Ενέργεια: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για άνοιγμα της αγοράς αποθήκευσης χωρίς επιδοτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενέργεια: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για άνοιγμα της αγοράς αποθήκευσης χωρίς επιδοτήσεις
«Κλειδώνουν» οι παράμετροι του σχεδίου του υπουργείου για προώθηση της εγκατάστασης μπαταριών χωρίς στήριξη, το οποίο θα τρέξει από το φθινόπωρο. Πλαφόν ανά εταιρεία (πιθανότατα στα 200 MW), στις standalone μπαταρίες για τις οποίες θα μπορεί να διεκδικήσει αδειοδοτική προτεραιοποίηση. Προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης μόνο σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά με συμβάσεις Feed-in-Premium.

Σε φάση επεξεργασίας ως προς τις λεπτομέρειές του βρίσκεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο για μαζική εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε αυτό να ξεκινήσει να υλοποιείται από το φθινόπωρο. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να εγκατασταθούν έργα συνολικής ισχύος μέχρι 2 GW, χωρίς κανενός είδους στήριξη – τόσο αυτόνομες (standalone) μπαταρίες, όσο και μπαταρίες σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά.

Έτσι, τα έργα αυτά θα αποτελέσουν το δεύτερο «κύμα» μπαταριών που θα εγκατασταθούν στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, μετά το πρώτο χαρτοφυλάκιο ισχύος 1 GW για το οποίο προβλέπεται τόσο επενδυτική όσο και λειτουργική ενίσχυση, «περνώντας» από τους τρεις διαγωνισμούς που έχουν προγραμματιστεί με κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου διαγωνισμού, οι προσφορές αναμένεται να υποβληθούν προς τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως περίπου παράλληλα θα τεθεί σε εφαρμογή η πρωτοβουλία για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο 2 GW.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει αναφερθεί σε αρκετές τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα στο σχέδιο για περαιτέρω ενίσχυσης της αποθήκευσης ενέργειας. «Στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξουμε την αγορά μπαταριών. Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους έχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά που υφίστανται σημαντικές περικοπές να βάλουν μπαταρίες. Μπαταρίες θα μπορούν να τοποθετήσουν και ιδιώτες μόνες τους, χωρίς όμως επιδοτήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα στο 13ο Athens Energy Summit.

Πλαφόν ανά εταιρεία

Εκτός από το ότι τα έργα δεν θα έχουν κανενός είδους στήριξη, θα πρέπει επίσης να υλοποιηθούν με «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να ζητήσει από τους επενδυτές να υποβάλουν υψηλές εγγυητικές επιστολές έγκαιρης υλοποίησης των μονάδων, τις οποίες θα λάβουν πίσω στην περίπτωση που ολοκληρώσουν τα πρότζεκτ τους εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Το αποκλειστικό κίνητρο που θα παρασχεθεί από την πολιτεία είναι η fast-track αδειοδότησή τους. Επομένως, οι standalone μπαταρίες θα έχουν έσοδα αποκλειστικά από τη συμμετοχή τους στις χονδρεμπορικές αγορές. Όπως σημειώνουν στελέχη του ΥΠΕΝ στο Insider.gr, για τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων, μία ακόμη παράμετρος που σχεδιάζει το υπουργείο να εισαγάγει είναι το πλαφόν στα έργα που θα μπορεί να υλοποιήσει μέσω του μέτρου κάθε εταιρεία.

Μάλιστα, πιθανότατα το πλαφόν αυτό θα τεθεί στα 200 MW. Σκοπός του ορίου είναι να διασφαλιστεί πως θα δρομολογηθούν μονάδες από αρκετούς «παίκτες» της αγοράς, με συνέπεια να υπάρχει ανταγωνισμός των έργων κατά τη συμμετοχή τους στις χονδρεμπορικές αγορές και επομένως μέγιστο όφελος για το ηλεκτρικό σύστημα. Τα «σήματα» που λαμβάνει το ΥΠΕΝ από την αγορά είναι πως αυτό ισχύει στην περίπτωση των standalone μπαταριών, για ένα περιορισμένο χαρτοφυλάκιο, ώστε οι μονάδες να μην «κανιβαλιστούν».

Τα επιλέξιμα φωτοβολταϊκά

Όσον αφορά την προσθήκη μπαταριών behind the meter σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά, το κίνητρο των επενδυτών είναι πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να περιορίσουν τη μείωση των εσόδων από τα πάρκα τους, η οποία προκαλείται τόσο από τις περικοπές, όσο και από τις μηδενικής-αρνητικές τιμές, που εμφανίζονται το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν και μειώνεται η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Για την προσθήκη, οι επενδυτές θα λάβουν με απόλυτη προτεραιότητα τις εγκρίσεις στις αλλαγές των αδειών που κατέχουν για τα πάρκα, όπως των όρων σύνδεσης.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη του υπουργείου, η ισχύς των μπαταριών θα μπορεί να φτάνει μέχρι το 1/3 της ισχύος του πάρκου. Επίσης, το ΥΠΕΝ πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα προσθήκης αποθήκευσης αποκλειστικά σε μία κατηγορία φωτοβολταϊκών πάρκων, και πιο συγκεκριμένα σε έργα τα οποία έχουν συμβάσεις Feed-in-Premium (FiP).

Σημαντικός λόγος για την επιλογή της συγκεκριμένης κατηγορίας φωτοβολταϊκών είναι πως πρόκειται για έργα που υλοποιήθηκαν πρόσφατα (από τον Δεκέμβριο του 2019 και εφεξής), με συνέπεια να έχουν σημαντικά χαμηλότερες εγγυημένες τιμές από το υπόλοιπο «ηλιακό χαρτοφυλάκιο». Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, δεν υπάρχει φωτοβολταϊκό με σύμβαση Feed-in-Premium και «ταρίφα» πάνω από 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Επομένως, η έγχυση μέρους της αποθηκευμένης «ηλιακής ενέργειας» σε άλλες ώρες από αυτές που έχει ηλιοφάνεια -και στις οποίες παράγουν τα φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρία- δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είχε γράψει το Insider.gr, αρχική σκέψη του ΥΠΕΝ ήταν τα πάρκα να αμείβονται με την ταρίφα τους για την παραγωγή του φωτοβολταϊκού και με τις τρέχουσες χονδρεμπορικές τιμές για τις αποθηκευμένες κιλοβατώρες που «περνάνε» στο σύστημα από την μπαταρία τους. Στην πορεία, ωστόσο, φάνηκε πως δεν είναι τεχνικά εύκολο να επιτευχθεί αυτός ο διαχωρισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βουτιά» στις εκπομπές CO2 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Ρεύμα: Αύξηση 8% τον Ιούνιο – Υψηλές τιμές όλο το καλοκαίρι

Αέριο: Τον Οκτώβριο η εμπορική λειτουργία της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider