Ρεύμα: Αύξηση 8% τον Ιούνιο – Υψηλές τιμές όλο το καλοκαίρι

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Αύξηση 8% τον Ιούνιο – Υψηλές τιμές όλο το καλοκαίρι
Στα 21,23 λεπτά ανά kWh η μέση τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά, αυξημένη κατά 1,6 λεπτά συγκριτικά με τον Μάιο, σύμφωνα με το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI).

Τη διακοπή τον Ιούνιο της πτωτικής τάσης στις οικιακές τιμές ρεύματος, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024 και συνεχίστηκε όλο το επόμενο 4μηνο, πιστοποιεί το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Σύμφωνα με το δελτίο, το προηγούμενο καταγράφηκε αύξηση κατά 8% στη μέση τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους) ήταν 21,23 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Επομένως, διαμορφώθηκε κατά 1,6 λεπτά αυξημένη από τον Μάιο, όταν ήταν 19,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Όπως αναφέρεται, η ανατίμηση οφείλεται στο άλμα της εγχώριας χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως λόγω του κύματος καύσωνα που ενέσκηψε στις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με τους συντάκτες του δελτίου, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα όλο το καλοκαίρι, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανάγκες για τη χρήση των κλιματιστικών.

Η εικόνα στην Ε.Ε.

Όπως φαίνεται πάντως από το δελτίο του HEPI, ακόμη πάντως και με την αύξηση, η τιμή για τα ελληνικά νοικοκυριά παρέμεινε τον Ιούνιο σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος ήταν στα 23,99 λεπτά ανά KWh. Επίσης, η Αθήνα ήταν η 17η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το δελτίο, η μέση οικιακή τιμή ρεύματος ελαφρά αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, έπειτα από την τάση συνεχούς αποκλιμάκωσης που διάρκεσε μέχρι τώρα όλο το 2024. Μόνο σε δύο πρωτεύουσες καταγράφηκαν μειώσεις, ενώ σε 14 παρουσιάστηκε άνοδος των τιμών.

Τον Ιούνιο, τμήματα της νότιας Ευρώπης αντιμετώπισαν ακραίες θερμοκρασίες, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των κλιματιστικών και, κατά συνέπεια, σε αύξηση των λιανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, στα Βαλκάνια υπήρξε μπλακάουτ μεγάλης κλίμακας, επηρεάζοντας το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία και την Κροατία. Αν και η αιτία παραμένει άγνωστη, οι αρχικές ενδείξεις υποδηλώνουν αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του κύμα καύσωνα στην περιοχή.

Οι κυμαινόμενες χρεώσεις

Οι τρεις ακριβότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Ιούνιο ήταν το Βερολίνο (39,09 λεπτά), η Πράγα (37,65 λεπτά) και το Δουβλίνο (39,77 λεπτά ανά kWh).

Όσον αφορά την Αθήνα (Ελλάδα), λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονται τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο ήταν τον Ιούνιο το 11ο φθηνότερο. Η μέση χρέωση ανήλθε σε 21,35 λεπτά ανά kWh.

Από τις 14 πρωτεύουσες, οι τρεις ακριβότερες τον προηγούμενο μήνα ήταν το Βερολίνο (41,65 λεπτά), το Λονδίνο (37,05 λεπτά ανά kWh) και το Δουβλίνο (37,03 λεπτά).

Την ίδια στιγμή, αύξηση 4% σημείωσε στην Αθήνα (Ελλάδα) τον Ιούνιο η οικιακή τιμή φυσικού αερίου. Ως συνέπεια, τα ελληνικά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν αέριο για ζεστό νερό χρήσης και μαγείρεμα δαπάνησαν 7,01 λεπτά του ευρώ για κιλοβατώρα καυσίμου που χρησιμοποίησαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Τον Οκτώβριο η εμπορική λειτουργία της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

Σε υψηλά επίπεδα, άνω του μέσου κοινοτικού όρου, η παραγωγή ΑΠΕ το Α' εξάμηνο στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider