Metlen: Την 50ή θέση στον FTSE 100 δικαιολογούν τα θεμελιώδη – Στο στόχαστρο 6 λιανικές αγορές ενέργειας στην περιοχή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Metlen: Την 50ή θέση στον FTSE 100 δικαιολογούν τα θεμελιώδη – Στο στόχαστρο 6 λιανικές αγορές ενέργειας στην περιοχή
Στο 1ο εξάμηνο 2025 η παράλληλη εισαγωγή σε Χρηματιστήρια Αθηνών και Λονδίνου, δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, ούτε στην κατανομή των asset της, σημείωσε ο Χρήστος Γαβαλάς, Chief Treasury & IR Officer, σε χθεσινό workshop της Metlen. Μοντέλο integrated utility για την είσοδο στην προμήθεια ενέργειας στην Ιταλία (με ενδιαφέρον για εξαγορά προμηθευτή), η οποία θα αποτελέσει μαζί με την Ελλάδα «βάση» επέκτασης στην περιοχή, πιθανόν Β2Β δραστηριοποίηση για την παροχή ενέργειας σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κροατία.

Τα θεμελιώδη της Metlen -δηλαδή ο τζίρος, η καθαρή κερδοφορία και τα EBITDA- την τοποθετούν στα επίπεδα της 50ής θέσης του FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συγκρίνοντάς την με τις αντίστοιχες «επιδόσεις» των επιχειρήσεων που δίνουν ήδη το «παρών» στον δείκτη. Αυτό επισήμαναν στελέχη της Metlen (πρώην Mytilineos), στο περιθώριο χθεσινού workshop που διοργάνωσε η επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, στόχος είναι μέχρι το dual listing η εταιρεία να κινείται στην 50ή θέση του FTSE 100, συνυπολογίζοντας και το market cap. Κι αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένα επαρκές «μαξιλάρι ασφαλείας» για τη συνέχεια, στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο στο μέλλον υποχωρήσει ελαφρώς η τιμή της μετοχής.

Στο 1ο εξάμηνο 2025 το dual listing

Όπως ανέφερε στην παρουσίασή του στο workshop ο Χρήστος Γαβαλάς, Chief Treasury & IR Officer, με βάση το τρέχον market cap η Metlen κατατάσσεται στην 80ή θέση του δείκτη. Σχετικά με την παράλληλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο κ. Γαβαλάς τοποθέτησε την τελική επίσημη απόφαση στις αρχές του επόμενου έτους. Διευκρίνισε πως το dual listing δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τον τρόπο λειτουργίας, ούτε την κατανομή των asset της εταιρείας. Υπογράμμισε πως η εταιρεία έχει χρέος να λάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε δίκαιη αποτίμηση της μετοχής, προς όφελος των μετόχων της.

«Το μέσο P/E (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) για όλες τις εταιρείες του FTSE 100 κινείται γύρω στο 12, για τη μετοχή της Metlen είναι στο 8, οπότε υπάρχει ένα upside 50%. Το 50% των εσόδων μας προέρχεται από το εξωτερικό, όπως και οι πιστωτικές γραμμές μας, επομένως η παράλληλη εισαγωγή θα συμπληρώσει ό,τι ήδη κάνουμε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το dual listing, ο Έλενος Καραΐνδρος, Chief Strategy and M&A Officer, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή φορολογικής έδρας, ενώ στόχος είναι ο εμπλουτισμός του προφίλ των επενδυτών που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Metlen. Σχετικά με τη φόρμουλα της παράλληλης εισαγωγής, σημείωσε πως η δομή συναλλαγής θα είναι ίδια με αυτήν της ΤΙΤΑΝ και της 3Ε, με τη σύσταση μίας νέας εταιρείας (Metlen PLC) με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο, η οποία θα αιτηθεί την εισαγωγή υπό προϋποθέσεις (conditional listing) στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αθήνας.

Όταν πάρει την έγκριση, τότε θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση από τη Metlen PLC για την απόκτηση του 100% της Metlen, με στόχο να διασφαλιστεί τουλάχιστον το 90% σε πρώτη φάση και να δρομολογηθεί η απόσυρση της Metlen από το ταμπλό του ΧΑ. Όπως επισήμανε ο κ. Καραΐνδρος, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2025 θα γίνει η εισαγωγή των μετοχών της νέας εταιρείας στα δύο χρηματιστήρια.

Θωρακισμένη κερδοφορία από τις διεθνείς τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, η Metlen έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 5-6 δισ. ευρώ την τελευταία 20ετία, με βασική στρατηγική την επανεπένδυση περίπου των 2/3 των κερδών. Η βασική πηγή άντλησης κεφαλαίων είναι η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ομολόγου της εταιρείας να κινείται στο 4%, καθώς η αγορά αντιλαμβάνεται πως η Metlen «οδεύει» στο investment grade.

Ως συνέπεια, η εταιρεία έχει κρατήσει τον συντελεστή μόχλευσης σε χαμηλά επίπεδα (1,5x), κάτι που αποτελεί στόχο για την επενδυτική βαθμίδα και τη θωρακίζει από ενδεχόμενη νέα κρίση χρέους. Η ρευστότητά της κινείται κοντά στα 2,5 δισ., από τα οποία το 1 δισ. είναι ταμειακά διαθέσιμα. Την ίδια στιγμή έχει πρόσβαση σε πιστωτικές γραμμές 10 δισ. -τη μεγαλύτερη για εταιρεία του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή- με συνέπεια να έχει αποσοβήσει οποιονδήποτε κίνδυνο αναχρηματοδότησης.

Αν και η δραστηριοποίηση στον κλάδο των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) μετρά μόλις μία 5ετία, πλέον οι επενδύσεις στον κλάδο αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό κεφαλαιουχικών δαπανών, αγγίζοντας το 1 με 1,5 δισ. κάθε χρόνο, με δραστηριοποίηση και στις 5 ηπείρους. «Έχουμε υιοθετήσει ένα ασφαλές εμπορικό μοντέλο, καθώς δεν ξεκινάμε κανένα έργο, αν δεν έχουμε κλειδώσει σταθερές τιμές πώλησης για 15 χρόνια», σημείωσε.

Η δανειοδότηση για τα φωτοβολταϊκά γίνεται μέσω project finance, από τραπεζικά ιδρύματα στην εκάστοτε χώρα όπου πρόκειται να εγκατασταθούν τα έργα. Όσον αφορά τα πάρκα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, προορίζονται για ιδιοκατανάλωση της Metlen, είτε για το πελατολόγιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, είτε για την τροφοδοσία της Αλουμίνιον.

Υπογράμμισε πως τα EBITDA, που πέρυσι έκλεισαν στο 1 δισ., τα 3/4 προήλθαν από τον κλάδο της ενέργεια και το 1/4 από τη μεταλλουργία. Χάρις στην integrated δομή που έχει η εταιρεία, η κερδοφορία πλέον είναι θωρακισμένη από τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές τόσο του αλουμινίου όσο και της ενέργειας. «Η κερδοφορία είναι volume driven και όχι price driven», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προμήθεια εκτός συνόρων

Με τον δεύτερο μετασχηματισμό της Metlen, πλέον η δραστηριοποίησή της στην ενέργεια γίνεται μέσω 5 τομέων, από τις συνέργειές των οποίων προκύπτει ένα μοναδικό συνεργατικό μοντέλο, σημείωσε στην παρουσίασή του ο Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας της εταιρείας.

Όπως πρόσθεσε, στόχος της Metlen είναι να επεκταθεί εκτός συνόρων ως καθετοποιημένη εταιρεία παροχής ενέργειας και λύσεων σε τελικούς πελάτες – όχι κατά ανάγκην σε νοικοκυριά, αλλά σε εμπορικούς, επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Όπως ανέφερε, μερίδα καταναλωτών σε αυτές τις χώρες ζητά «πράσινη» ενέργεια, η οποία να καλύπτει το πραγματικό προφίλ της ζήτησής του. Η ανάγκη αυτή καλύπτεται από τη Metlen μέσω των Green power Virtual Baseload (VBL), σε μία τιμή σταθερή πλήρως ή μερικώς και σε χρονικό διάστημα δικής του επιλογής.

Από τα 40 κράτη, στα οποία η Metlen έχει παρουσία κυρίως μέσω της M Renewables, ενδιαφέρον για την προμήθεια ενέργειας υπάρχει κατ΄ αρχάς για την Ιταλία. Ένας σημαντικός λόγος είναι πως η χώρα είναι διασυνδεδεμένη με την Ελλάδα, ενώ η αγορά της έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος.

Είναι ενδεικτικό ότι η ετήσια κατανάλωσή της αγγίζει τις 250-300 TWh (Τεραβατώρες), όταν η ελληνική αγγίζει τις 48-49 TWh. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Καραΐνδρος, η Ιταλία αποτελεί υποψήφια δεύτερη «βάση» για τη δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή (μετά την Ελλάδα), με ένα μοντέλο integrated utility. Υπενθυμίζεται ότι η Metlen έχει δηλώσει στο παρελθόν πως θα «έβλεπε» την εξαγορά μίας εταιρείας προμήθειας ενέργειας στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφατά, άλλες αγορές που βάζει στο στόχαστρο η εταιρεία είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Κροατία. «Παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εμάς για δύο λόγους, ξεκινώντας από το γεγονός ότι έχουμε παρουσία σε αυτές μέσω της M Renewables και μέσω του trading φυσικού αερίου. Επομένως έχουμε γραφεία σε αυτές τις χώρες, οι οποίες παράλληλα είναι συνδεδεμένες με την Ελλάδα και σε επίπεδο φυσικής διασύνδεσης αλλά και σε επίπεδο τιμών», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε πως στις υπόλοιπες χώρες πλην της Ιταλίας, η «είσοδος» στην προμήθεια δεν σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατ΄ ανάγκη μέσω εξαγορών, αλλά μπορεί να περιοριστεί σε επίπεδο Β2Β. Σχετικά με τον στόχο για αύξηση του μεριδίου στο 30% στην εγχώρια λιανική ρεύματος, τα στελέχη της εταιρείας δεν απέκλεισαν να υπάρξουν νέες εξαγορές προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Καλαφατάς, η ελληνική λιανική παραμένει «κλειστή» αφού ο δεσπόζων προμηθευτής, δηλαδή η ΔΕΗ, ελέγχει το 70% της λιανικής. Κάτι που ωστόσο «θα αλλάξει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», όπως συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την τάσεις στην ενεργειακή αγορά, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να έχει ρόλο για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, και δεν είναι καύσιμο-γέφυρα.

Επίσης, σημείωσε πως οι εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με ΑΠΕ δεν είναι πλέον ελκυστικές, «είναι μάλλον κάτι πολύ επικίνδυνο στην αγορά». Όπως ανέφερε, πλέον πολλοί πελάτες της Metlen ζητούν 24ωρο PPA στο προφίλ της ζήτησής τους, μέσω υπηρεσιών trading και energy management, και όχι απλώς ένα PPA pay as produced.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για άνοιγμα της αγοράς αποθήκευσης χωρίς επιδοτήσεις

«Βουτιά» στις εκπομπές CO2 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Ρεύμα: Αύξηση 8% τον Ιούνιο – Υψηλές τιμές όλο το καλοκαίρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider