Νομοθετική κύρωση αναμένεται να λάβει αυτή την εβδομάδα η σύμβαση της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας και της επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest Holding για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ενιαίου τραπεζικού σχήματος, το οποίο θα αποτελέσει τον πέμπτο τραπεζικό πόλο. H σχετική σύμβαση που υπογράφηκε από τους μετόχους στις 18 Ιουλίου εισάγεται σήμερα (στις 10 π.μ.) προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Τα βασικά σημεία της σύμβασης έχουν ως εξής:
- Προβλέπεται η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της συγχωνευμένης τράπεζας ύψους 735 εκατ. ευρώ. Τα ανωτέρω κεφάλαια θα εισφερθούν στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής με δικαίωμα προτίμησης των μετόχων της και έκδοσης τίτλων κτήσης μετοχών της Τράπεζας Αττικής («Warrants») υπέρ εκείνων από τους μετόχους της, οι οποίοι θα έχουν εγγραφεί και καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
- Το μέγιστο ποσό επένδυσης που θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ θα ανέλθει σε 475,1 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνο της Thrivest Holding σε 200 εκατ. ευρώ.
- Παράλληλα, ο e-ΕΦΚΑ θα εισφέρει 47,9 εκατ. ευρώ.
- Η Τράπεζα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» του ν. 4649/2019, όπως ισχύει, για την πλήρη εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια. Η νέα τράπεζα, ειδικότερα, θα μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 60%, που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάθε μία από τις συγχωνευόμενες τράπεζες, σε περίπου 3%, ποσοστό αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 πάνω από 15%. Με αυτό τον τρόπο το σύνολο των κεφαλαίων (παλαιών και νέων) που έχει διαθέσει το Τ.Χ.Σ. αποκτά θετικό βαθμό απόδοσης (θετικό IRR).
- Η Παγκρήτια Τράπεζα δεσμεύεται ότι θα παραιτηθεί από το δικαίωμα που έχει έναντι του Δημοσίου για τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου.
- Πρόκειται για αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, η οποία θα μεταφερθεί στη νέα Τράπεζα κατά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
Σημειώνεται ότι από το ποσό των 735 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης, η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο Tier2 ομόλογο, ύψους 100 εκατ. ευρώ και λήξης 2028, το οποίο αν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.
Με το δεδομένο αυτό, η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ (475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου). Επιπλέον το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση, καθώς η Παγκρήτια θα παραιτηθεί από το δικαίωμα ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου.
Μέτοχοι της Τράπεζας Αττικής σήμερα είναι: α) το Τ.Χ.Σ. με ποσοστό 72,5%, β) ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, γ) η Παγκρήτια Τράπεζα με ποσοστό 5,0%, δ) η Thrivest Holding με ποσοστό 4,4%, ε) το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.) με ποσοστό 4%, στ) λοιποί μέτοχοι και σημαντικές (συστημικές) τράπεζες με συνολικό ποσοστό 6,5%.
Μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας σήμερα είναι: α) η Thrivest Holding με ποσοστό 43,8%, β) η Alfa Ocean Developments με ποσοστό 4,0%, γ) η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 3,6%, δ) λοιποί μέτοχοι με συνολικό ποσοστό 48,7%.
Όπως προβλέπεται στη Σύμβαση, μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης, το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό όχι μικρότερο του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής, και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής. Το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest στην Τράπεζα Αττικής ενδέχεται να αυξηθεί, εφόσον η Thrivest επιλέξει, κατά τη διακριτική ευχέρειά της, να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Όπως προβλέπεται στη σχετική σύμβαση, υπό την προϋπόθεση, της ολοκλήρωσης της κεφαλαιακής ενίσχυσης, ο συνολικός αριθμός των μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής θα παραμείνει δεκατρία:
- Εφόσον το ποσοστό του ΤΧΣ ανέρχεται σε τουλάχιστον 30%, το Ταμείο θα δικαιούται να διορίζει (i) ένα μέλος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σύμβαση πλαισίου συνεργασίας με την Τράπεζα Αττικής («RFA»), και (ii) μέχρι τρία επιπλέον μέλη, από τα οποία ένα θα αναλάβει καθήκοντα Β’ Αντιπροέδρου του Δ.Σ.
- Εφόσον το ποσοστό του ΤΧΣ κυμαίνεται μεταξύ 20% και λιγότερο από 30%, το ΤΧΣ θα δικαιούται να διορίζει (i) ένα μέλος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην RFA, και (ii) μέχρι δύο επιπλέον μέλη, από τα οποία ένα θα αναλάβει καθήκοντα Β’ Αντιπροέδρου του Δ.Σ.
- Εφόσον το ποσοστό του ΤΧΣ κυμαίνεται μεταξύ 10% και λιγότερο από 20%, το ΤΧΣ θα δικαιούται να διορίζει (i) ένα μέλος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην RFA, και (ii) ένα επιπλέον μέλος, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα Β’ Αντιπροέδρου του Δ.Σ.,
Η Thrivest θα δικαιούται να διορίζει ή προτείνει προς εκλογή τα εκάστοτε υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που θα κατέχουν τις θέσεις της/του Προέδρου, Α΄Αντιπροέδρου και Διευθύνουσας/νοντος Συμβούλου, εφόσον η συμμετοχή της στην Τράπεζα Αττικής διαμορφωθεί σε ποσοστό όχι μικρότερο του 50% πλέον μία μετοχής του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής.