Γουόλερ: H Fed πλησιάζει στη μείωση των επιτοκίων - Τα τρία σενάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γουόλερ: H Fed πλησιάζει στη μείωση των επιτοκίων - Τα τρία σενάρια
Οι μειώσεις των επιτοκίων θα ακολουθήσουν σύντομα, εφόσον δεν υπάρχουν σημαντικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό και την απασχόληση, δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ.

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα ακολουθήσουν σύντομα, εφόσον δεν υπάρχουν σημαντικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό και την απασχόληση, δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ.

«Πιστεύω ότι τα τρέχοντα δεδομένα συνάδουν με την επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης της οικονομίας και θα αναζητώ για δεδομένα τους επόμενους δύο μήνες για να υποστηρίξω αυτήν την άποψη», τόνισε ο Waller σε ένα πρόγραμμα της Fed του Κάνσας Σίτι. «Επομένως, ενώ δεν πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στον τελικό μας προορισμό, πιστεύω ότι πλησιάζουμε πιο κοντά στη στιγμή που απαιτείται μείωση του επιτοκίου» πρόσθεσε.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κλίματος με τις δηλώσεις άλλων υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι δηλώσεις του Γουόλερ υποδεικνύουν πως είναι απίθανη μία μείωση των επιτοκίων όταν η FOMC συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά είναι πιθανότερο αυτό να συμβεί τον Σεπτέμβριο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι από τα στοιχεία των τελευταίων μηνών που έδειξαν μείωση του πληθωρισμού μετά από μια απρόσμενα υψηλότερη κίνηση για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.

Ο Γουόλερ περιέγραψε τρία πιθανά σενάρια που θα συμβούν τις επόμενες ημέρες: Στο πρώτο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό γίνονται ακόμη πιο θετικά κάτι που δικαιολογεί μια μείωση επιτοκίων στο «όχι και πολύ μακρινό μέλλον». Στο δεύτερο τα δεδομένα παρουσιάζουν διακυμάνσεις αλλά εξακολουθούν να δείχνουν προς τη μετριοπάθεια. Στο τρίτο, ο πληθωρισμός γίνεται υψηλότερος και αναγκάζει τη Fed σε μια πιο αυστηρή πολιτική.

Από τα τρία, θεωρεί το τρίτο σενάριο απροσδόκητα ισχυρότερου πληθωρισμού ως το λιγότερο πιθανό.

«Δεδομένου ότι πιστεύω ότι τα δύο πρώτα σενάρια έχουν την υψηλότερη πιθανότητα να συμβούν, πιστεύω ότι πλησιάζει η ώρα για μείωση του επιτοκίου», δήλωσε ο Γουόλερ.

Τα σχόλια του Γουόλερ την Τετάρτη είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα επειδή ήταν μεταξύ των πιο επιθετικών μελών της FOMC φέτος ή εκείνων που υποστήριξαν αυστηρότερη νομισματική πολιτική καθώς κλιμακώθηκαν οι φόβοι ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός από το αναμενόμενο.

Τον Μάιο, ο Γουόλερ είπε στο CNBC ότι περίμενε ότι οι περικοπές θα απέχουν «μερικούς μήνες», καθώς περίμενε πιο πειστικά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός υποχωρούσε. Η ομιλία του την Τετάρτη έδειξε ότι το όριο πλησιάζει να εκπληρωθεί.

Πρώτον, τόνισε ότι η αγορά εργασίας «βρίσκεται σε ένα "γλυκό" σημείο» όπου οι μισθοδοσίες επεκτείνονται ενώ τα μισθολογικά κέρδη μειώνονται. Ταυτόχρονα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% τον Ιούνιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός 3,3% για τις βασικές τιμές ήταν ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Οριστικοποιήθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025

Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε ένα εμπορικό κέντρο

ΗΠΑ: «Κατηγορώ» Ρεπουμπλικανών στις γυναίκες που φρουρούσαν τον Τραμπ κατά την επίθεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider