Τσάπαλος: Απομένουν να υποβληθούν ακόμα 880.000 φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 26 Ιουλίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσάπαλος: Απομένουν να υποβληθούν ακόμα 880.000 φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 26 Ιουλίου
«Με καταληκτική ημερομηνία να είναι η Παρασκευή 26η Ιουλίου, απομένουν να υποβληθούν γύρω στις 880.000 φορολογικές δηλώσεις μέχρι και την Παρασκευή», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος.

«Με καταληκτική ημερομηνία να είναι η Παρασκευή 26η Ιουλίου, απομένουν να υποβληθούν γύρω στις 880.000 φορολογικές δηλώσεις μέχρι και την Παρασκευή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8.

Όπως υπογράμμισε, «η εικόνα μέχρι και σήμερα το πρωί που έχουμε και τα τελικά τελευταία στοιχεία είναι ότι έχουν ήδη υποβληθεί επιτυχώς πάνω από 5,6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις», ενώ τόνισε πως φέτος είναι «περίπου 1 με 1,5 εκατ. παραπάνω οι υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».

«Αυτό δείχνει δύο πράγματα κατά τη γνώμη μου: Το ένα ότι οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί έχουν πραγματικά κάνει εξαιρετική δουλειά και έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να καταφέρουμε αυτό το νούμερο. Και το δεύτερο το ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο φορολογικός μηχανισμός ήταν πολύ πιο έτοιμος στο να δεχθεί τις δηλώσεις και να έχει από πριν σε μεγάλο βαθμό, παρά τα προβλήματα που όντως υπήρχαν προ συμπληρωμένα στοιχεία, προ συμπληρωμένες δηλώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και γενικότερα πότε» δήλωσε ο κ. Τσάπαλος.

Και πρόσθεσε επίσης «Πάντως, το σύστημα τεχνικά αντέχει να δεχθεί αυτές τις δηλώσεις. Ξαναλέω, δεν είναι εύκολο. Καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία, την κούραση και την ανησυχία των χιλιάδων φοροτεχνικών και λογιστών (...) και θέλω να πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει. Από την άλλη όμως έχουμε συγκεκριμένες προθεσμίες που πρέπει να τηρήσουμε.

Δεν είναι ότι για πρώτη φορά θέλουμε μετά από πολλές δεκαετίες να σταματήσει αυτή η λογική των θεσμικών παρατάσεων που έχει εμπεδωθεί. Δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος. Ο βασικός λόγος είναι το ότι δημοσιονομικά δεν μας παίρνει να προχωρήσουμε σε μια παράταση πέραν του Ιουλίου, καθότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι περιμένει χρήματα μέχρι τις 26 Ιουλίου (…). Δεν πιστεύω ότι θα δοθεί παράταση πέραν της 26ης Ιουλίου, διότι υπήρχε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο μήνυμα και της ΑΑΔΕ και του υπουργείου ότι οι ημερομηνίες είναι συγκεκριμένες και με δεδομένο και το κομμάτι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, περιμένει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να πληρωθεί η 1η δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου, τόσο από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Περιμένει δηλαδή χρήματα. Εάν βγάλουμε μία ανακοίνωση και πούμε ότι ουσιαστικά παρατείνουμε κατά ένα μήνα τις φορολογικές δηλώσεις, άρα θα πληρώσουν οι πολίτες διπλή δόση τέλος Αυγούστου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική τρύπα (εκατοντάδων εκατομμυρίων) μέσα στον Ιούλιο που δεν θα μπορέσει να καλύψει (…). Ένας προϋπολογισμός καταρτίζεται και ψηφίζεται προκειμένου να εφαρμοστεί στο ακέραιο. Όταν έρχεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σου λέει ότι θέλω συγκεκριμένα χρήματα κάθε τέλος του μήνα, δεν μπορεί κανένας, κατά τη γνώμη μου, ούτε εγώ, ούτε υφυπουργός ή κανένας υπηρεσιακός παράγοντας ελαφρά την καρδία να πάρει μια απόφαση και να πει εντάξει, θα βρούμε λεφτά από αλλού, ας τους δώσουμε δυο μήνες παράταση. Δεν λειτουργεί έτσι το κράτος και κανένας προϋπολογισμός».

Αναφορικά με τις έτοιμες δηλώσεις, τις προ-συμπληρωμένες και τις διορθώσεις που χρειάστηκαν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών σημείωσε «Πράγματι, σ’ ένα κομμάτι προ συμπληρωμένο και αυτόματα υποβληθείσα των φορολογικών δηλώσεων που για πρώτη φορά έγινε με αυτό τον καινούργιο τρόπο φέτος και διευκόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, υπήρξαν κάποιες αλλαγές όσον αφορά τα προ συμπληρωμένα στοιχεία, οι όποιες αλλαγές οφείλονταν κυρίως σε κάποιους φορείς του Δημοσίου που εκ των υστέρων ήταν με κάποια άλλα αρχεία και επικαιροποίησαν αυτά τα δεδομένα.

Ξέρουμε όλοι όμως, από την άλλη και πρωτίστως οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές, ότι ο χρόνος που απαιτείται για μια τροποποίηση φορολογικής δήλωσης σε σχέση με τον χρόνο που απαιτείται από το να την καταρτίσεις από το μηδέν, είναι συγκριτικά πολύ λιγότερος (…). Όπως και να έχει όμως -και είναι σημαντικό αυτό να το πούμε- όποιος θέλει να κάνει τροποποίηση έχει τη δυνατότητα να την κάνει και μετά την 26η Ιουλίου χωρίς πρόστιμο. (…)

Αν όμως, η δήλωση δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για τις απλές φορολογικές δηλώσεις και αν δεν κάνω λάθος κλιμακώνεται μέχρι και 500 ευρώ σε περιπτώσεις νομικών προσώπων και ούτω καθεξής. Εάν δεν υποβάλλεις μέχρι την 26η και την υποβάλλεις 27, 28 και ούτω καθεξής, τότε θα επωμιστείς το πρόστιμο των 100 ευρώ. Το να πληρώσεις την πρώτη δόση του φόρου έχεις περιθώριο να το κάνεις μέχρι την 31η Ιουλίου ούτως ή άλλως».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραβίας: Ιστορική στιγμή η επιστροφή στο μέρισμα – Ισχυρές οι προοπτικές της Eurobank, πήρε ήδη επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's

Attica Bank: Στη Βουλή η σύμβαση για συγχώνευση με Παγκρήτια και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 735 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider