Υψηλή ανάπτυξη στην Ελλάδα με αστερίσκους από τη Wood

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλή ανάπτυξη στην Ελλάδα με αστερίσκους από τη Wood
«Η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά περίοδο της οικονομικής προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010», όπως επισημαίνει η Wood

«Η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά περίοδο της οικονομικής προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010», όπως επισημαίνει η Wood, που εκτιμά πως η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας θα κινηθεί προς το 3% περίπου, υπό τη βάση της βελτίωσης των ισολογισμών των εταιρειών και την ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, η οποία κρατά το κόστος δανεισμού σε μέτρια επίπεδα.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν στα 20.920 ευρώ το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 2% χαμηλότερο από αυτό που ήταν το 2009. Το ποσοστό φτώχειας διαμορφώθηκε στο 26,1% το 2023 , αργά μειούμενο από το 32,4% το 2015.

Το ποσοστό των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 38,1% το πρώτο τρίμηνο του 24 (σε πραγματικούς όρους) – και κινείται κάπως πλαγίως τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει βελτιωθεί αισθητά από το 24% του ΑΕΠ το 2010.

Σύμφωνα με τη Wood, τη φετινή χρονιά η οικονομία επωφελείται από τη διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τις ισχυρότερες εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και την ομαλοποίηση της πιστωτικής δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις αλλά το έτος αυτό παραμένει από ορισμένες απόψεις ένα μεταβατικό έτος.

Συνεπώς το τρέχον έτος παραμένει ένα έτος μετάβασης κατά κάποιο τρόπο. Πρώτον, τα στοιχεία καταθέσεων δείχνουν ότι οι καταθέσεις των εταιρειών αυξάνονται, αλλά με χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό. Ο δανεισμός προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες είναι πιο έντονος, αλλά ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και λιγότερο έντονα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι έρευνες για τα νοικουριά φανερώνουν ένα υψηλό, αισθητό και επίμονο πληθωρισμό, που συνεπάγεται περιορισμένη αγοραστική δύναμη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μισθολογικών συμβάσεων συνάπτεται χωρίς αύξηση μισθών, αφήνοντας τα νοικοκυριά με εισοδηματικά οφέλη που προέρχονται από υπερωρίες, πληρωμές μπόνους ή αλλαγές θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, η αγορά εργασίας ήταν κάπως άτονη, καθώς η διάθεση για προσλήψεις αμβλύνθηκε τον Ιούνιο, αν και το κλίμα στον επιχειρηματικό κλάδο βελτιώθηκε. Το ποσοστό ανεργίας αγωνίζεται να μειωθεί περαιτέρω σε σταθερή βάση, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι ευνοϊκή, αλλά όχι ακόμη πραγματικά ισχυρή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση τιμή των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, από 13,8% κατά μέσο όρο πέρυσι και 11,9% σε ετήσια βάση το 2022. Ο τουρισμός φαίνεται να είναι ισχυρός, με τα στοιχεία της ΤτΕ να δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 22% από τις αρχές του έτους μέχρι τον Απρίλιο σε σχέση με τον πέρυσι και ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι επιταχύνονται περαιτέρω, καθώς βαδίζουμε στην κορυφή της θερινής περιόδου.

Ως προς τα περιβαλλοντικά, οι αναφορές για πυρκαγιές έχουν επιστρέψει. Πέρυσι, εκτεταμένες πυρκαγιές και μια σημαντική πλημμύρα τον Σεπτέμβριο επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και υπάρχει κίνδυνος να συμβεί και φέτος. Συνολικά, οι δείκτες της έρευνας έχουν σηματοδοτήσει ότι η οικονομία παραμένει στάσιμη στην αρχή του έτους, αλλά έκτοτε επιταχύνεται.

Η πρόβλεψη της Wood για ανάπτυξη 2,8% για φέτος εμπεριέχει 0,5 ποσοστιαίες μονάδες καθοδικού κινδύνου. Ωστόσο, δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα, ο οίκος επιλέγει να διατηρήσει μια στάση αναμονής, για να παρακολουθήσει τα εισερχόμενα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, πριν προσαρμόσει τις προβλέψεις της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider