Την παροχή κινήτρων προς τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον τους για τη χορήγηση γενόσημων φαρμάκων φαίνεται ότι εξετάζει το υπουργείο Υγείας, με στόχο να κλείσει μία διαχρονική «εκκρεμότητα»: την αύξηση του μεριδίου τους στην ελληνική αγορά. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει στον επιθυμητό βαθμό, με το υπουργείο να «ποντάρει» πλέον σε μεγάλο βαθμό στη συμβολή των φαρμακείων.
Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του είχε δηλώσει τις προθέσεις του. Μάλιστα, ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε ήταν η αύξηση του ποσοστού των γενόσημων φαρμάκων που μπορούν να συνταγογραφηθούν με εμπορική ονομασία. Ωστόσο, επί του παρόντος το μερίδιό τους στην ελληνική αγορά παραμένει αρκετά μακριά από τους στόχους, με τις επιπλέον παρεμβάσεις να κρίνονται αναγκαίες.
Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λάβει χώρα συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και τη φαρμακοβιομηχανία στην Αριστοτέλους, με το θέμα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.
«Μένει την άλλη εβδομάδα να κάνουμε τη μεγάλη συνάντηση που έχω προαναγγείλει στο υπουργείο μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακοποιών. Διότι θέλω να τελειώσουμε και μία εκκρεμότητα: να φτάσουμε στο στόχο των γενοσήμων εκεί που πρέπει να είμαστε. Για να επιτευχθεί αυτό θέλουμε μαζί μας και τους γιατρούς, αλλά θέλουμε μαζί μας και τους φαρμακοποιούς και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 28th Annual Economist Government Roundtable, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του ευρωπαϊκού συνδέσμου της παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας Medicines for Europe Adrian van der Hoven και του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρου Τρύφων.
Το «δέλεαρ» για τους φαρμακοποιούς
Όπως είναι γνωστό το κέρδος των φαρμακείων είναι μεγαλύτερο όταν χορηγείται ένα πρωτότυπο φάρμακο. Με αυτό ως δεδομένο, αναμένεται κάποια νέα παρέμβαση η οποία θα παρέχει οικονομικό κίνητρο στους φαρμακοποιούς, ούτως ώστε όταν συνταγογραφείται μια δραστική ουσία να δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη του ασθενούς με γενόσημο.
Πάντως, οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την εφαρμογή προηγούμενης νομοθετικής παρέμβασης (2017) καθώς, σύμφωνα με πηγές εκ των έσω, στρεβλώσεις στο μηχανισμό επιβράβευσης των φαρμακείων που «έπιαναν» το θεσμοθετημένο στόχο στην προώθηση των γενοσήμων, είχαν ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν οφειλές προς αυτά και το κίνητρο στην πορεία να ατονήσει.
Πηγές του Insider αναφέρουν ότι, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η διείσδυση γενοσήμων στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο 27,5% (σε όγκο), ωστόσο εκτιμάται ότι στο σύνολο της αγοράς (μαζί με τα νοσοκομεία) το ποσοστό διαμορφώνεται περίπου στο 22%. Ειδικά όσον αφορά στα ιδιωτικά φαρμακεία, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι το μερίδιο των γενοσήμων, από περίπου 33-34% που είναι σήμερα, να ξεπεράσει το 50%.
Μείωση τιμών και ξεχωριστός προϋπολογισμός
Στην ίδια κατεύθυνση, τους επόμενους μήνες αναμένονται επιπλέον μέτρα, μεταξύ αυτών και η μείωση στις τιμές των γενοσήμων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να θεσμοθετηθεί η μείωση της τιμής που λαμβάνει ένα νέο γενόσημο στο 50% του πρωτότυπου που χάνει την περίοδο προστασίας (off patent), έναντι του 65% που είναι σήμερα. Η συγκεκριμένη παρέμβαση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου, εντούτοις, θεωρείται αναγκαίος ο συνδυασμός με κίνητρα, ούτως ώστε να μη χαθεί και το κέρδος, κατά συνέπεια και το ενδιαφέρον, των φαρμακοποιών.
Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού (μέρος του υφιστάμενου του ΕΟΠΥΥ για την φαρμακευτική κάλυψη) για την αποζημίωση των γενόσημων φαρμάκων αλλά και των πρωτότυπων των οποίων η πατέντα έχει λήξει. Με βάση τον νέο κλειστό προϋπολογισμό, θα υπολογίζεται και το clawback που θα επιμερίζονται τα εκτός προστασίας σκευάσματα.
«Εξαφανίστηκαν» κρίσιμα γενόσημα
Στη σημαντική συμβολή των γενοσήμων στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλη την Ευρώπη, αναφέρθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. van der Hoven, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι κρίσιμες για τη θωράκιση και ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της βιωσιμότητας των γενοσήμων, επισημαίνοντας ότι την τελευταία δεκαετία ο συνδυασμός μειώσεων τιμών και επιστροφών έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση των γενοσήμων σε πολύ σημαντικές κρίσιμες θεραπευτικές κατηγορίες. Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. van der Hoven τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση της νέας φαρμακευτικής στρατηγικής προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ανθεκτικότητας και της αυτονομίας στη φαρμακευτική φροντίδα.
Ο κ. Τρύφων, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας της τελευταίας περιόδου και στο σημαντικό οικονομικό κοινωνικό και υγειονομικό όφελος που αυτές συνεπάγονται. Επίσης, τόνισε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα νέο κοινωνικό μοντέλο με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, παράλληλα με μια δέσμη κλαδικών αναπτυξιακών πολιτικών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε ότι η φαρμακοβιομηχανία από το 2019 και μετά, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σχεδιασμού πολιτικής που οδήγησε στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων στο φάρμακο κατά 50% σε δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, η πολιτική αυτή οδηγεί στη μείωση των ελλείψεων και τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες. Τέλος, επεσήμανε ότι η επόμενη ημέρα για το φάρμακο απαιτεί ένα συνολικό σχέδιο, που θα αφορά στην αύξηση της χρηματοδότησης, τη μείωση της υπερφορολόγησης, τη διατήρηση και ενίσχυση των επενδυτικών κινήτρων, τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και των καταξιωμένων φαρμάκων.