξένες επενδύσεις στο τρίμηνο, ράλι +66% στις τιμές σε μια 7ετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider