Το πολιτικό σοκ στη Γαλλία ανάγκασε τους επενδυτές να αντιμετωπίσουν μία μεγάλη αλήθεια: το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για χρόνια, η χώρα επωφελούνταν της κραταιάς θέσης της μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, που οδηγούσε τους επενδυτές να παραβλέπουν τα αδύναμα δημοσιονομικά της δεδομένα. Αυτή ακριβώς η βεβαιότητα είναι που κινδυνεύει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αρχικά, η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές διεύρυνε το spread μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων σε υψηλό από την εποχή της κρίσης χρέους για την «Πόλη του Φωτός», ενώ έθεσε υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της χώρας, υπονομεύοντας επίσης την φιλοεπιχειρηματική και επενδυτική πολιτική στην οποία βασιζόταν η ηγεσία του.
Στο σήμερα, το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης να είναι ένα «μετέωρο» κοινοβούλιο. Οποιαδήποτε νέα γαλλική κυβέρνηση προκύψει, θα δυσκολευτεί να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή να βρει κοινό έδαφος στη δημοσιονομική πολιτική, καθώς οι διαφορές σχετικά με την φορολογία και τις κρατικές δαπάνες φαίνονται αγεφύρωτες.
Αρκεί να εξεταστεί το yield premium (ασφάλιστρο απόδοσης) που απαιτούν οι επενδυτές για την κατοχή γαλλικών ομολόγων έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών. Προτού ο Μακρόν διαλύσει το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, κυμαινόταν γύρω στις 40 με 50 μονάδες βάσης. Τώρα διαπραγματεύεται πάνω από 60 μονάδες βάσης, ακόμη και μετά την «ανακούφιση» που έφερε στις αγορές το αποτέλεσμα της κάλπης, που δεν έδωσε προβάδισμα ούτε στην Δεξιά ούτε στην Αριστερά.
Κατά την Societe Generale, ο λόγος που το spread έχει εκτοξευθεί εκ νέου, αποδίδεται στην νίκη - «έκπληξη» της αριστερής συμμαχίας του Μελανσόν στις εκλογές. Η «αναταραχή» στην Γαλλία αλλά και η ευρύτερη αστάθεια, με τους ψηφοφόρους παγκοσμίως να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους εκλέγοντας πολιτικούς με ανορθόδοξες δημοσιονομικές πολιτικές, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο οι αποδόσεις των ομολόγων τους επηρεάζουν κατόχους τους.