INSIDE OUT

Γλυκό γαλλικό ψωμί πριν τους Ολυμπιακούς - Μανιάτης για το ρεύμα - Βάιος Γκανής για το αγροτικό και Κασσελάκης για το τραπεζικό

Μαρία Νταλιάνη
23-07-2024 | 07:20
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γλυκό γαλλικό ψωμί πριν τους Ολυμπιακούς - Μανιάτης για το ρεύμα - Βάιος Γκανής για το αγροτικό και Κασσελάκης για το τραπεζικό

Αναζητώντας τη χαμένη γεύση του ελληνικού καλοκαιριού στάθηκα στην, ίσως καλύτερη, ανταπόκριση από το Ελιζέ που έχει γραφτεί στον ελληνικό Τύπο.

Αφορμή, η δεξίωση του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας προς τους διαπιστευμένους απ’ όλο τον κόσμο, που θα καλύψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Η τελετή έναρξης θα γίνει την Παρασκευή στον Σηκουάνα- έχουν τον τρόπο τους οι Γάλλοι να κλέβουν την παράσταση. Με κάθε τρόπο.

«Μετά τη -σύντομη, ειδικά για την αναμονή- ομιλία, περάσαμε στην αυλή για τον μπουφέ. Οι μισοί δημοσιογράφοι πήγαν προς την Μπριζίτ Μακρόν για φωτογραφίες και οι άλλοι μισοί προς τον μπουφέ για να φάνε το πέρα για πέρα γαλλικό σνακ, ψωμί με τυρί.

Φυσικά, το τυρί δεν είναι αυτό που βάζουμε εμείς στο δικό μας παραδοσιακό ψωμοτύρι αλλά ο μπουφές είχε ποικιλία γαλλικών τυριών ωρίμανσης τουλάχιστον ενός χρόνου, εκλεκτό κρασί από γαλλικούς αμπελώνες και φρέσκες γαλλικές μπαγκέτες». Superb! Να θυμίσω κάπου εδώ ότι μιλάμε για την χώρα που έχει ετήσιο διαγωνισμό φρέσκιας μπαγκέτας και η βραβευμένη boulangerie τροφοδοτεί για ένα χρόνο το Ελιζέ. Τέτοιο ψωμί γεύτηκαν οι διαπιστευμένοι.

Κριτική

Από την άλλη, τη γεύση της σκληρής κριτικής δέχεται και η κυβέρνηση, για τους χειρισμούς στο Ενεργειακό με αφορμή τις τιμές της κιλοβατώρας που εκτοξεύονται κάθε τρεις και λίγο. Αυτή τη φορά, ένας από τους Big3 της ενέργειας, τίμησε τη φήμη του: Ο ευρωβουλευτής πλέον Γιάννης Μανιάτης (ΣΚΑΪ) και αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, εξήγησε ορισμένες από τις βασικές στρεβλώσεις: Υπάρχουν μόνο τέσσερις καθετοποιημένοι προμηθευτές, έχουν γίνει ελάχιστες επενδύσεις στα δίκτυα με αποτέλεσμα όταν μια ενεργειακή κοινότητα π.χ. ένας Δήμος, ή ένας συνεταιρισμός ζητά «χώρο», ΔΕΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ απαντούν αρνητικά, δεν έχουμε διεθνείς διασυνδέσεις όπως έχει π.χ. η Αυστρία που οι τιμές ρεύματος είναι χαμηλές, δεν έχουν προχωρήσει οι «έξυπνοι μετρητές». «Όπως τους άφησε σε περίπου 150.000 ως υπουργός πριν δέκα χρόνια, έτσι είναι και σήμερα», τόνισε ο κ. Μανιάτης. Επίσης, 11 χρόνια μετά, ακόμα δεν λειτουργεί η αντλησιοταμίευση της Αμφιλοχίας.

Χαρτοφυλάκια

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε μάλιστα τι του απάντησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το πως θα καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. «Μου είπε ότι είναι υποχρεωτικό το 70% των καλωδίων που συνδέουν χώρες να είναι άδειο ώστε να υπάρχει χώρος μεταφοράς φθηνής ενέργειας όταν χρειάζεται. Ε, αυτό, δεν εφαρμόζεται». Ο κ. Μανιάτης που στηρίζει Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές, επισήμανε επίσης ότι «επέλεξα το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας γιατί είναι πολύ καινούργιο και έχει ενδιαφέρον». Καθόλου άσχημα για κάποιον που ξεκίνησε με βασικό εφόδιο το πτυχίο αγρονόμου-τοπογράφου, πέρασε στα ενεργειακά και τώρα στρέφεται στα εξοπλιστικά.

Ξέσπασε

Εάν η κριτική Μανιάτη για παραλείψεις και της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ενεργειακά εκφωνείται σε βελούδινους τόνους, και με ύφος περισσότερο καθηγητή παρά πολιτικού αντιπάλου, η κριτική απλών πολιτών που νιώθουν ότι τους κοροϊδεύουν, έχει άλλο ήχο.

Ο Βάιος Γκανής, αγρότης, αμπελουργός και οινοποιός, έγινε ευρύτερα γνωστός από τον Άρη Πορτοσάλτε, που τον φιλοξενεί συχνά πυκνά στον ΣΚΑΪ. Χθες δεν άντεξε άλλο. Ξέσπασε κατά της κοροϊδίας να μην δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες της ορεινής Φθιώτιδας που έχασαν τα πάντα λόγω της πλημμύρας Ντάνιελ πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Αναρωτήθηκε ποιοι ενημερώνουν τον πρωθυπουργό, έκανε βαριές καταγγελίες για κάποιους που δεν βράχηκε καν το χωράφι και πήραν ίδιες αποζημιώσεις με αυτούς που τα έχασαν όλα, ξεσκέπασε πολλούς για το ότι στη σύσκεψη στο Μαξίμου προσκλήθηκαν και πήγαν κάποιοι που κατέβηκαν με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, μίλησε άλλη μια φορά για την απόγνωση των ανθρώπων που δεν είχαν σοδειά και δεν θα έχουν ούτε του χρόνου και για τους οποίους δεν ασχολείται κανείς. Στο τέλος της συνέντευξης κάποιοι έστειλαν μήνυμα (αφού προφανώς δεν άρεσε αυτά να λέγονται δημόσια), ότι θα δοθούν αποζημιώσεις και στους ορεινούς της Φθιώτιδας αύριο Τετάρτη. Ο Βάιος περιμένει.

Επιμένει

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάλι δεν ξεσπάει, αλλά επιμένει στο θέμα της συγχώνευσης Αττικής με Παγκρήτια.

Για τον ανταγωνισμό

Την επίμαχη σύμβαση στηρίζει ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών». Ο ίδιος παραπέμπει και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, σημειώνοντας «ακόμη, η συγκρότηση του νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Στη Βουλή

Σε κάθε περίπτωση, τα επιχειρήματα τόσο της κυβέρνησης για το τραπεζικό deal, όσο και του Κασσελάκη, του ΠΑΣΟΚ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, θα ακουστούν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία συζητείται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD». Εισηγητές από τη ΝΔ είναι ο πρώην υπουργός Στέλιος Πέτσας ενώ της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιώργος Καραμέρος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:18

Porsche: Η έλλειψη ανταλλακτικών μείωσε την πρόβλεψη για τα ετήσια έσοδα

09:01

Μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας

08:50

Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν σε «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης»

08:44

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο - Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

08:24

Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι - Εκδηλώσεις μνήμης

08:11

Η Χάρις εξασφάλισε τη στήριξη για το χρίσμα των Δημοκρατικών - «Αρπακτικό» και «απατεώνας» ο Τραμπ

08:01

Σε ρυθμούς κυκλικής οικονομίας και πράσινης ενέργειας οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

07:50

«Κλειδώνουν» οι πόροι για τον νέο σταθμό επιβατών στη Σούδα

07:46

Μπύρα: «Γκολ» στην κατανάλωση από Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες - Οι προοπτικές της αγοράς

07:36

Μαρίνα Καλαμαριάς - ΤΑΙΠΕΔ: Αναβάθμιση μέσω ήπιας δόμησης – Το condo hotel, οι μισθωμένες κατοικίες, οι ελεύθεροι χώροι

07:30

Attica Bank: Στη Βουλή η σύμβαση για συγχώνευση με Παγκρήτια και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 735 εκατ. ευρώ

07:20

Γλυκό γαλλικό ψωμί πριν τους Ολυμπιακούς - Μανιάτης για το ρεύμα - Βάιος Γκανής για το αγροτικό και Κασσελάκης για το τραπεζικό

07:18

Συμβουλές ανακούφισης από ηλιακό έγκαυμα

07:12

Στο «σφυρί» το σμόκιν του Μάρλον Μπράντο από τον «Νονό»

07:10

Φορολογικές δηλώσεις: Σενάριο μικρής παράτασης στο τραπέζι του ΥΠΕΘΟ

07:04

Εκπλήξεις από το digital της ΕΤΕ - Κληρώνει για Eurobank - Ισραηλινό ενδιαφέρον για ελληνική εταιρεία

23:52

Ιράκ: Εκτέλεση δι' απαγχονισμού 10 ανδρών που είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή στον ISIS

23:35

Ρωσία: Κάθειρξη 6,5 ετών στην ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα

23:28

Καμάλα Χάρις: 81 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει ήδη η προεκλογική της εκστρατεία

23:21

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

23:08

Τεχνολογική επαναφορά στην Wall Street - Ράλι 4% για την Nvidia

22:57

Γαλλία: Ο Μακρόν επαινεί το «θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος» του Μπάιντεν

22:43

Πετρέλαιο: Παρέμεινε σε χαμηλό 5 εβδομάδων η τιμή

22:42

Η Boeing έκλεισε deal πώλησης 50 αεροσκαφών στην Korean Air και ως 20 Dreamliners στην JAL

22:26

Γερμανία: Μόνο το 1/3 των μελών του SPD θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία ο Σολτς

22:11

Γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει πια το ίδιο συχνά κινητό; Τι λέει ο CEO της Verizon

21:52

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης αναχαίτισαν τάνκερ συμφερόντων ΗΑΕ

21:35

Γάζα: Τουλάχιστον 70 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιούνις

21:18

Ενθουσιώδης στήριξη της Νάνσι Πελόζι στην Καμάλα Χάρις

21:16

Χτύπημα Μπορέλ σε Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες κι όχι στη Βουδαπέστη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ