Πάουελ: Η Fed δεν δεν θα περιμένει μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Η Fed δεν δεν θα περιμένει μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια
Τζερόμ Πάουελ / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Ουσιαστικά, εννόησε πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της, όχι μόλις ο πληθωρισμός διολισθήσει στο 2%, αλλά νωρίτερα, όταν θα έχει μεγάλη βεβαιότητα για την πτωτική πορεία του προς τον στόχο, καθώς ήδη η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα έχει κάνει τη δουλειά της.

Ο Τζερόμ Πάουελ διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι η Fed δεν θα περιμένει μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια. Ουσιαστικά, εννόησε πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της, όχι μόλις ο πληθωρισμός διολισθήσει στο 2%, αλλά νωρίτερα, όταν θα έχει μεγάλη βεβαιότητα για την πτωτική πορεία του προς τον στόχο, καθώς ήδη η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα έχει κάνει τη δουλειά της.

Μιλώντας στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον, ο κ. Πάουελ ξεκαθάρισε πως η Fed δεν λειτουργεί με «μεγάλες καθυστερήσεις» και δεν θα περιμένει να ψαλιδίσει το κόστος δανεισμού ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της για τις πιέσεις στις τιμές, καθώς θα βεβαιωθεί πως βαδίζει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, πριν το κάνει.

«Το συμπέρασμα είναι ότι αν περιμένετε έως ότου ο πληθωρισμός πέσει στο 2%, πιθανότατα να αργήσετε πάρα πολύ, επειδή η σύσφιξη ή το επίπεδο στενότητας που έχει ήδη εφαρμοστεί, θα εξακολουθεί να εμπεριέχει επιπτώσεις που θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό κάτω από το 2% νωρίτερα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed.

Αντίθετα, η Fed αναζητά «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2% και αυτό που αυξάνει αυτή την σιγουριά είναι τα όλο και περισσότερα καλά στοιχεία από το μέτωπο των τιμών, όπως εξήγησε, συμπληρώνοντας πως «πρόσφατα λαμβάνουμε μερικά από αυτά». Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια ομιλία του Πάουελ μετά τον ΔΤΚ Ιουνίου που έδειξε υποχώρηση των τιμών τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να κάνει κανένα μήνυμα για το πότε η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ενώ η επόμενη συνεδρίαση της FOMC έχει προγραμματιστεί για τέλη του μηνός και συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Πέντε νεκροί και 26 τραυματίες από εκρήξεις φιαλών υγραερίου στην Τσετσενία

Σύσκεψη Μητσοτάκη - Σαρπ: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Bloomberg για ελληνικές NAVTEX: Παρατείνονται οι ναυτικές ασκήσεις - «μπλόκο» στο ρωσικό πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider