Το ΟΣΔΕ 2024 παραμένει «σχεδόν κλειστό» και προκαλεί προβλήματα

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΟΣΔΕ 2024 παραμένει «σχεδόν κλειστό» και προκαλεί προβλήματα
Είναι 10 Ιουλίου και η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) παραμένει ανενεργή.

Είναι 10 Ιουλίου και η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) παραμένει ανενεργή. Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς, μέσω του gov. Ωστόσο στη 2η περίπτωση ο παραγωγός πρέπει να έχει την πληροφορία ο ίδιος και για οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να ενημερώνει το συντάκτη της αίτησης του ή να την κάνει ο ίδιος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών πάντως, υποβάλλουν τις δηλώσεις καλλιέργειας τους μέσω των ΚΥΔ διαχρονικά και περιμένουν να ανοίξει η σχετική διαδικασία για να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση.

Το «κλειστό» ΟΣΔΕ ωστόσο προκαλεί αρκετά προβλήματα.

Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα:

  1. Παραγωγοί που πρέπει να εγγραφούν στον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σχετική εγγραφή γιατί απαραίτητο δικαιολογητικό είναι η δήλωση καλλιέργειας 2024.
  2. Επίσης, όσοι επιθυμούν να πάρουν βεβαίωση κατά κύριο επάγγελμα γεωργού αδυνατούν να τη λάβουν γιατί απαραίτητο δικαιολογητικό είναι το ΟΣΔΕ 2024. Η βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού ωστόσο εμπλέκεται σε αρκετές διαδικασίες.
  3. Χωρίς τη βεβαίωση κατά κύριο επάγγελμα γεωργού οι παραγωγοί δεν μπορούν να τύχουν των σχετικών φοροαπαλλαγών και να σκεφτεί κανείς πως οι φορολογικές δηλώσεις λήγουν σε λίγες μέρες.
  4. Τραπεζικά προϊόντα είναι σε αναμονή γιατί τα τραπεζικά ιδρύματα θέλουν να γνωρίζουν το μέγεθος της αγροτικής εκμετάλλευσης του γεωργού ή κτηνοτρόφου, κάτι που γίνεται μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
  5. Πολλά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) είναι σε εξέλιξη. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά έχουν ως βάση τις δηλώσεις καλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή:

α. Είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα μείωσης νιτρικών,
β. «Τρέχουν» οι προϋποθέσεις ένταξης για να μπορέσει να αιτηθεί κάποιος στο επόμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας,
γ. Ο σχεδιασμός των επιχειρηματικών σχεδίων για τα προγράμματα νέων αγροτών «πατά» στο ΟΣΔΕ 2024.
δ. Προγενέστερα προγράμματα του ΠΑΑ που είναι σε εξέλιξη επίσης ελέγχονται μέσω του ΟΣΔΕ (Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, Σχέδια Βελτίωσης, Μέτρα βιολογικής γεωργίας, κλπ).

Υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα για τις πληρωμές του 2023 και όπως αυτές έγιναν και με τις όποιες διορθώσεις που έγιναν αλλά και ΔΕΝ έγιναν, ωστόσο και το «άνοιγμα» του ΟΣΔΕ 2024 είναι πολύ σημαντικό θέμα. Όσο καθυστερεί αυτό, τόσο θα αυξάνεται η πίεση χρόνου στις υποβολές των δηλώσεων καλλιέργειας. Η πίεση θα έχει ως αποτέλεσμα τα λάθη και τελικά τις κακές πληρωμές των γεωργών και κτηνοτρόφων.

Κάτι αντίστοιχο με τους χρόνους συνέβη και το 2023, ωστόσο τη φετινή χρονιά έχουμε καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

Αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλειστό το ΟΣΔΕ του 2024 – Διορθώσεις για το 2023

Αρρυθμίες στο ΟΣΔΕ και στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης – Τι τρέχει, τι μένει «παγωμένο»

ΥΠΑΑΤ: Συγκροτείται η Εθνική Επιτροπή AKIS για ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider