Πάουελ για επιτόκια: H διατήρηση του «high for too long» μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ για επιτόκια: H διατήρηση του «high for too long» μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη
Την ανησυχία ότι η διατήρηση των επιτοκίων πολύ υψηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Την ανησυχία ότι η διατήρηση των επιτοκίων πολύ υψηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Θέτοντας το υπόβαθρο για μια διήμερη εμφάνιση στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας είπε ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή όπως και η αγορά εργασίας, παρά την πρόσφατη «ψύξη».

Ο Πάουελ μνημόνευσε κάποια χαλάρωση του πληθωρισμού, την οποία είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν αποφασιστικοί στη μείωση του στόχου τους στο 2%.

«Ταυτόχρονα, υπό το φως της προόδου που σημειώθηκε τόσο στη μείωση του πληθωρισμού όσο και στην "ψύξη" της αγοράς εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια, ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε», είπε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις. «Η μείωση του περιορισμού της πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο, θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση» πρόσθεσε.

Το σχόλιο συμπίπτει με την επέτειο ενός έτους από την τελευταία φορά που η Ομοσπονδιακής Επιτροπής Αγοράς (FOMC) αύξησε τα επιτόκια αναφοράς.

Το επιτόκιο δανεισμού της Fed βρίσκεται επί του παρόντος στο εύρος 5,25%-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, το αποτέλεσμα 11 διαδοχικών αυξήσεων όταν ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα να ακολουθήσει μια ακόμη μείωση της ποσοστιαίας μονάδας έως το τέλος του έτους. Τα μέλη της FOMC στη συνάντησή τους τον Ιούνιο, ωστόσο, υπέδειξαν μόνο μία περικοπή.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Πάουελ και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν κάπως ενθαρρυντικά μετά από ένα αιφνιδιαστικό άλμα για την έναρξη του έτους. Ο πληθωρισμός, όπως κρίθηκε από τον προτιμώμενο δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών της Fed, ήταν στο 2,6% τον Μάιο, αφού κορυφώθηκε πάνω από το 7% τον Ιούνιο του 2022.

«Μετά από έλλειψη προόδου προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό 2% στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι πιο πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έδειξαν μέτρια περαιτέρω πρόοδο», τόνισε ο Πάουελ. «Περισσότερα καλά στοιχεία θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%» πρόσθεσε.

Η δήλωση αποτελεί μέρος των εξαμηνιαίων ενημερώσεων για τη νομισματική πολιτική, με εντολή του Κογκρέσου. Μετά την παράδοση των παρατηρήσεων, ο Πάουελ θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις από μέλη της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη και μετά την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής την Τετάρτη.

Σε άλλες του παρατηρήσεις, επικεντρώθηκε στη στάση της πολιτικής σε σχέση με την ευρύτερη οικονομία. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται και η ευρεία ανάπτυξη, όπως μετράται με βάση το ΑΕΠ, υποχωρεί. Τόσο ο τομέας της μεταποίησης όσο και ο τομέας των υπηρεσιών ανέφεραν συρρίκνωση τον Ιούνιο. Όμως ο Πάουελ είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό» παρά την επιβράδυνση του ΑΕΠ. «Η ιδιωτική εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, ωστόσο, με βραδύτερες αλλά σταθερές αυξήσεις στις καταναλωτικές δαπάνες», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: O S&P 500 κυνηγά νέα ρεκόρ με το βλέμμα στον Πάουελ

Νάγκελ (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% το αργότερο μέχρι το τέλος του 2025

Πανέτα: Η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει σταδιακά τη μείωση επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider