Έργα Νέστου: Προς δημοπράτηση η ΒΙΙ φάση, ύψους 170 εκατ. - Στόχος η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έργα Νέστου: Προς δημοπράτηση η ΒΙΙ φάση, ύψους 170 εκατ. - Στόχος η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων
Στη δημοσιότητα δόθηκε η ΒΙΙ Φάση του Διεθνούς διαγωνισμού (Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών) για υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο «Μεταφορά και διανομή Νερού από τον ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης».

Στη δημοσιότητα δόθηκε η ΒΙΙ Φάση του Διεθνούς διαγωνισμού (Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών) για υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο «Μεταφορά και διανομή Νερού από τον ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα έργα του ΥΔΩΡ 2.0 και το τέταρτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ που δημοπρατείται και αφορά στη Μεταφορά και διανομή Νερού από τον ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης προϋπολογισμού κατασκευής 170.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 51.000.000 ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Στόχος μας είναι η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η μείωση του κόστους παραγωγής με συνέπεια την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εισοδήματος για τους παραγωγούς και πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης είπε «το έργο του Νέστου είναι ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της προσπάθειας, όντας το μεγαλύτερο από τα έργα του ΥΔΩΡ 2.0 και φιλοδοξούμε ότι θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη των περιοχών που θα καλύψει».

«Η κυβέρνηση με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Ως «απάντηση στην αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που αυτή γεννά» σχολίασε το έργο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης συμπληρώνοντας ότι «δημιουργεί ένα νέο και ασφαλέστερο περιβάλλον εργασίας για τους αγρότες της περιοχής, καθώς διασφαλίζει την απρόσκοπτη άρδευση των καλλιεργειών με απώτερο στόχο φυσικά την βελτίωση της παραγωγής και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος».

Το έργο του Νέστου έχει ως αντικείμενο την κατασκευή, τη συντήρηση, την τεχνική διαχείριση, καθώς και τη λειτουργία:

α) των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο και το φράγμα Τοξοτών στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της και

β) των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων.

Μεταξύ άλλων το κατασκευαστικό αντικείμενο περιλαμβάνει τα κύρια έργα μεταφοράς νερού (έργα κεφαλής) και τα κύρια έργα διανομής νερού της περιοχής Α2 της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης (έργα μεταφοράς και διανομής περιοχής Α2), που εμπεριέχει τις πέντε αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας-Πεζούλας.

Η ολοκλήρωση του συνολικού έργου αναμένεται σε 36 μήνες, ενώ παράλληλα το Α΄ τμήμα που περιλαμβάνει την κατασκευή του συνόλου των έργων κεφαλής που αποτελούν τα κύρια έργα μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης εξαιρουμένων των έργων επισκευής της επένδυσης της υφιστάμενης ανατολικής προσαγωγού διώρυγας σε μήκος 670 m περίπου, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό στους 18 μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυροσβεστική: Σε 42 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Προσπάθεια παρέμβασης στην πτωτική αγορά σιταριού από 10 συνεταιρισμούς - Υπάρχουν προϋποθέσεις επιτυχίας;

ΠΕΦΑΣΥ για δηλώσεις ΟΣΔΕ: Τα χρονοδιαγράμματα όπως και η υπομονή μας έχουν εξαντληθεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider