Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Αλλαγές στον οδηγό, απλοποιούνται οι διαδικασίες-Στο 50% η απορρόφηση των πόρων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Αλλαγές στον οδηγό, απλοποιούνται οι διαδικασίες-Στο 50% η απορρόφηση των πόρων
Τι αλλαγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ». Πάνω από το 50% η απορρόφηση των πόρων. Πότε βγαίνει στον αέρα το πρόγραμμα επιδότησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας για τον δευτερογενή τομέα.

Αλλαγές στον οδηγό του «Εξοικονομώ-Επιχειρώντας», του προγράμματος που τρέχει από τον Μάρτιο και επιδοτεί παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης για τον τριτογενή τομέα (τομείς εμπορίου, υπηρεσιών και Τουρισμού) σχεδιάζει από το Σεπτέμβριο το ΥΠΕΝ. Στόχος είναι να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, οι οποίες θα γίνονται δεκτές από το σύστημα μέχρι εξαντλήσεως των πόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει αναλωθεί ποσοστό λίγο πάνω από το 50% των πόρων οι οποίοι φθάνουν συνολικά τα 176,75 εκατ. ευρώ με τον τομέα του Τουρισμού να πρωτοστατεί.

Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 με συνολικούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης. Εκτός από την δράση που ήδη υλοποιείται για τον τριτογενή τομέα, από φθινόπωρο αναμένεται να τρέξει και ο δεύτερος πυλώνας του «Εξοικονομώ-Επιχειρώντας», ύψους 160 εκατ. ευρώ, ο οποίος απευθύνεται στον δευτερογενή τομέα (κατασκευαστική βιομηχανία, μεταποίηση). Μέσω του επόμενου προγράμματος, οι εταιρείες και βιομηχανίες θα έχουν την δυνατότητα να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιδότηση να μειώσουν τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο και τουλάχιστον κατά 30% τις εκπομπές τους.

Τι αλλαγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής – Τι ισχύει για τις επιδοτήσεις στον τριτογενή τομέα

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, ήδη για το πρόγραμμα που τρέχει έχουν γίνει τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, (καταργήθηκε η απαίτηση αναβάθμισης κατά δύο τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες, ενώ παραμένει η υποχρέωση της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35% και της εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 40%).

Για επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό έως 150.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και έως 80.000 ευρώ για τους κλάδους του εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών, σε περίπτωση που κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί το ΠΕΑ του κτιρίου/των κτιρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ή η Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου, δίνεται αποκλειστική προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης για την προσκόμισή του και τα παραπάνω δηλώνονται με Υπεύθυνη Δήλωση.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν στο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» - Το ύψος της επιδότησης

Σκοπός του προγράμματος «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ Φ.Π.Α.) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Όπως προβλέπεται, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.

Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/ και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για τυχόν ερωτήματα και διευκρινίσεις στα τηλέφωνα: 218 2185146 (ώρες λειτουργίας 09:00 - 17:00) και 213 1513598 (ώρες λειτουργίας 11:00 - 17:00) ή να τα αποστέλλουν e-mail: [email protected].

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις επιδοτήσεις – Στην πρώτη γραμμή ο Τουρισμός

Προ των πυλών το «Εξοικονομώ» για Τουρισμό και τριτογενή τομέα

gazzetta
gazzetta reader insider insider